A harctértől a tárgyalóasztalig

2016. március 20. 17:54

A kurd–török ellentét ma már nem kétszereplős játszma. Hamarosan úgynevezett proxy war (kiszervezett háború) jelleget ölthet, amelyben Törökország NATO-tagsága irreleváns.

2016. március 20. 17:54
Torba Tamás
MNO

„Törökország a kurdok megerősödését istencsapásként éli meg. Valós fenyegetés egy szuverén kurd állam kikiáltásának lehetősége, ami a 17 milliós törökországi kurd kisebbséget tekintve nem kis kihívás. A török hadsereg ugyan a térség legerősebb haderői közé tartozik, de a gazdaságilag megroggyanó országnak mi sem hiányzik kevésbé, mint egy eszkalálódó konfliktus az önbizalomtól duzzadó, komoly nemzetközi támogatással bíró kurdokkal. Ráadásul a török hadsereg a kurdok ellen jelenleg nemigen számíthat az iraki vagy az iráni hadseregre, amelyekkel a múlt század hetvenes-nyolcvanas éveiben közösen üldözték a kurd pesmergákat határokon innen és túl. Jellemző az akkori helyzetre, hogy az iraki–iráni háború idején a hadban álló két ország között egyetlen dologban volt egyetértés: a kurdok elleni közös harcban. De ezek az idők nem térnek vissza.

Oroszország következő régióbeli lépése láthatólag a kurd törekvések egyre nyíltabb támogatása lesz. Ez egyértelmű kihívás a törökök felé, akik komoly dilemma előtt állnak: felvegyék-e a kesztyűt, és fokozzák-e – legalább Törökországon belül – a kurdok elleni fegyveres harcot, annak minden kockázatával együtt? Hiszen ha a konfliktus intenzitása erősödik, a szélsőséges kurd csoportok által elkövetett terrorista merényletek teljes mértékben ellehetetleníthetik a már így is megroppant turizmust, amely az ország egyik fő bevételi forrása. Ehhez járul sok minden egyéb – a háborúhoz, mint tudjuk, három dolog kell: pénz, pénz és pénz –, ami együttesen az országot rövid időn belül a csőd szélére sodorhatja. A kétségbeesett ember pedig – és Erdoğan elnök mihamarabb azzá válhat – sok mindenre képes. Már ha vannak opciói. Ő azonban, legalábbis orosz megítélés szerint jelenleg szűkében van a lehetőségeknek. Kül- és belpolitikai fordulatra van tehát szükség, miközben a tét a török területi integritás.

A kurd–török ellentét ma már nem kétszereplős játszma. Hamarosan úgynevezett proxy war (kiszervezett háború) jelleget ölthet, amelyben Törökország NATO-tagsága irreleváns. Az erőviszonyokat tekintve nem a törökök állnak nyerésre.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OberEnnsinnen
2016. március 21. 15:44
Az MNB-téma nem tartozik a tárgyhoz. De: miért léptél be Tamás, azok közé, akiknek probléma, amikor a magyarok bankja nem veszteséget termel, hanem az országot húzza hajánál fogva a pöcegödörből, kifelé. Miért baj, ha GAZDAGÍTJA a magyarok népét, és nem szegényíti? Mert az alapítványaiból egyetlen fillér el nem vész, viszont intellektuális, szakmai, művészeti területen: ÉRTÉKET AD (vásárol) Magyarország számára. Ez nagyon csúnyán elrúgott labda a részedről. Fejezd be, légy szíves!
ciprióta
2016. március 21. 15:07
Putyinék turistaembargója a törökökkel szemben abban a pillanatban összeomlik,ha adollár orosz belföldi árfolyama megközeliti a 60 rubelt. Attól a pillanattól kezdve a hárommillió orosz turista ismét Szocsi koszos és drága szállodái, tengerpartja helyett, valamint a krimi szemétdomb helyett....ujra a török tengerpartot választja majd, ahol all inclusive halálra ihatja magát..LOL
ciprióta
2016. március 21. 15:02
Erdogan mindenkori atomfegyvere a közel hárommillió menekült, bevándorló és gazdasági migráció. Ezeket bármikor rászabadithatja az oroszokra,ha azok tulzottan federalizálni óhajtják majd Sziriát. Kurdisztán önálló autonómiája tehát merő humor, viszont az idő előtti kurd ordibálásra most felfigyeltek a szuniták valamennyi érintett országban és Irán sem rajong azért,hogy a siták helyett a kurdok gondjait oldják meg. Ők olajvezetékben gondolkodnak és nem fognak habozni egy percig sem ,ha elérkezik annak az ideje,hogy padlóra vigyék Putyin Rosznyeftjét és Gazpormját.
lajkakutyus
2016. március 20. 19:23
Sajnos, a fényestekintetű Erdogannak az utóbbi 1-2 évben elment a józan esze. Igen szimpatikus, sikeres politikusként indult, -ide érte a kurdokkal történő átmeneti kiegyezést is- aztán megbolondult. Van ilyen máshol is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!