Az ország süllyed, se a jobb-, se a baloldal nem jelent kiutat

2016. június 03. 15:47

Az ország szempontjából nézve égetően fontos, hogy felismerjük: a baloldal paradigmája már 2008-ban megbukott, és a helyébe nem lépett semmi, a jobboldal pedig egy avítt, horthysta tákolmányt szorgalmaz. Igenis kell az LMP paradigmája. Interjú.

2016. június 03. 15:47
Róna Péter
Népszabadság

Eszébe sem jutott, hogy lebeszélje távozási szándékáról Schiffer Andrást? A lemondásával nem tette taccsra az LMP 2018-as esélyeit?

Nem, nem próbáltam meg lebeszélni. Emberileg megértem a döntését. Az LMP szempontjából nézve, Schiffer valószínűleg megalkotta azt, amire képes volt. Most kiderül, hogy az LMP szerény választói sikere annak tulajdonítható, hogy a magyar társadalmat nem érdekli az LMP mondanivalója, vagy azért, mert azt Schiffer nem megfelelően kommunikálta. Az ország szempontjából nézve égetően fontos, hogy felismerjük: a baloldal paradigmája már 2008-ban megbukott, és a helyébe nem lépett semmi, a jobboldal pedig egy avítt, horthysta tákolmányt szorgalmaz. Igenis kell az LMP paradigmája. Én azzal a véleménnyel nem értek egyet, hogy Schiffer András a távozásával megpecsételte az LMP sorsát. ()

Milyen rosszindulat örvénylett a személye körül?

Példának okáért a baloldalon széles körben terjesztett azon álláspont és vélemény, hogy ő valamiféle paktumot kötött a Fidesszel. Holott ez egy teljesen aljas és hazug állítás.

Ez onnan datálódik, amikor az LMP nemet mondott a Bajnai Gordon és az Együtt által szorgalmazott szövetségre? Akkor nyilatkozta ön azt, hogy egy liberális személy megzsarolta önöket, vagy szövetkeznek, vagy »ki lesz nyiffantva« az LMP. Ez folytatódott tehát, azt mondja?

Így van. De amikor nemet mondtunk Bajnainak, az Együtt még sokáig nem is létezett. Egyszerűen nem volt semmi olyan szervezet vagy szerkezet, aminek igent lehetett volna mondani. Csak Bajnai és a társai voltak. De hogyan szövetkezzen egy párt egy képlékeny összetételű csoporttal? Alapjában véve a demokratikus baloldal olyan személyre vár és vágyakozik, amelyik visszahelyezi őt abba a hatalmi és erkölcsi állapotba, amelyet a bukása előtt élvezett. De az a kultúra, az a felfogás, az a program, amit ez az oldal Gyurcsány Ferenccel, Bajnai Gordonnal és Simor Andrással képviselt, már régen megbukott. Ennek a restaurálása lehetetlen elképzelés. Az, hogy Schiffer András ebben a restaurációban nem kívánt részt venni, semmiképp sem bizonyítja, hogy paktumot kötött volna Orbán Viktorral. Ő éppúgy, sőt még nagyobb mértékben elutasítja a Fideszt. A kritikája az, hogy az Orbán-kormány szétverte azt az intézményrendszert, mely egy demokratikus társadalom létrehozásához és fenntartásához szükséges.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 194 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2016. június 05. 18:51
Vezetéknév Utónév [Hozzászóló kiszűrése] 2016. június 5. 10:23 2 1 @kurbitalis Nekem más benyomásaim vannak a politikai jobboldalról a magyar történelemből. Pl. hogy a jobbos, royalista, soviniszta arisztokrácia vitte bele az 1. és a 2. világháborúba az országot.. Mit nem mond elvtárs? "..Mi sem jellemzi ezt jobban, hogy Ságvári pártjának 1939-es belső eligazítása szerint „Sztálin zsenialitásának köszönhetően” tört ki a második világháború...." Ságvári Elvtárs elvtárs volt és zsidó!
Peter8811
2016. június 05. 11:46
Vicc : Két kiút lehetséges, vagy meghalsz vagy nem. Ha meghalsz még mindig van két kiút, vagy megesz az ördög vagy nem. Ha megesz az ördög még mindig van egy kiút.
catalina9
2016. június 05. 10:17
Pál Pusztai [Hozzászóló kiszűrése] 2016. június 5. 09:48 Ez miben cáfolja amit állítottam?" Nem "cáfolja" csak éppen kifelejtette azt a alapot, aminek az aránytalanságáról regél. "..Az előállított össztermék nagyságából még nem az következik,hogy az elosztás arányos...." Miért, kellene?? "Nem ugyanarról beszélünk szerintem." Inkább nem ugyanarról hallgatunk.
kurbitalis
2016. június 05. 10:09
A baloldal: a rombolás, kifosztás, az állam lebontása. A jobboldal: a nemzet, az ország megmaradása, hagyományaink megőrzése, kultúránk ápolása. A baloldal a pusztulásba vezető labirintust tudja kínálni, összefogva Vonával, Minósz bikájával.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!