És akkor Aczél Endre elmondja, hogy Kiss László áldozata „szeretett kefélni”

2016. április 07. 10:47

Aczél soraiban nem csupán az áldozathibáztatás alapvető, rendkívül káros kliséit látjuk, hanem olyan felmentő érveket is, minthogy a '60-as évek magyar bírósága a szokottnál keményebben értékelte a szexuális erőszakot.

2016. április 07. 10:47
Jámbor András
Jámbor András
Kettős Mérce

Kiss László 55 évvel ezelőtti sztorijáról pontosan azért érdemes beszélni, és azért kell felháborodni rajta, mert ez a közeg még mindig létezik. Az elmúlt 10 évben az úszósportban nem egy szexuális erőszakról szóló sztori látott napvilágot, és egyáltalán semmiféle módon nem látszik, hogy ez a közeg bármikor is megkadályozhatna egy újabb tragédiát, erőfeszítést tenne annak érdekében, hogy a közeg kevésbé legyen erőszakos, vagy esélyt adna arra, hogy az áldozatok előállhassanak úgy, hogy nem éri őket megvetés.

De nem is az számít valójában, hogy Kiss László végleg visszavonul-e 55 év után, vagy Aczél Endre csak akkor foghat újra tollat a kezébe, ha elvégzett egy 200 órás, a szexuális erőszakról szóló felvilágosító tanfolyamot (pedig el kéne). Hanem az, hogy legyen következménye a szexuális erőszaknak, és értsék meg az ezt körülvevő folyamatokat az úszók, értse meg a magyar társadalom. Az erőszak itt van közöttünk, öltönyben, nyakkendőben, olimpiai bajnokként és utcaseprőként is el lehet követni, azokat pedig akik elkövetik, nem megvédeni kell, hanem velük szemben kell megvédeni az áldozatokat. Fontos, hogy az erőszaktevők a társadalmi reakcióból is érezzék, hogy amit tesznek, elfogadhatatlan, mentegethetetlen; és az áldozatok melletti kiállásunk, a probléma komolyan vétele, az első lépés afelé, hogy az erőszak célpontjai felépülhessenek azokból a sérülésekből, amelyet a lelki, fizikai és szexuális erőszak okoz.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 149 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
imres
2016. április 07. 18:34
Nekem meggyőződésem, hogy ez a kinyírás nem volt tisztességes. Nem Kiss Lászlóval szemben. A magyar úszósporttal szemben. Néhány hónappal az olimpia előtt. Én azt az újságírót, aki ezt most megtette, tuti, hogy kiherélném. Ki a golyóit és menjen a picsába! Kiss László ügyében nem tudok igazságot tenni. Mint ahogy senki nem tud igazságot tenni, akkor sem, ha osztja.
néhai Ch.Pilot
2016. április 07. 16:55
A minden szavából érződik, hogy zsidó Jámbor nem a bűnözőt, hanem a magyart gyűlöli Kissben.
polnemkor
2016. április 07. 16:53
Kik s főként mi célból kaparták elő ezt az ügyet fél évszázad távolából? Kapunk-e választ erre valaha?
atila68
2016. április 07. 16:44
Miért van, hogy amihez hozzáér ez a gyökér abból szar lesz?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!