Paradox, hogy a baloldal az iszlám fanatizmus védnöke

2016. március 24. 16:06

Az európai baloldal frakcióinak bizonyos tagjai minden erővel igyekeztek ellehetetleníteni és megakadályozni olyan törvények és mechanizmusok életbe lépését, amelyek hatékonyabbá tehették volna az európai terrorelhárítást. Interjú.

2016. március 24. 16:06
Hankiss Ágnes
Pesti Srácok

Érezte-e a terrorveszéllyel foglalkozó EP-bizottságban, hogy a baloldali képviselők kisebbítik a problémát, mismásolnak?

Nem szeretném ezt a kérdést közvetlenül összekapcsolni a brüsszeli tragédia elemzésével. Tény, hogy az európai baloldal frakcióinak bizonyos tagjai, ha szabad így fogalmaznom, akcionista csoportjai, liberálisoktól a szocialistákon át a kommunistákig, nem egyszerűen elkenték vagy kisebbítették a terrorizmus veszélyét és jelentőségét, hanem minden erővel igyekeztek ellehetetleníteni és megakadályozni olyan törvények és mechanizmusok életbe lépését, amelyek hatékonyabbá tehették volna az európai terrorelhárítást. Ezek a képviselők sportot űztek abból, hogy az adatvédelmi és személyiségjogi aggályok mérhetetlenül eltúlzott és egyoldalú hangoztatásával meggátolják mondjuk az utasforgalmi adatok rögzítésének, a banki tranzakcióknak vagy a terror-finanszírozás gyanújába keveredő civil szervezeteknek az átvilágíthatóságát. Mivel jómagam  – ahogy az írásban is utaltam erre –  az Európai Néppárton belül biztonságpolitikai témákat, elsősorban a terrorelhárítással összefüggő előterjesztéseket vittem, nem csak a bizottsági vagy plenáris üléseken, hanem személyesen is folytonos vitában voltam például azzal a Sophie in’t Velddel, akinek a javaslatai, ha keresztülmennek, elméletileg megbéníthatták volna az európai terrorelhárítást. Gyakorlatilag persze az Európai Parlament eme bolhacirkuszának arra reális esélye nem volt, hogy mindezt úgy végigvigye, ahogy szeretné. De mondjuk az utasforgalmi adatok felhasználásának és a banki tranzakciók átvilágíthatóságának a megvalósulását a baloldal képes volt jelentősen visszavetni és késleltetni. És a rendvédelmi ügynökségeket, amint a Néppártot is állandó presszió alatt tartani. Előfordult, hogy egyedül szavaztam ellenük olyan kérdésben, amiről tudtam, hogy a lelkük mélyén sokan mások is egyetértenek velem.

Konkrétan melyik frakció képviselte ezt a nézetet?

