Korrigált intelmek

2016. augusztus 19. 09:34

Ezer év elteltével úgy tűnik, megint időszerű eltöprengenünk Szent István időtálló életművén, hogy megtisztítsuk, korrigáljuk etikai és politikai gondolkodását az utólag ráaggatott téves és hamis aktuálpolitikai értelmezésektől.

2016. augusztus 19. 09:34
Faggyas Sándor
Magyar Hírlap

„Nemcsak azért történelmietlen, hamis és félrevezető szembeállítani az ezer évvel ezelőtti és a mai magyar állam bevándorláspolitikáját, mert nem léphetünk kétszer ugyanabba a folyóba, mint Hérakleitosztól tudjuk, s a két állam és a két történelmi helyzet nagyon különbözik egymástól. Hanem azért is, mert – tudatlanságból vagy nagyon is tudatosan – eleve hamisan, félrevezetően interpretálják a Szent István-i Intelmeket. A bevándorláspárti, álhumanista, doktriner internacionalisták azt sugallják, mintha első királyunk, mondjuk a német Willkommenskultur ideológia nevében, valamiféle multikulti, nyitott társadalmat preferált, épített volna. Azt sem tudják, hogy az Intelmek kiválasztott és talán legtöbbször idézett mondata nem az országra, hanem a királyi udvarra, kormányzatra vonatkozik. A vendégek befogadásáról – pontosabban marasztalásáról – és gyámolításáról szóló hatodik részben Imre fiához fordulva a király elmagyarázza, hogy a római királyok azért lettek hatalmasak és dicsőségesek, mert sok nemes és bölcs jött hozzájuk különféle tájakról, és »amiként különféle tájakról és tartományokból jönnek a vendégek, úgy különféle nyelveket és szokásokat, különféle példát és fegyvert hoznak magukkal, melyek mind a királyi udvart ékesítik«. Ezért megparancsolja fiának, hogy ezeket a jövevényeket – vagyis a bölcs papokat és a nemes lovagokat – jóakaratúan gyámolítsa és tartsa becsben, hogy nála maradjanak és ne kívánjanak máshová menni.

Szent István tehát nem tudatlan, képzetlen – s pláne nem Európán kívüli – idegenek, nem kiskorúak, nők és öregek tömeges betelepítésén gondolkodott, hanem a korabeli keresztény (!) Európa szellemi, politikai és katonai elitjéhez tartozó személyek szelektív, célzott meghívásán, kifejezetten a királyi hatalom megerősítése érdekében. Az Intelmekben többször megismétli, hogy a külföldi támadásoktól el kell rettenteni, meg kell védeni az országot, ezért van szükség az idegenből jött lovagok harci tudására, képességeire is, de eléjük helyezi a hazai főemberek, ispánok, vitézek tiszteletét, mert »ők országod védőfalai, a gyengék oltalmazói, az ellenség pusztítói, a határok gyarapítói«. (...)

István király Imre fiát arra tanította és egész életével, keménykezű, bölcs kormányzásával azt bizonyította, hogy az elődök törvényeinek, szokásai­nak utánzása, a saját hagyományok őrzése és a külföldi szokások, példák meghonosítása, idegen „szakemberek” befogadása összhangba hozható egymással, de csak azokat a jövevényeket szabad befogadni, akik a keresztény királyságot szolgálják, az országot erősítik és gyarapítják. Ezer év elteltével – egy új népvándorlás és európai felfordulás korában – úgy tűnik, megint időszerű eltöprengenünk Szent István időtálló életművén, hogy megtisztítsuk, korrigáljuk etikai és politikai gondolkodását az utólag ráaggatott téves és hamis aktuálpolitikai értelmezésektől.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
írmag
2016. szeptember 15. 18:28
Kenetteljes ostobaság Szent Istvánnal, az első koronás királyunkkal érvelni a magyarság és Magyarország ellen! Az érvelők elárulják idegenségüket és ellenséges megbízottságukat.
Box Hill
2016. augusztus 26. 14:58
Szent István intelmeiből: „VI. A vendégek s a jövevények akkora hasznot hajtanak, hogy méltán állhatnak a királyi méltóság hatodik helyén. Hiszen kezdetben úgy növekedett a római birodalom, úgy magasztaltattak fel és lettek dicsőségessé a római királyok, hogy sok nemes és bölcs áradt hozzájuk különb-különb tájakról.” Tehát nemesek (gazdagok) és bölcsek jöhetnek vendégként vagy tartósan. Egyértelmű.
balbako_
2016. augusztus 26. 14:58
Ez annyira világos, hogy a szoclíb agyak képtelenek megérteni. Amúgy II.Konrád a megmondhatója, hogy a nyugati migránsokkal milyen gorombán bánt el Szent királyunk.
ROSSZABBUL olimpiázunk mint 4 éve
2016. augusztus 26. 14:58
az ezeréves szdsz már akkor is súgta szirénhangjait
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!