Invázió

2016. augusztus 21. 13:43

Az a tény, hogy a szezonban mért parlagfűpollen-koncentráció évről évre nő, önmagában is jelzi, hogy súlyos gondok vannak a földhasználattal.

2016. augusztus 21. 13:43
Hargitai Miklós
Hargitai Miklós
Népszabadság

Márpedig az ombudsmanhelyettes friss jelentéséből az derül ki, hogy a teljes mezőgazdasági termőföldállománynak akár a 15 százalékán, hét-nyolcszázezer hektáron is leginkább parlagfű terem. A megelőzést aligha segítik a mostanában gyakori kezelő- és tulajdonosváltások (senki sem akar olyan földnek a gyommentesítésével bajlódni, amelyről nem tudható, hogy jövőre ki fog rajta vetni/aratni), de az sem, hogy a kormányzat alá tartozó hatóságok a bődületes parlagfűállománynak valamiért csak a töredékét észlelik (sajátos tüneteként az aszimmetrikusan működő magyar jogállamnak, a kisember kiskertjében sokkal könnyebben megtalálják a néhány szál gazt, mint a nagyemberek nagybirtokán a sok-sok hektárnyit: érvényesül nálunk a jog, de csak az alsó szinteken, és ott is csupán az ökle). És mivel egyre nyilvánvalóbb, hogy ebben a szisztémában csak az jut földhöz, aki bírja a kormány(párt) jóindulatát, az is valószínű, hogy keményebb, a problémát volumenében is csökkenteni képes hatósági fellépésre a jövőben sem nagyon számíthatunk – hiszen ki mer a magyar állam nevében azok ellen fellépni, akiket a rendszer annyira szeret, hogy hűbérbirtokkal is megjutalmazta őket?

Így tehát még egy darabig egy olyan országban fogunk élni, amely valamiféle európai vezető szerepre, igazodásipont-státuszra tart igényt, de képtelen megbirkózni egy másutt azért többé-kevésbé hatékonyan féken tartott invazív gyomnövénnyel. Pedig az illetékeseknek mostanában nemcsak teljhatalma, de még ideológiája is lenne a radikális beavatkozáshoz: a parlagfű az igazi, a tipikus illegális migráns, hiszen önző érdekből, a jobb élet remé­nyében, mindenféle engedély nélkül jött át a déli határon, és a magyarok munkáját nem veszi ugyan el (sőt, adna is teendőt sokaknak, ha a parlagfűirtásra szánt közpénzek nem válnának minden évben a palástolatlan lopás áldozatává), ám az egészségüket, a jó közérzetüket és a nyugalmukat annál inkább – úgyhogy még a humanitárius szempontok is a cselekvés mellett szólnának.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolizolizoltan
2016. augusztus 22. 09:52
A parlagfű keletről jött be hozzánk, a fertőző kullancs nyugatról. Nem kell mindenből politikát csinálni.
Valodi
2016. augusztus 22. 09:11
A parlagfű a varkepződés a Föld sebein...elsőként fedi be azokat! Ez az Istentől rendelt feladata! Mihelyt helyreáll a bolygatott, megcsúfolt, kopasszá tett földfelszín természetes növénytársulása, a parlagfű eltűnik! NEM ELLENSÉG! Az agráriparos az ellenség...
Mich
2016. augusztus 21. 22:42
Az tény, hogy súlyos gondok vannak a libsibolsináci ellenzékkel...
kjkj945
2016. augusztus 21. 20:01
"" Gyors terjedésére jellemző, hogy országos átlagborításával 1950-ben még csak a 21. helyen állt (0,39%), 1970-ben a 8. volt 0,79%-os átlagborításával, 1988-ban a negyedik (2,57%), 1997-re pedig már az ország első helyére került (4,70%)."" Ja a gengszterváltás??? Területadatok•Magyarország területe: 9,3 millió hektár (93 000 km2)•A parlagfű előfordul: kb. 5,4 millió hektáron•Erős fertőzöttség: kb. 0,7 millió hektáron•Közérdekű védekezés (hatóságiparlagfűírtás): mindössze kb. 0,006 millió hektáron http://docplayer.hu/1482381-A-parlagfu-magyarorszagon.html 2% belterület 98% külterület. Statárium
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!