Faymann, az SPÖ és az EU: a késői européer

2016. május 09. 21:21

Faymann túl könnyen engedett a populizmusnak és a bulvárnak, ahelyett, hogy jobban elmagyarázta volna a polgároknak a komplexszé vált európai világot.

2016. május 09. 21:21
Thomas Mayer
Der Standard

„Faymann EU-cinikusból egy nem csak az európai szociáldemokrácia köreiben tisztelt, megbízható uniós partnerré vált. A városi tanácsosból európai kancellár lett, Angela Merkelt követően a leghosszabb hivatali idővel. Nem véletlen, hogy búcsúbeszédében Faymann szinte csak az Ausztriát érintő uniós kihívásokról szólt. Úgy hangzott, mint egy megtisztult ember öröksége.

Csakhogy a bukás is épp Európa miatt következett be: a menekültválság és migrációs krízis, a munkanélküliség és a pénzügyi válság problémái miatt. Mindenekelőtt azon múlt, mert – lásd az EU-s kereskedelmi politikát és a TTIP-át – túl könnyen engedett a populizmusnak és a bulvárnak, ahelyett, hogy jobban elmagyarázta volna a polgároknak a komplexszé vált európai világot. A növekvő nacionalizmus időszakában az utódjának ez lesz a feladata.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. március 23. 20:27
Rossz kocsira szállt és ezzel ért el sikereket- legalábbis otthon - és ebbe bukott bele. Az européer hibás értelmezése, hogy csak ateista, nemzet- és családtagadó, liberálfasiszta lehet. Az élet megmutatta, hogy az európai értékek hordozói a mélységesen lenézett, lesajnált, többszörösen elárult és kirabolt ossik azaz a közép-európai országok.
tango47
2017. március 23. 00:19
Meg vannak áldva a z osztrákok is, a németek is a sajtójukkal és politikusaikkal. Csak azon csodálkozom, hogy nem félnek attól, hogy egyszer még számon kérhetik mocsokságaikat.
paro
2016. június 08. 12:17
Az európai világ "komplexitását" az a hat éve kitoloncolt és azóta is Ausztriában éldegélő afrikai csávó magyarázta el egyetlen ütéssel, aki agyoncsapta azt a nőt múlt pénteken Bécsben. De biztosan csak a nacionalizmus ellen lépett fel, és tette üzenet volt a nacionalizmus bódulatába zuhanó osztrákoknak.
szamossy dezső
2016. június 08. 12:17
sajátos felfogása a demokráciának. a választóknak a választott vezető magyarázza el, miről mit gondoljanak, a választott vezetőnek meg ez az úriember és a megbízói magyarázzák el, hogy mit magyarázzon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!