Egy tisztasági fogadalmat tett fiú őszinte vallomása

2016. május 03. 11:25

Mindenki mindent azonnal szeretne – és ez alól a párkapcsolat és a szexualitás sem kivétel.

2016. május 03. 11:25
Prekopa Donát
Vous

Miért döntöttél a tisztasági gyűrű viselése mellett?

8-9 éve, egy táborban hallottam erről a fogadalomról, és szimpatikusnak találtam. Aznap vettem magamnak egy jelképes gyűrűt, és letettem a fogadalmat – azaz megfogadtam, hogy a szex csak akkor lehet része egy kapcsolatomnak, ha megtaláltam az igazit.

A szüleim is ezt az elvet követték, és a kapcsolatukon úgy látom, hogy ez egy működőképes dolog. Öten vagyunk testvérek, többen is letettük az esküt – mégsem gondolom, hogy a szüleim erőltették volna rám a saját nézeteiket.

Ez egy olyan dolog, ami engem véd. Sok rossz időszaktól, csalódásoktól, esetleges betegségektől védhet meg, és rengeteg felesleges kört megspórolok. Én döntöttem így. Ez egy nehéz elhatározás – de a gyűrű nem igazán a szüzességet jelképezi, mint inkább a tisztaságot. Ebbe sok minden beletartozik, és inkább a határokat jelöli ki – ezekre pedig a házasságkötés után is oda kell figyelni.

A vallási értékén – bibliai vonatkozásán – túl miért gondolod jónak a döntésedet?

A gyűrű sok olyan értéket képvisel, ami egy nem hívő életében is felhasználható. Hűséget, állandóságot, hosszú távú terveket szimbolizál.

Azt gondolom, hogy a fiatalok életében az állandóság mint érték egyre ritkább. Ahogy az sem jellemző, hogy bárki keményen és kitartóan megdolgozna valamiért, hogy aztán hosszú idő elteltével learassa a befektetett energia gyümölcsét.

Mindenki mindent AZONNAL szeretne – és ez alól a párkapcsolat és a szexualitás sem kivétel. Sokan gondolják azt, hogy egy másik emberrel a lehető leghamarabb ki kell próbálni egy kapcsolatot – és ha nem működik, akkor mihamarabb ki kell szállni belőle. A szüleimnél viszont azt láttam, hogy ha két ember képes a párkapcsolatában a nehezebb időszakokat is átvészelni, akkor az később megtérül, mert a kapcsolat csak erősebb lesz tőle. A pároknak meg kéne tanulniuk, hogy bizonyos dolgokat együtt kell átvészelniük.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 247 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vezetéknév Utónév
2019. február 13. 00:06
A fogyasztói társadalom ellen szüzességgel védekezni kb. olyan mint a világbékéért vegetáriánussá válni. Nem oszt, nem szoroz.
Sulammit
2018. november 18. 11:26
"A szüzesség akkor volt érték, amikor feltétele volt a házasságnak." Tedd, hozzá, hogy a nőtől volt elvárás. Elgondolkodtató, hogy nagyapáink idejétől kiindulva, mennyire "leadták" ezt az igényüket a pasik. Nálunk katolikusoknál paráznaságnak számít most is a házasság előtti nemi élet. Ezt az erkölcsös megjegyzésedre írtam. Egyébként egyetértek. Az, hogy hű társa marad a párjának, mert valamikor valakivel összejött, azzal is. Azért ez nem egy mindennapos történet. Nekem nagyon tetszik, ahogy az élet e fontos dolgáról gondolkodik és nem csak ő, hanem a testvérei is.
gwrf
2018. november 18. 11:24
az első mondatod értelmetlen. A szüzesség akkor volt érték, amikor feltétele volt a házasságnak. A fűvel-fával természetesen ma sem követendő példa, de attól, hogy valaki nem szűzen házasodik, még lehet tökéletesen erkölcsös ember és hű házastárs. Amit itt látsz, egy amerikai divathóbort, semmi több. Amúgy a kutya nem véleményezné, ha nem tartana a mandi intenzív felházreklámot.
Sulammit
2018. november 18. 11:23
A szüzesség, csak akkor érték, ha belső készségét a nemiség tisztelete jellemzi. Motivációjában, pedig, kapcsolatban van a szeretettel. Ebben az esetben ezt láthatjuk. Ez a fiú a gúny és az értetlenség ítélkező légkörébe került. Mintha a férfi és a nő legbensőségesebb találkozása nem igényelne megfelelő felkészülést.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!