Arról, hogy miként kell rasszizmust kreálni

2016. június 13. 10:03

Az a gyanúm, hogy a rasszista jelenségek száma minden országban növekedni fog, ha a határtalan befogadás politikája folytatódik, s a bevándorlók tömege eléri a kritikus tűréshatárt.

2016. június 13. 10:03
Köntös László
reposzt

„Viszont azért ez a jelentés is elég különös. Nem foglalkozik ugyanis a rasszizmus okával, csak azzal, hogy mit kellene tenni ellene. Pedig az egyre növekvő rasszizmusnak az a nyilvánvaló oka, hogy a társadalom egyre nehezebben viseli érzelmileg a bevándorlók csoportjainak folyamatosan erősödő jelenlétét. Úgy látszik, a bevándorlók csoportjainak a mérete elért egy kritikus határt.

Nem ismerem az Amnesty International jelentésének a hátterét. Például rendkívül érdekes lenne egy összehasonlító felmérés eredménye. Ugyanis nem hiszem, hogy sajátságosan német jelenségről van szó. Merthogy a németek »ilyenek«. Sokkal inkább azt gondolom, hogy a határtalan bevándorlás politikájának bármely országban lehet egy messze nem kívánatos hozadéka, amely a szélsőségben nyilvánul meg.

Nem hiszek semmiféle nemzetkarakterológiában, amely olyan általánosító sztereotípiákban nyilvánul meg, hogy a »franciák ilyenek«, a »britek olyanok«, az »amerikaiak amolyanok«. Az Amnesty International jelentése azért kérdéses a számomra, mert kiemel egy országot, ráadásul egy, a múltjával súlyosan terhelt országot, s megállapítja a rasszizmus növekvő jelenlétét. Nem tudom, nem vagyok szakértő, de az a gyanúm, hogy a rasszista jelenségek száma minden országban növekedni fog, ha a határtalan befogadás politikája folytatódik, s a bevándorlók tömege eléri a kritikus tűréshatárt. Azt sem tudom, hogy az európai vezetés számolt-e valaha is a bevándorlás támogatásának előre nem látható társadalmi szintű lélektani hatásaival. Ez politikailag egész egyszerűen az ijesztő mértékű szélsőségbe tolódásban mutatkozhat meg. A határtalan bevándorlás politikája pont azt válthatja ki, ami ellen Európa mindig is küzdött.

A probléma gyökerét azonban mégis abban látom, ahogyan az Amnesty International a jelenséget értelmezi. A fő problémát nem abban látja, hogy a bevándorlók tömege sokak számára elviselhetetlen méretűvé duzzadt, hanem abban, hogy nő a rasszizmus. A rasszizmust kell tehát kezelni, nem pedig az azt kiváltó okot. Ha kicsit cinikus akarnék lenni, azt mondanám, bármely országban »kitermelhető« a rasszizmus, csak a bevándorlók számát kell növelni.

A probléma az Amnesty International által képviselt gondolkodásban az, hogy nem ismeri az emberi természetet. Pedig nem olyan bonyolult dolog ez. Az ember csoportokban él, és mindenki a saját csoportjában érzi jól magát.  A kulcsszó az otthonosság. A barátainkkal szeretünk egy asztalnál ülni. Szeretjük a megszokott dolgokat életvitelben, környezetben, mert az otthonosság érzetét adja. Nagyjából ennyi. Tudom, ezek olyan apró, jelentéktelennek tűnő, érzelmi dolgok. Attól tartok, hogy azok, akik folyton folyvást az idegengyűlölet és a rasszizmus ellen küzdenek, ennek az érzelmi vonatkozásnak az alapvető jelentőségét az emberi természetben nem ismerik fel.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csakcsöndben
2016. június 13. 12:33
Sajnos ezt előre lehetett sejteni már tavaly. Mármint azt, a menekültek által keltett káosz miatt nőni fog az "idegengyűlölet", és a "felvilágosult" "liberálisok" reakcióját is: az okok elhallgatását. "jé, nő az idegengyűlölet", kész, pont, naivan rácsodálkoznak. Pont úgy, ahogy a cigányellenességet elemző nyugati cikkek egy mukkal nem szólnak arról, hogy esetleg a másik oldal is felelős a róla kialakult képért.
thymian
2016. június 13. 12:18
Ha nem ültem volna, leülök, amikor azt olvasom, hogy osama bin laden testőre Németországban él. Hat éve tart a kitoloncolási procedúra, de szegényt Tunéziában kínoznák, ezért állandóan megtámadja a végzést.
Sir Galád
2016. június 13. 12:03
Mindjárt kiderül, hogy a nőket megerőszakolók se hibásak semmiért, mert ilyen a természetük és a valódi bűnös az állam, ami hagyja lenge öltözetben az utcára engedni a nőket. Vagy a pedofilok se tehetnek a ferde hajlamról, ilyen a természetük, nem tehetnek róla, a szülők a hibásak, mert gyerekeket hoznak a világra, nem? Egy református lelkésztől azért többet várnék, bár aki eleve úgy mutatja be magát, hogy nem miépes vagy jobbikos, attól mit is várhatnék.
Zokni
2016. június 13. 11:20
"Az a gyanúm, hogy a rasszista jelenségek száma minden országban növekedni fog, ha a határtalan befogadás politikája folytatódik, s a bevándorlók tömege eléri a kritikus tűréshatárt." Hány ilyet lehet még leírni? "Az a gyanúm, hogy a gyomorrontási jelenségek száma minden országban növekedni fog, ha a határtalan zabálás szokása folytatódik, s az elfogyasztott zsírmennyiség eléri a kritikus tűréshatárt." "Az a gyanúm, hogy az öngyilkos jelenségek száma minden országban növekedni fog, ha a határtalan fegyverviselés gyakorlata folytatódik, s a lőfegyverek száma eléri a kritikus tűréshatárt." "Az a gyanúm, hogy a nemi betegségek elterjedtsége minden országban növekedni fog, ha a korlátlan szerelmeskedés politikája folytatódik, s az ellenőrizetlen aktusok mértéke eléri a kritikus tűréshatárt." "Az a gyanúm, hogy a társadalmi jelenségek miatti elégedetlenség minden országban növekedni fog, ha a határtalan népbutítás politikája folytatódik, s a félművelt megszólalások tömege eléri a kritikus tűréshatárt. Bár ennek az embernek a butasága már minden határt fölülmúlt... Mikor hagyja abba? Vagy ezért pénzt kap?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!