Versenyszféra

2016. május 18. 12:14

Nincs mese, kockáztatni kell. A versenyszféra már csak ilyen.

2016. május 18. 12:14
Tamás Ervin
Népszabadság

„Furcsa ennek a vállalkozói krémnek a világa. Gyorsan jár az agyuk, de más mezőben. Jártasak a számok világában, ismereteiknél azonban fontosabbak az ismerőseik. Ez is versenyszféra, csak más szabályokkal. Hajtani kell a megrendelésekre, de tudni kell, hogy merre rugalmas, hol tapad, hol enged az anyag – egy sikeres ajánlat több mint leírt ígéretek halmaza. Sok csapdába bele lehet sétálni, ha nincs megfelelő kontakt, aki elmagyarázza, mire vigyázz. Referenciák, paraméterek, költség, kötbér, visszaosztás, ilyesmi. Előfordulhatnak váratlan helyzetek. Szűkebb keblű döntnökök. Egy másik barát, más vonalon. Túl sok a magát fedező, beijedt bürokrata. A legrosszabb esetben tudni kell visszavonulni. Ép bőrrel, nagyvonalúan, de kevés veszteséggel. Nincs haragszomrád, mert akkor hamar kifut alólad a mező. Elvégre mégiscsak a versenyszférában vagy. Legyintés, koccintás.

Észre sem veszed, de már túljutottál azon a félszen, amit az első kft.-d alapításánál éreztél. Amikor meglátod a nevedet a grafikailag szépen kivitelezett cégháló közepén, magad is elcsodálkozol, mennyit változott a világ, s benne te. Észrevétlenül módosultak az arányok, mértékek, normák. A másoknak leadott és a másoktól fölvett erő komponense. A jártasság nyújtotta önbizalom, amelyet folytonosan vizsgáztat, és bármikor kikezdhet a hatalmi piramis. Észnél kell lenni. Hamar függetlennek álmodod magad, és könnyen lehet keserű az ébredés.

Nincs mese, kockáztatni kell. A versenyszféra már csak ilyen.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GV0917
2016. május 18. 21:58
Gratulálok Tamás Ervin.Ragyogóan leírtad a fószer(akkor még elvtárs volt) útját a karrier felé... Egy magányos kupica kubai ("dugi-repi pia")csepp,és megszületett a "GONDOLAT". Először Jucika a titkárnő látta a falatnyi bugyijában (akkor még nem dívott a TANGA)- majd egy kopaszodó utcai bugyiárus terjesztette- sikerrel,mert végül is az MSZP President aspirant-jának lép elő... Majd összehívja a PÁRT VB-t.Öten vannak. Határoznak. A kérdés (innen már sínen van!)a községi-városi-megyei plénum a Bizottságok elé!Onnan ugyan ez- egészen AZ ELSŐ TITKÁR elvtársig. Átküldés a Parlamentbe-mint Törvény fog világra jönni. Ma egy délután egy wellness hotel medencéjében váltanak róla pár szót és EZ IS törvényként szerepel majd- ha nem most-máskor.
KannibálTatárÚr
2016. május 18. 19:36
Az USA-ban 522 (ötszázhuszonkettő) %-os vámot vetettek ki a kínai acéllemezekre. A japánra is 80 % körül. A szabadpiac így védi a sajátpiacát!!! Szlovákiában az US Steel-lel vannak problémák. Rezes alatt a vasmű nem kapott adómentességet, dotációt és olcsóbb áramot. Kb. 20000 alkalmazottja volt. A privatizáció után az US Steel adómentességet kapott, elbocsátott sok alkalmazottat. Qlcsóbban kapja az áramot és még ÁLLAMI dotációt is kap Szlovákiától, hogy ne bocsásson el további alkalmazottakat, vagy ne zárják be a vasművet. Az anyavállalat Amerikában veszteséggel dolgozik, a kassai üzem mult évben 67 millió euro nyereséget mutatott ki. A szlovákok így segítik az amerikai US Steelt. A szabad verseny szabályai nem mindenkire érvényesek.
pkarcsi
2016. május 18. 15:28
Pont a népszabi beszél versenyről? Milyenről? Hiszen ti nem ismertek csak sztahanovistákat,meg vöröscsillaggal kitüntetett kiválómunkásokat.
kispufi
2016. május 18. 14:27
ez most valami szentpiacos munkásosztálybeli fából vaskarika akar lenni, vagy most tűnt fel, hogy vannak haveri helyzetbe hozások is, de a kakaóbiztos pc-k idején még verseny volt a verseny és bezzeg még a szar is büdösebb volt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!