Erőszak a kampányban

2016. március 29. 10:48

A támadásoknak, nyilvános atrocitásoknak kitett Trump népszerűsége egyre nő, jelöltté válásának valószínűségét ez egyre fokozza, ettől az ellene tiltakozó csoportok is egyre inkább radikalizálódnak, egyre durvább módszerekkel próbálják majd a kampányát szétzilálni.

2016. március 29. 10:48
Kumin Ferenc
Messzelátó

„A hatalmas médiaérdeklődést kiváltó rendzavarások, és a végrehajtóikat övező kedvező médiafogadtatás hatására borítékolhatóan nem érnek véget ezek az atrocitások. Eddig csak ijedt arckifejezések, esetleg vérző orr volt a legsúlyosabb következmény, de fel kell készülni arra, hogy az éles kampány közeledtével a konfliktusok inkább csak tovább fokozódnak. Természetesen Donald Trump szerepét sem szabad kihagyni a képletből, aki meglévő népszerűségi lendületét felhasználva, és nyers stílusát nem megtagadva próbál politikai tőkét kovácsolni a támadásokból. Mindez nem tűnik a legbonyolultabb politikai gyakorlatnak. Nem meglepő és jól kiszámítható módon az élen álló jelöltet inkább erősítik, híveit pedig még elszántabbá teszik ezek az incidensek.

A folyamat könnyen öngerjesztővé válhat: a támadásoknak, nyilvános atrocitásoknak kitett Trump népszerűsége egyre nő, jelöltté válásának valószínűségét ez egyre fokozza, ettől az ellene tiltakozó csoportok is egyre inkább radikalizálódnak, egyre durvább módszerekkel próbálják majd a kampányát szétzilálni. Nyilván fékezheti ezt a hatást, ha a Tud Cruz mögé szerveződő rivális republikánus front erőre kap – talán még Cruz maga is szerezhet néhány támadót a rendezvényeire, ami az ő kampányának sem ártana. Fékezheti továbbá az eszkalációt, ha a demokraták bal szélét képviselő Bernie Sanders lendületet veszít Hillary Clintonnal szemben, és ettől a leginkább elszánt hívei is elvesztik lelkesedésüket a további durva akciók iránt.

Az amerikai belpolitika eddig hosszú évtizedek óta mindig képes volt a mérsékelt irányzatok képviselőit vezető szerephez és lehetőséghez juttatni. Erre most is megvan az esély, de ez a választási szezon attól különleges, hogy az ellenkezőjére is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2016. március 29. 14:47
Ez a liberális megoldás. Az őrjöngésig fokozott gyűlölet nálunk is, Európában is és az USA-ban is.
qwsqws
2016. március 29. 13:20
Trump for President !
jairus
2016. március 29. 13:09
Jöjjön a céltudatos bohóc, Megérdemlik. Meg hát azért a hazudozó leszbikust jóérzésű ember nem kívánhatja nekik...
Mindjárt
2016. március 29. 12:29
A felcsúti maffia média monopolja olyan mint az amerikai szélsőbaloldali, elfogult, mocskos, cionista média. Ugyan az a finkelstein a tanácsadója a zsideszbolsiknak és az amerikai cionistáknak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!