A nők méltósága és a politika

2016. március 31. 12:35

Mert azt mindannyian érezzük, hogy baj van. Nő a gyűlölet és a kettéosztottság, erősödnek a „mi kontra ők” falak, párhuzamos valóságokban létezünk.

2016. március 31. 12:35
Kováts Eszter
Reflektor

„Ahogy a fenti példák illusztrálták, a nők emberi méltóságánál kevés aktuálisabb téma van – és ráadásul olyan téma ez, amely – a megszokott törésvonalakon túlmutatón – közös terepeket tesz láthatóvá. Meggyőződésem tehát, hogy érdemes ezen a vonalon elindulnunk, és együtt gondolkodnunk. 

Sok szempontból persze kényelmesebb a gettóinkban élni, és azt mondani, hogy »csak azzal állok szóba, aki mindenben egyetért velem«, vagy azt, hogy »ha nem vallja a 70-tételes listámat, nincs mit beszélnem vele«, de én azt tapasztalom, hogy ez nem visz minket előre. Apró lépéseket lehet csak célul kitűzni, és még azok eléréséhez is önreflexióra van szükség mindegyik oldal részéről. Ez annál is nagyobb kihívás, mert nagy a bizalmatlanság, és sok intézményes és politikai érdekösztönöz a távolság fenntartására. 

Ugyanígy van ez a nők méltóságának témájával is: fel lehet használni fegyverként is, másoktól való elhatárolódásra, falak építésére. A szilveszterkor Kölnben történt, döbbenetes és elfogadhatatlan események nyomán újult erővel beindult a »femonacionalizmus« jelensége: a feminizmus felhasználása kirekesztő és rasszista törekvésekhez. Konkrétan: »mi a nemek egyenlősége és a nők biztonsága mellett szállunk síkra, ők (menekültek, muszlimok) ellene«. Ez a megközelítés egyébként a közelmúltbeli németországi tartományi választási kampányban fontos szerepet játszott az Alternative für Deutschland pártnál. Az AfD, ahogyan számos más európai párt és kormány is, hirtelen kiáll a nemek egyenlősége és nők méltósága mellett – olyan politikai pártok, illetve olyan nemzeti kormányok, amelyek addig éppenséggel nem voltak ennek az ügynek a bajnokai. Kétségtelen, hogy nem szabad »fehér keresztény férfiak is bántalmaznak nőket« típusú elmismásolásokkal letudni azt a kihívást, amit a menekültválság és az iszlám bizonyos nőellenes értelmezései jelentenek Európa számára, és ezekre a kihívásokra az eddiginél határozottabb válaszokat kell adnunk; feminista oldalról és baloldalról is. Mégis, azt is látnunk kell, hogy az utóbbi hónapok retorikájában a nők méltósága a »mi kontra ők« létrehozásának eszköze, és ez nem lehet az utunk. 

Mert azt mindannyian érezzük, hogy baj van. Nő a gyűlölet és a kettéosztottság, erősödnek a »mi kontra ők« falak, párhuzamos valóságokban létezünk. Érezzük, hogy eddigi magyarázataink nem elegendőek a helyzet megértésére. És a közbeszédet figyelve újra és újra azt tapasztaljuk, hogy mindig van lejjebb. Érezzük tehát, hogy máshogyan kellene beszélnünk egymással.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Békanász a hasadon
2016. március 31. 22:09
Ez a tehén visszakanyarodik a Dobrev által forszirozott témához: ne legyünk a gyerekünkkel, mert az nem korszerű: " A hároméves gyes intézménye (sőt, Csehországban akár négy évig is otthon maradhatnak az anyák) nagyon erősen beépült a régió országainak gondolkodásába, és nagy a nyomás a nőkön, hogy csak akkor jó anyák, ha kitöltik ezt a három évet. Ha valaki kétségbe vonja a hároméves gyes szükségességét, arra mindig az a válasz – és nemcsak Magyarországon –, hogy hagyjuk meg a választás lehetőségét a családoknak, ne kényszerítsük vissza a nőket a munkaerőpiacra. Ezzel én is egyetértek, de közben azt kell megvizsgálnunk, hogy ez a választás mennyire valós: mert manapság egy keresetből nem nagyon lehet eltartani egy családot, és azt mindenki tudja, hogy nincs elég bölcsődei férőhely. Nem véletlen, hogy a cseh kormány már dolgozik a gyes átalakításán" http://hvg.hu/itthon/20151111_kovats_eszter_interju_gyes_csaladpolitika A magyar kormány pedig bölcsődéket és munkahelyeket hoz létre, valamint adóvisszatéritést ad. Elképesztően aljasul buta ez a gusztustalan tehén.
Békanász a hasadon
2016. március 31. 22:02
Kedves Eszter! Az emberi méltóság ott kezdődik, hogy ember formájúak maradunk, nem zabálunk egész nap, nem úgy nézünk ki, mint a töltöttzokni. http://mno.hu/data/cikk/1/30/79/59/cikk_1307959/szb20151006_~11.jpg Nem nyekergünk meredt szemmel állandóan, mert már elmúltunk háromévesek, nem követelőzünk, hanem bizonyitunk, nem bűnbakot keresünk, hanem önismeretre teszünk szert. Az Ötyékből még soha semmiféle méltóság nem szültetett: az egész világ röhög rajta. Idióta.
Békanász a hasadon
2016. március 31. 21:58
"a nők emberi méltóságánál kevés aktuálisabb téma van " Előszöris számtalan fontosabb téma van. Azonkivül az emberi méltóságot az ember adja önmagának és nem a társadalom. Kész, pássz.
Dénia
2016. március 31. 14:13
"Mert azt mindannyian érezzük, hogy baj van. Nő a gyűlölet és a kettéosztottság, erősödnek a „mi kontra ők” falak, párhuzamos valóságokban létezünk." De ugye ezt nem most veszed észre, vagy nem valami új jelenségként akarod tálalni! Ez legalább a 2002-es választási kampány óta így van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!