Megelőzni a megelőzhetetlent

2016. július 28. 21:58

Napjainkig sincs tehát olyan eszköz vagy képlet, amely kellőképpen előre tudná jelezni, hogy ki, mikor és miért szándékozik majd politikai célok érdekében erőszakhoz – vagy végső soron terrorista módszerekhez – folyamodni.

2016. július 28. 21:58
Sántha Hanga
Magyar Idők

A radikalizálódás mint jelenség a szélsőséges ideológiák és politikai erőszak összefüggésében azt a folyamatot hivatott leírni, amelynek során az egyén hajlamossá válik az ideológiai vagy politikai célok elérése érdekében alkalmazott erőszak elfogadására, támogatására és alkalmazására. A terrorizmusba torkolló erőszakos radikalizálódást többféle ideológia táplálja, nem korlátozódik pusztán a radikális iszlamizmusra, noha kétség sem fér hozzá, hogy jelenleg a radikalizálódás ezen műfaja jelenti a legtöbb nyugat-európai országban a legjelentősebb fenyegetettséget.

Az amerikai Pennsylvaniai Egyetem pszichológusai éveken keresztül készítettek mély-interjúkat terrorista bűncselekményekért elítélt személyekkel. Egyik legfontosabb megállapításuk volt, hogy ezen személyeket nem lehet pusztán patológiai esetként kezelni; ez egyrészt nem felelne meg a valóságnak, másrészt pedig félrevezető módon szűkítené a megelőzéssel foglalkozó szakemberek körét – szinte kizárólag a mentális egészséggel foglalkozókra. A vizsgált alanyok történeteiben viszont több olyan közös elem volt, amely a pszichológusok szerint fogékonyabbakká tette őket az erőszakos radikalizálódásra. Ilyen a düh, az elidegenedés és a jogfosztottság érzete, a meggyőződés, hogy a jelen politikai struktúrák nem biztosítanak számukra kellő lehetőséget helyzet(ük) megváltoztatására, azonosulás a szociális igazságtalanságok áldozataival, a cselekvési kényszer érzete.

A szemlélet, miszerint az állam elleni erőszak nem erkölcstelen, olyan baráti társaság vagy közösség, akik szimpatizálnak az üggyel, valamint az elvárás, hogy az adott mozgalomhoz való csatlakozás szociális előnyökkel jár (kalandok, bajtársiasság, megerősödő identitás). Mindezen egyéni motivációs tényezők fellelhetők számos, politikai erőszakot szorgalmazó ideológián belül, ezért kell az ideológiaspecifikus intézkedések foganatosítása előtt egy általánosabb megelőző rendszer alapköveit lefektetni. Az eddigi tapasztalatok azt is mutatják: gyakran a véletlen műve, hogy az adott személyt milyen szélsőséges csoport próbálja meg behálózni – egy szervezett bűnbanda, egy szalafita dzsihadista csoport vagy egy anarchista mozgalom.

Utólagos bölcsességgel, több információ birtokában látszólag könnyű felfedezni és értelmezni az erőszakos radikalizálódáshoz vezető egyéni tényezőket, viszont a jövőbeli viselkedések hibátlan előrejelzésére már nem feltétlenül használhatók. Az emberi viselkedés mindenkor egyéni, társadalmi, szociális és pszichológiai tényezők összjátékaként formálódik, ezért a viselkedést jövendölő képességeink nehezen fejleszthetők.

Napjainkig sincs tehát olyan eszköz vagy képlet, amely kellőképpen előre tudná jelezni, hogy ki, mikor és miért szándékozik majd politikai célok érdekében erőszakhoz – vagy végső soron terrorista módszerekhez – folyamodni. Azonban a tapasztalat azt mutatja, hogy szinte minden radikalizálódási folyamatban szerepe van az egyéni sebezhetőségnek és a személyes traumának – amelyeket a későbbiekben egy radikális csoport toborzás céljából kihasználhat –, ezért érdemes a radikalizálódásra utaló jeleket és az élettörténetet az objektív tények figyelembevételével egyszerre vizsgálni.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
áfonya
2016. július 29. 04:28
Vér tapad Merkel kezéhez! Egy héten belül öt erőszakos támadás volt Németországban. A legutóbbi merénylet Ansbachban történt, egy zenei fesztiválon. Ansbach rengeteg amerikai családnak ad otthont, valamint amerikai katonák is állomásoznak ott. A dzsihadista hátizsákja tele volt robbanóanyaggal, szerencsére a 2500 fős fesztiválra nem engedték be, de így is egy tucat embert megsebesített. Mind az öt merényletet migráns követte el. Vegyük sorra: Ansbach – 27 éves szíriai férfi München – lövöldözés – iráni-német férfi Hambug-Bréma vonaton – késes támadás – 22 éves bevándorló Reitlingen – machetés támadás – iraki-német férfi Würzburg – baltás támadás – 17 éves afgán férfi És 2015 novemberében ki mondta, hogy szeretettel várjuk a bevándorlókat? Még ellenőrizni sem kell őket, csak jöjjenek, legyenek minél többen szeretetben. Angela Merkel német kancellár, és a gyakran emlegetett “nyitott kapuk politikája”. Tetőzve az amúgyis kaotikus helyzetet, a a német vezetés legnagyobb problémának azt tekinti, hogy egyre több ember válik a támadások hatására migránsellenessé. Valóban nehéz lehet megérteni, hogyan fordulhat ilyen elő, főleg a kormány szócsöve, Ulrike Demmer kijelentése alapján, miszerint “az utóbbi hónapok terrorcselekményeit többnyire nem menekültek követték el, a menekültek nem jelentenek nagyobb vagy kisebb terrorveszélyt, mint a lakosság más csoportjai”. Merkelék még mindig úgy gondolják, hogy menekültek jöttek az országba, és őket simogatni kell, hiszen nagy lehet rajtuk a nyomás. Itt merül fel szintén egy kérdés, hogy Merkel tulajdonképpen kiknek az élén áll, kiknek az érdekeit képviseli? Németországét vagy Eurábia muszlimjaiét? http://legfrissebb.info/ver-tapad-merkel-kezehez/
áfonya
2016. július 29. 02:26
Már a pápa is erőszak politikát folytat,terroristák gyilkosok befogadásáról prédikál.Lengyelországi összejövetelre csak azért bukott el oda hogy az európai népre hasson rá beszélje hogy a németek által kiselejtezett betolakodókat fogadjuk be ,hogy Amerika az eu tervét megtudja valósítani.Vallásos emberekre a pápával üzent Európának ,mi meg vissza üzenjük hogy betolakodó keresztény üldöző terroristákkal nem akarunk együtt élni ......Pápa is a ballibsik szócsöve lett ,azt hazudja hogy nem vallás háború folyik ..... Dehogyis nem ,muszlimok keresztény papot embereket gyilkolnak .... Pápa meséljen már a muszlimoknak ne nekünk ,mert az eus keresztények a gyilkosok,,,,,,,nem etetjük azt a gyilkosokat akik ránk vadásznak.
2016. július 29. 00:53
A mindenkori államok által elkövetni kívánt erőszakot is jó lenne előre jelezni, csökkentendő a káros hatásokat! Amúgy Sántháék Hangácskája megint okosan hangicsált, mint "fészkén a pacsirta".
még fokozza
2016. július 28. 23:34
Amíg nincs ilyen eszköz, megérne egy gondolatkísérletet, hogy igazuk lehet e a rasszistáknak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!