Kell-e nekünk ez az EU?

2016. április 10. 14:58

Valami nincs rendben Európával. Az EU korruptált, káros, gyakran antidemokratikus – de nem egy örökérvényű történelmi adottság. Nem lebontani kell, hanem elfoglalni és saját képünkre formálni.”

2016. április 10. 14:58
Cohen Áron
Reflektor

„Valami nincs rendben Európával.

Kicsit taszítóan pesszimista felütés, de talán a legtöbb európai ma egyet tudna érteni vele. Attól függetlenül, hogy mi a politikai hitvallásunk, hogy honnan származunk, hogy milyen társadalmi réteghez tartozunk, mindannyian csalódtunk már valahogy az európaiságban. Van, aki szerint Európa legyalulja a nemzeti identitásokat; van, aki szerint ez túl lassan történik. Egyszerre erősek azok a hangok, amelyek szerint Európa a multikulturalizmus elfajzását testesíti meg, és azok, amelyek még mindig fájdalmasan kirekesztőnek és zárkózottnak érzik a kontinenst. A végletek között pedig ott ül a politikai semmi közepén az EU, és próbál túlélni. Be vagyunk ragadva egy óvatoskodó, egyensúlyozó, vergődő semmittevésbe, amelyben Európa egyszerre tűnik nagynak, hatalmasnak, drágának, és ugyanezzel a lendülettel tétlennek, tehetetlennek, és cinikusan gyengének is. Óriási elvárásokat támaszt önmaga felé és rögtön korlátozza is magát, így aztán semmilyen elvárásnak sem tud teljesen megfelelni.

Aki foglalkozik ökopolitikával vagy zöldaktivizmussal, esetleg újbalos mozgalmak köreiben forog, ismeri a sablonokat: az EU ma a tőke Európájának dolgozik; egy neoliberális projekt, amelynek az intézményi berendezkedése olyan politikai napirend sikerére van kalibrálva, amit a helyi közösségektől szinte teljesen elszakadt, nemzetek és polgárok felett álló, tőkeerős és végtelenül mobilis érdekek találták ki a saját biztonságuk és fennmaradásuk garantálására. Konklúzió: bontsuk le az egészet, és építsük újra az alapoktól, mert látszólag nem tudunk semmit megváltoztatni a fennálló keretek között.

Ennek az elemzésnek gyakorlatilag minden pontjával egyetértek, de a javaslattal nagyon nem. (...)

Túl gyakran beszélünk úgy az Európai Unióról, mintha az egy teljesen érinthetetlen intézményi maszlag lenne. Nem az. Hús-vér emberek választják a döntéshozói jelentős részét, többé-kevésbé demokratikusan választott kormányok delegálnak bele küldötteket, és ha a közvélemény mögöttünk van, tudjuk befolyásolni a kevésbé demokratikus ágait is. Persze, az EU korruptált, káros, gyakran antidemokratikus – de nem egy örökérvényű történelmi adottság. Nem lebontani kell, hanem elfoglalni és saját képünkre formálni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2016. április 11. 10:31
Külön pikáns amikor most ugy tesznek a hangadó EU-s politikusok, mintha eddig nem tudtak volna az adóparadicsomokról. Mekkora meglepetés, hogy böven megoldott a piszkos pénzek mosása és a tehetösek adócsalása!..
Hora
2016. április 11. 07:43
Csak a vak nem látja Közel-keleten kiépül Nagy Izrael (régi álom)-a veszélyeztető államokat legyengítik, feldarabolják (szomalizáció) - az EU pedig szépen a kollaboráns, hazaáruló szabadkőműves vezetéssel szépen kialakítja Eurábiát. Az EU népe meg bambán áll és néz. Ez a szitu jelenleg.
Hora
2016. április 11. 07:38
ILyen EU? inkább Eurábia. Kösz nem. http://888.hu/article-evente-negyedmillio-migranst-kellene-befogadnunk Évente negyedmillió migránst kellene befogadnunk A macedon határon meg áll a bál: http://888.hu/article-csak-konnygazzal-tudtak-visszaverni-a-migransokat a görög rendőrség távolról szemlélte az eseményeket.:)
Vén Csataló
2016. április 10. 21:10
KORRUPTÁLT??? Van olyan, hogy korrupt. Van olyan, hogy korrumpált. De korruptált???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!