Nem kell Tokaj-Hegyalját kitalálni

2016. március 31. 18:42

Nagyon nagy cél az, hogy ha én budapestiként elmegyek egy bevásárlóközpontba, akkor ott a polcokon a legolcsóbb bor ne Tokaji legyen?

2016. március 31. 18:42
Héjj Dávid
Hegyalja.info

- Korábban egy konferencián utalt arra, hogy Tokaj-Hegyalján a minőségi gasztronómia és minőségi kultúra fejlesztésére is szükség van. 

- Tokaj-Hegyaljának van egy mítosza a világban mindenhol. A Tokaj-hegyaljai borokat mindenki a világ legjobb borai közt emlegeti, még akkor is, ha jelen pillanatban vannak problémák minőségi és mennyiségi téren egyaránt. Csak a minőséggel tudunk igazán embereket a térségbe csábítani. De nem akarok borászkodni, mert nem vagyok borász. Viszont az jól látszik, hogy az extra minőségű tokaji borra és az ehhez kapcsolódó, szintén magas színvonalú szolgáltatásra van igény. Ha bárki a kezébe veszi a például a Tokaj Guide kiadványt, akkor látja, hogy Tokaj-Hegyalja sokkal több értékkel bír, mint azt bárki gondolná. Nem kell Tokaj-Hegyalját kitalálni, mert évszázadok óta létezik a Jóistennek és az elődeinknek köszönhetően. Az előnyöket kell tudni kihasználni, azokat kell 21. századivá tenni, és ezt tudnunk kell értékesíteni a világban.

Viszont nem csak és kizárólag arra van szükség, hogy 50 ezer forintos borokat lehessen kapni Hegyalján, vagy egy étteremben 8-10 ezer forintos ebédet szolgáljanak fel, de azt látni kell, hogy igény van erre is. Arra kell törekedni mindenben, hogy ha valami olcsóbb, akkor is a legjobb minőséget képviselje. A bóvli, a gagyi, a pancsolt Tokaj-Hegyaljának árt. Nagyon nagy cél az, hogy ha én budapestiként elmegyek egy bevásárlóközpontba, akkor ott a polcokon a legolcsóbb bor ne Tokaji legyen?

(...)

- Az hogy Tokaj-Hegyalja ilyen kiemelt nem káros a többi borvidékre nézve?

- Én vitatkoznék, Tokaj-Hegyalja nem úgy kiemelt, ahogyan azt sokan gondolják. Ha megnézzük azt, hogy az összes többi borvidéken működő pincészetek hogyan szerepeltek Európai Uniós pályázatokon, akkor kiderül, hogy Hegyalja nem volt felülreprezentálva. Nagyon fontos azonban – ez sok esetben félreértésre adhat okot – hogy a magyar állam a Tokaj Kereskedőházon keresztül földekkel és borászattal rendelkezik Tokaj-Hegyalján. Emiatt természetes, hogy az állam a Kereskedőházhoz máshogy viszonyul, ez egyéb beruházásokat vagy anyagi felelősségvállalást jelent a részéről. De nem jelenti azt, hogy Tokaj-Hegyaljára másként tekintene, mint Villányra, a Balaton felvidékre vagy az alföldiekre. Az a lényeg, hogy azokhoz a célokhoz, amelyekről közösen azt gondolkodjuk, hogy előre vihetik a térséget, ahhoz a lehető legjobb eszközrendszert tudjuk mellérendelni.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!