A háború küszöbén

2016. január 04. 18:56

Alig kezdődött el az új év, és máris robbanással fenyeget a Közel-Keleten kibontakozó vallási feszültség.

2016. január 04. 18:56
Kottász Zoltán
Magyar Idők

Alig kezdődött el az új év, és máris robbanással fenyeget a Közel-Keleten kibontakozó vallási feszültség. Egyelőre sejteni sem lehet, mi lesz a következménye annak, hogy a hét végén Szaúd-Arábiában kivégeztek egy ismert síita főpapot, de abban biztosak lehetünk, hogy a közel-keleti események semmi jóval sem kecsegtetnek. Sem a Közel-Kelet, sem Európa számára.

Szíriában, Irakban és Jemenben egy többszereplős – több ország és szervezet főszereplésével zajló – fegyveres konfliktusnak lehetünk a szemtanúi, amelyet már most világháborúnak titulálhatnánk, ha nem kizárólag a világ egy adott térségében folyna. Ha azt vesszük figyelembe, hogy az Ádeni-öböl túloldalán, Szomáliában, Etiópiában vagy Kenyában is az Iszlám Államhoz vagy az al-Kaidához köthető, illetve velük szövetségben álló terrorcsoportok tevékenykednek, sőt, Afrika északi és nyugati részein is iszlamista szervezetek tartják rettegésben a helyi lakosságot, már mindenképpen két kontinensre kiterjedő hadviselésről beszélhetünk. Nem a XX. században megismert harcászati eszközökkel vívják csatájukat a szóban forgó csoportok, de hogy háborút vívnak, ahhoz kétség sem férhet. S hogy a nyugati nagyhatalmak mennyire komolyan veszik őket, azt a pénzben, fegyverben és csapatokban nyújtott támogatás bizonyítja.

Ha a gondolatmenetet tovább folytatjuk, ez a háború nem korlátozódik Ázsiára és Afrikára. Nemrég Európát is elérte. Franciaországban Európa ellen intézett támadást a radikális iszlamizmus, amely legszívesebben további pusztításokat végezne Münchenben, Londonban vagy éppenséggel Brüsszelben. Kontinensünket abban a formában is érinti ez a »térségi« konfliktus, hogy hatására emberek milliói indultak el otthonukból Európába, hogy nálunk leljenek biztonságra, menedékre vagy egyszerűen csak jobb életkörülményekre.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2016. január 05. 03:28
Tökéletesen működik a kormánypropaganda, valószínűleg Rogán minisztériumából szállítják a paráztatós cikkeket. Így kell ezt, be kell szaratni az istenadta népet, hogy ne legyen esze a Quaestorral, Kopaszi-gáttal, TV2-vel, Eximbankkal, felcsúti kisvasúttal foglalkoznia...
békalepcse
2016. január 04. 23:07
Nagy összegben mernék fogadni, még ebben az évben eléri európát a fegyveres konfliktus. Évek óta próbálják kipiszkálni valahogy európában a háborút, de eddig nem jött össze.
lynx
2016. január 04. 20:55
Nagyon olcsó az olaj, akiknek ez nem jó, azoknak jól jön egy szaúdi égő olajkút képe. Ha majd megint drága lesz az olaj, akkor lesz béke errefelé.
h.kovacs
2016. január 04. 20:04
amikor orbánt lefasisztázta, akkor mccain minden volt, szenilis vén hülye, háborús bűnös, vén fasz most meg tényező ? ez bizony önmatt, jobbancsok
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!