Profitorientált gyógyítást!

2016. április 07. 12:55

Nem arról van szó, hogy egyedül a profitorientált kórházak vonzzák a jólelkű és együttérző embereket, hiszen a nonprofit kórházban tevékenykedő idősebb önkéntesek is kétségtelenül azok voltak.

2016. április 07. 12:55
Tom. G. Palmer
Kapitalizmus

Nem arról van szó, hogy egyedül a profitorientált kórházak vonzzák a jólelkű és együttérző embereket, hiszen a nonprofit kórházban tevékenykedő idősebb önkéntesek is kétségtelenül azok voltak. Ám nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy a profitorientált kórház profitorientált fájdalomklinikáján dolgozó orvosoknak és nővéreknek volt némi ösztönzésük együttérzésük gyakorlására. Mindent egybevetve ha netán további kezelésre lenne szükségem, vagy ha valaki javaslatért fordulna hozzám, a profitorientált kórházat fogom említeni.

A nonprofit kórházba azonban sem vissza nem mennék, sem azt másoknak nem ajánlanám, és azt hiszem tudom is, hogy miért: az ottani orvosok és a nővérek semmi okot nem adtak arra, hogy ekként akarjak cselekedni. Ráadásul most már azt is értem, hogy a nonprofit kórház miért tudott olyan hamar fogadni: kétlem, hogy sok visszatérő ügyfelük lenne.

A szerzett tapasztalat nem azt sugallja, hogy a profit szükséges, sőt akár elegendő feltétele lenne az együttérzésnek, a jóakaratnak vagy az udvariasságnak. Egy nonprofit szervezetnél dolgozom, ami adományozók egy széles bázisának folyamatos támogatásától függ. Ha irántuk való bizalmi kötelezettségeimnek képtelen lennék eleget tenni, beszüntetnék a munkám támogatását. Kollégáim és én azért dolgozunk ott, mert ugyanazok a dolgok foglalkoztatnak minket, mint az adományozókat – az elrendeződés így harmonikusan valósul meg.

Ám amikor az adományozók, az alkalmazottak és a »kliensek« (akár fájdalomtól szenvedő emberek, akár információt és a dolgokba való bepillantást igénylő újságírók és pedagógusok) értékei vagy céljai nem teljes mértékben közösek, ahogy az a nonprofit kórház esetében is van, a profitmotiváció erőteljesen munkálkodik e célok összeegyeztetéséért.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Papuska
2016. április 07. 23:02
Az egész lényege, és sajnos évtizedek után is egyre inkább igazoltnak látszik, amit Prof. Dr Ádám György a SOTE jogász tanára, professzora mondott: "Addig nem lesz magyar egészségügy, amíg lesz hálapénz!" Az erről szóló könyvecskéjét még néhány antikváriumban talán meg lehetne szerezni. Egyébként talán kevesen tudják, hogy a határainkon kívül dolgozó orvosaink után egyesek szerint azért csökkent az érdeklődés, mert minden más, még az afrikai orvosoknál is több korrupciós fegyelmi ügyük volt. (Persze nem mindenki érintett, sőt csak töredékük, ez nyilvánvaló, de a tendencia azért csak jelent valamit.)
képviselő
2016. április 07. 18:04
Piac ott lehet, ahol van választék és így konkurencia. Olyan nem lesz soha sehol, hogy elérhető távolságban mindenhol 5-6 kórházból, szakrendelőből vagy családorvosból lehessen választani. A piacon egyenrangú, jólinformált feleknek kellene találkozni, de a kórházban csak az orvosok informáltak és ami az egyiknek egy szolgáltatás, a másiknak élet-halál kérdése lehet. Röviden összefoglalva: az egészségügyet nem lehet a piacra és a profitra bízni.
néhai Ch.Pilot
2016. április 07. 17:10
A profitorientáltság nem a gyógyítás, hanem a minél hosszabb ápolás, és minél költségesebb módszerek alkalmazását jelentené. A betegség bebeszélését egészséges embereknek is. Lásd a gyógyszeripart.
Onurisz
2016. április 07. 16:38
Szerintem rá tudná beszélni erre a magyar nyugdíjasokat is. Ha kifizetné a számlájukat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!