Nem arról van szó  – ezt nem árt leszögezni –, hogy bárkit is a politikai baloldalról azzal vádolhatnánk, hogy magát a terrorizmust vagy a gyilkos merényleteket pártolná. Hanem hogy a politikai marketingért és önépítésért semmi sem drága nekik. Vagyis azzal akarnak magukhoz kötni szavazókat, hogy vehemensen támadnak mindent, ami összefügg az intézményi »hatalommal«, az erős állam képzetével, általában a renddel. Kirívó példája volt ennek Snowden ünneplése, pozitív hőssé emelése, ami számomra mindig roppant visszatetsző volt. Most olvasom, hogy az általa kitálalt titkosszolgálati adatok is segíthették a brüsszeli terroristákat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 123 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2016. március 25. 09:52
Paradox, hogy a baloldal az iszlám fanatizmus védnöke" Mi ebben a "paradox"? A baloldal mindennek drukkol, ami rombolja az államot, a rendet stb. "Franciaország halott" - ezzel a döbbenetes megállapítással zárja könyvét a jobboldali Le Figaro napilapnál dolgozó Eric Zemmour, hozzátéve, hogy az ország "még gőzölgő hulláját" az azt tönkretevő elit továbbra is előszeretettel tapossa. Az újságíró arra tesz kísérletet könyvében, hogy végignyomozza, miképpen jutott Franciaország a jelenlegi helyzetbe. Szerinte a francia politikai-, gazdasági-, adminisztratív-, kulturális-, értelmiségi- és média elit 1968 óta dolgozik azon, hogy tönkretegye az országot. Zemmour szerint a folyamatot három d betűs szóval lehet jellemezni. Ez franciául úgy hangzik, hogy "deconstruction, dérison, destruction", magyarul pedig "dekonstrukciót, kigúnyolást és destrukciót" tesz ki. A szerző szerint a dekonstrukciót az 1968-as generációhoz tartozó, a Bourdieu nevével fémjelzett filozófiai iskola végezte el, szisztematikusan megkérdőjelezve olyan alapvető fogalmakat, mint a nemzet, a haza, a tekintély, a rend, sőt a család és a nemi identitás is. Ezt a munkát a 80-as évektől kezdve a média, illetve a kulturális elit, azaz a művészek egy jelentős része azzal folytatta, hogy módszeresen kigúnyolta és nevetség tárgyává tette a nemzettel vagy a hazával összefüggő értékeket és érzelmeket. Nekik "köszönhető", hogy Franciaországban a hazaszeretet, bármilyen fajta társadalmi rend, az azt biztosító rendőrség, katonaság és egyéb intézmények közröhej tárgyává váltak..."
ciprióta
2016. március 25. 06:31
korábban az egyik topic-ban már emlitettem,hogy milyen szerepet játszott a hetvenes évek elején az orosz kgb és akkori főnöke Andropov abban,hogy kibontakozhatott az agressziv iszlám kultura az addig viszonylag békés arab világban. Ennek egyetlen oka volt,hogy az oroszok nagyon nem szerették érzékelni,miként erősödik Izrael amerikai segédlettel és tartottak attól, hogy végleg elveszitik befolyásukat a fejlődő világban. Az orosz és szocialista titkosszolgálatok több ezer ügynököt képeztek ki és dobtak be az arab világban. A pénzügyi támogatást pedig Arafat , Abbasz és stricijeik közvetitették a harcias immámoknak. Ugyhogy ebben is az orosz kéz volt és van jelen ma is.
Békanász a hasadon
2016. március 25. 01:15
Ágnes, a Szopi akkor venne komolyan, ha szakállas férfi lennél. http://www.sophieintveld.eu/public/files/siteMediaLibrary/1295.jpg Esküszöm, ezeket a tetves kurvákat látva az ember szinte azt kivánja, hogy basszon már oda nekik valaki egy kövéret.
Türelem
2016. március 24. 20:27
Döbbenetes, ahogyan az európai és a magyar ballib kezeli a terrorizmus kérdését. Hosszú lenne idézni az izraeli lapokból az Európa témába vágó alkalmatlanságát, tehetetlenségét idéző elemzéseket. Azért az önmagáért beszél, hogy a baloldali Haaretz is keményen bírálja az EU eredménytelen, hatástalan, lágy harcát a terrorizmussal szemben. S még intőbb kellene, hogy legyen az európai és a magyar ballib számára a Haaretz azon üzenete, hogy a biztonság érdekében el kell fogadni a magánélet korlátozását. Hogy az európai és a magyar ballib miért nem hallgat a bölcs izraeli tanácsokra, intésekre, fel nem tudom fogni. Tönn nyugati médium arról ír, hogy a baloldal politikai értelemben elpárolog, a semmibe vész a terrorizmussal kapcsolatos politikája okán. A Podemos nem hajlandó semmilyen terrorizmus ellenes paktumot aláírni, az olasz baloldal szintén nem fogja fel a helyzet komolyságát, a Varofuakis vezette 25. tiltakozik a túlzott reakciók ellen. Mindenkinek idézném Golda Meir szavait, amit Oriana Fallaci-nak nyilatkozott: " Hála az Önök tétlenségének, tunyaságának, engedékenységének a terror meg fog sokszorozódni, s az árát Önök fogják megfizetni." A látnok szólott belőle. Az ember hüledezik az MSZP és a ballib szatellit pártok -beleértve az LMP-t is - nyilatkozatain, a kormány biztonsági intézkedéseivel kapcsolatos hihetetlenül ostoba megszólalásain. Ha ez a mai ballib, akkor soha se lépjék át a tíz százalékot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!