A vasárnapi boltzár bukására

2016. április 12. 14:37

Ez is meglett. A gránitszilárdságú alaptörvényt hatszor módosító kormánypártunk a netadó be sem vezetése után most az egy éve átvert vasárnapi boltzárat is kénytelen visszavonni.

2016. április 12. 14:37
Ansinn
Kapitalizmus

A bejelentett megszüntető törvénytervezetet az ígért gyors lezavarás dacára elég hűvösen fogadták a kereskedelmi cégek. Ezzel máris rávilágítottak azok hamisságára, akik a kereskedelmi dolgozókra hivatkozva folytatnak utóvédharcokat. A vasárnapi nyitvatartás ugyanis nem volt és nem is lesz kötelező. Minden boltvezető, illetve cégtulajdonos maga határoz arról, hogy teszi, vagy nem teszi. Költségei vannak (nem csupán a vasárnapi bérpótlék), szervezést igényel. Komolyabb cég nem ugrik úgy bele, mint magyar parlament a törvényhozásba: először felmér, számol, megfontol, csak utána dönt. (És persze nagyon utálja, ha egyik hétről a másikra megváltoznak a játékszabályok.) Ostoba, saját koncepció nélküli, csak a konkurenciát másoló vállalkozó persze gyorsan és határozottan belevág. Ezek szoktak azután sírni, hogy nem találnak munkaerőt. Minimálbérért, vagy alatta, persze.

Szóval a boltzárat utáltuk, a kegyencek buktak rajta, nem volt semmi értelme fenntartani. Jogos, hogy a várható népszavazási bukta előtt el akarják törölni. Most inkább már azt érdemes figyelni, mit produkálnak a politikai cirkusz szereplői a porondon. A katolikus egyház megszólalása – velünk nem is egyeztettek! – például azt a képzetet kelti, hogy valaki mesélhetne már a püspöki karnak a francia forradalomról meg állam és egyház szétválasztásáról. De még viccesebb lesz, ha esetleg a régóta emlegetett Fideszen belüli lázadás pont a boltzár miatt robban ki.

Nem tudhatjuk, hogy a mai helyzet mivé alakul holnaputánra. Akármivé is, egy lépéssel talán megint közelebb kerülünk ahhoz a Magyarországhoz, ahol sem párt, sem egyház, sem más nem pofázik bele, mikor mit csináljak, ahol a legjobb, vagy legrosszabb szándéktól eltelve sem akarják előírni, ki hogyan élje az életét, ki mikor dolgozzon, pihenjen. Csak békén hagynák, hogy állapodjunk meg egymással mi, munkavállalók és munkaadók, vevők és eladók.

Tényleg, nincs itt olyan párt, amelyik ezt tűzné programjára?

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Negue
2016. április 12. 19:23
Most meg miit nyavalyogsz még? Örülj neki, hogy akár vasárnap este is vehetsz biciklipumpát a tecsóban!
twist
2016. április 12. 18:09
A szocik lába alól kíhúzta a talajt a Fidesz. Nem lehet tovább cirkuszoni, lázítani. Nyakó szerintem agyvérzést kapott.
egysegelem
2016. április 12. 16:16
Pontosan azt irja, amit en szoktam, ebbol latszik teljes mertekben igaza van.
atila68
2016. április 12. 15:53
Én mondom DIKTATÚRA ez a javából.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!