Mi, micsoda a „betelepítések” háza táján? – összefoglaló magyaroknak magyarul

2015. december 09. 13:45

A vita elmaradása elsősorban annak tudható be, hogy a megállapodás értelmében ez utóbbi betelepítési folyamatban a tagállamok önkéntes alapon vehetnek részt, az tehát valamennyi EU tagállamra nézve kötelező betelepítésekkel nem járna.

2015. december 09. 13:45
Horváth Dániel
Migrációkutató Intézet

„A kötelező betelepítés, vagy ismertebb nevén kvótarendszer viszonylag új keletű fogalom, s annak a tehermegosztási rezsimnek a megjelölésére szolgál, amelyet – jogilag vitatható formában és indokoltság mellett – az Európai Bizottság 2015. szeptember 9-i javaslata, valamint röviddel ezután az Európai Unió Tanácsának döntése, az Európai Unió valamennyi tagállamára nézve, kötelező érvénnyel írt elő. Ennek értelmében 2016-ig összesen 160 000 menedékkérőt (vagyis olyan személyeket, akinek a nemzetközi védelemre irányuló szükségletéről még nem született döntés, így nem feltétlenül kell neki tartós védelmet biztosítani) kellene az uniós tagállamoknak, az Európai Bizottság által meghatározott elosztási rend szerint, a migrációs nyomásnak leginkább kitett két tagállamtól, Olaszországtól és Görögországtól átvállalniuk és befogadniuk. (Magyarország Kormánya ezt a döntést várhatóan ez év december közepén támadja meg az Európai Bíróságon vitatva annak jogszerűségét: ennek az ún. sárgalapos eljárásnak a középpontjában a szubszidiaritás uniós elvének sérelme, és az Európai Bizottság hatáskörtúllépése áll, s végső célja a tagállamok mentesítése a kötelező kvóták hatálya alól.)

Ez az átvállalás bármely érintett tagállam részéről azzal járna, hogy a menekültügyi eljárást ezen új tagállamban folytatnák le (esetükben lényegében az alább említett dublini eljárást is kiváltva). Azonban az így átruházott menekültügyi eljárásnak is lehet olyan eredménye, hogy a kérelmező nem jogosult a nemzetközi védelemre, s az országot – jellemzően ez utóbbi tagállam költségén – végül el kell hagynia. A legújabb elképzelések ráadásul abba az irányba mutatnak, hogy ezt az elosztási mechanizmust állandósítanák az Európai Unióban, vagyis, ha az elkövetkezendő években nem csillapodik az Európába irányuló migrációs hullám, s megvalósul az a nem túl szerencsés forgatókönyv, hogy évente további mintegy 1-1,5 millió ember érkezik a kontinensre, az az említett uniós intézmények törekvései nyomán – mások mellett – Magyarország számára is több tízezer fő menedékkérő (ideiglenes, vagy tartós) befogadását eredményezhetné. A döntés uniós joggal való összeférhetetlenségének, valamint a nemzetek önrendelkezési joga semmibe vételének hangsúlyozása mellett, egyebek mellett ezért is képviselte Magyarország kezdetektől fogva azt az álláspontot, hogy elsőként a folyamatos beáramlást kellene szabályozott mederbe terelni (leginkább a közös határvédelemre irányuló erőfeszítések révén, amellyel az illegális migráció utánpótlását lehetne elvágni, de legalábbis kezelhető keretek között tartani), majd csupán ezt követően vegye az Unió napirendjére a menedékkérők belső, tagállamok közötti elosztásának kérdését.

A sajtóban ugyancsak sokszor emlegetett dublini eljárás keretében történő visszavételek jelensége a kvótarendszer-alapú tehermegosztástól élesen elhatárolandó. (A dublini eljárás a tagállamok idegenrendészeti és menekültügyi eljárásainak részét képezi, s lényegében abban a joghatósági kérdésben hivatott dönteni, hogy egy személy menedékkérelmét mely tagállamban kell érdemben elbírálni.) Ez az eljárástípus – szemben a fent említett kötelező betelepítéstől vagy kvótarendszertől – tagállamok által elfogadott, kötelezően alkalmazandó és végrehajtandó uniós jogi aktusok formájában már hosszú évek óta létezik, vagy ha úgy tetszik, a tagállamok ennek már régen »alávetették magukat« (jelenlegi formájában ez a sokat emlegetett Dublin III Rendelet).

(...)

Összefoglalva a legfontosabb megállapításokat: a más tagállamok irányából Magyarországra történő és menedékkérői körre vonatkozó, kötelező kvóta alapú betelepítés jelenleg – mind az ominózus 160 000 fő, mind pedig ennek nyílt végű mechanizmussá tétele tekintetében – még nyitott kérdés és az Európai Bizottság mindenképpen keresztül kívánja vinni a tagállamokon; a magyar Kormány ez ellen több fronton is küzdelmet folytat. Ezek egyike az Európai Bíróság előtt indítani tervezett eljárás, amelynek célja, hogy megállapítsa az Európai Bizottság aktusának jogszerűtlenségét, s kimondja, hogy a tagállamok nem kötelesek azt végrehajtani. A kötelező betelepítések feletti vitával párhuzamosan, a múlt heti EU-török csúcs zárónyilatkozatával összhangban, egyelőre »vitamentesen« zajlanak az Európai Unión kívülről (jelen esetben Törökországból) történő és nemzetközi védelemben részesített személyek áttelepítésekre vonatkozó előkészületek. A vita elmaradása elsősorban annak tudható be, hogy a megállapodás értelmében ez utóbbi betelepítési folyamatban a tagállamok önkéntes alapon vehetnek részt, az tehát valamennyi EU tagállamra nézve kötelező betelepítésekkel nem járna.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Békanász a hasadon
2015. december 22. 13:12
Eddig a munkanélküliek száma Németországban 2,2 millió volt. Most lesz legalább 3,5 millió.
Tuttimutti
2015. december 22. 13:11
Érthetetlen számomra, hogy ha 4-5 európai multikultit imádó állam be akar telepíteni sokezer migránst, akkor azt miért az únió közös pénzalapja fizesse? (amiben benne van olyan tagállamok pénze is, akik egyáltalán nem akarnak migránsokat betelepíteni. Igazságtalan és jogtalan, miért fizesse annak költségeit pl Magyarország is? Meghív Németország évente 5-800 ezer migránst, és amíg ezek odaérnek, az ingyen ellátásuk és utaztatásuk, zsebpénzük mind mind más állam költsége legyen, miért fizesse az unió a német, svéd és egyéb mániákusan befogadó országok költségét? MIÉRT? Egyáltalán kezdjük ott, hogy "menekültről" nem lehet beszélni, csak bevándorlókról akik célirányosan érkeznek.
mucsay
2015. december 22. 13:10
most 160.000 fél éve 273 volt dinamikusan fejlődik a kvótaipar ezt is lehet majd adni-venni mint a CO2-t?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!