Az orosz–atlanti ellentét újabb fejezete

2016. április 17. 14:07

Nem vitatható, hogy Oroszország és az atlantista irányvonalat követő NATO-országok között komoly küzdelem zajlik.

2016. április 17. 14:07
Torba Tamás
Magyar Nemzet

„Marine Le Pen pártja ugyanakkor globalizációellenes, és késztetést érez alternatíva felmutatására. Ez szuverén államok együttműködésén alapul, volt már ilyen a történelemben. Érthető, hogy Oroszország ezt támogatja. Számára ugyanis egy neokon/neolib vezetésű, az orosz érdekeket semmibe vevő európai modell hátrányos, mert Oroszországot nem egyenrangú, hanem alárendelt félként kezeli a nemzetközi kapcsolatokban. Oroszország viszont biztosan nem ért egyet a Nemzeti Fronttal a schengeni zóna felszámolásában és a gazdasági dezintegrációban. Ez a folyamat ugyanis megnehezítené az orosz nyersanyagok és energiahordozók eladását európai piacokon, és befektetéseik ellehetetlenülésével járna. (Aki azt gondolja, hogy az oroszok szeretnek sok kis partnerrel üzletelni, tévednek. A magyar cégek orosz piaci kudarcainak egyik fő oka, hogy nem tudnak komolyabb mennyiséget folyamatosan jó minőségben szállítani.)

Nem vitatható, hogy Oroszország és az atlantista irányvonalat követő NATO-országok között komoly küzdelem zajlik. Ez a konfliktus a kijevi Majdanon bekövetkezett események hatására lépett új, intenzívebb szakaszába. Mindkét fél átértékelte a másikról alkotott elképzeléseit, és újnak ható eszköztárat vetett be. Így aztán a szó klasszikus értelmében egyik félnek sincs »igaza«, és egyik sem »hibás« valamiben.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolizolizoltan
2016. április 18. 17:41
USA ügyesen választja le Európáról Oroszországot. Nem Európa destabilizálása az USA célja, hanem veszélyesnek tartja, ha Európa és Oroszország szorosabb gazdasági szövetséget kötne. Kína gazdaságilag erősebb lesz az USA-nál az 2030-as évek közepére, és Európa-Oroszországgal együtt szintén erősebb gazdasági hatalom lehetne. Úgy tűnik, az amerikaik nem nyugodnának bele a harmadik helybe.
Plazázó konzumidióta
2016. április 18. 11:03
ajkakutya "Semmit sem kaptunk tőlük ingyen, minden nyersanyagot. - urán, bauxit- ami kellett nekik kivittek rettenetes cserearánnyal." Azt írta az őjság hogy a magyar bauxitban rettenő sok volt a TITÁN! Ezért kellett 100 Millió tonna számra kiszállítani a szovjetekhez, ahol ezt is kivonva belőle, visszadtak némi aluminiumot. Mennyivel könnyebb lett volna kihúzni pár áramvezetlket! Aztán a bolsevik horn kormány idején gyurcsányék privatizálták a nem tudom kiknek azt a bauxitbányát, aminek a titántartlama bőven elég lett volna az államadósság kifizetésére!
Plazázó konzumidióta
2016. április 18. 11:01
lajkakutya "Semmit sem kaptunk tőlük ingyen, minden nyersanyagot. - urán, bauxit- ami kellett nekik kivittek rettenetes cserearánnyal." Azt írta az ujság hogy az oroszok 1 db 200-as Ikarusért 20-25 db Ladát is adtak. Ez annyira nem is rossz cserearány egy diktatúrától!
Plazázó konzumidióta
2016. április 18. 10:57
ciprióta 2016. április 17. 18:31 @Tunyacsáp ne oktass engem haver, közgazdász -külkereskedőként,mint már megirtam neked többször és végig részt vettem az általad emlitett eseményekben. A közgáz külker szak és doktori után évtizedekig dolgoztam az orosz piacon 1983--tól napjainkig. Ez a ciprióta lehet Kapolyi László?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!