Egy politikai szélhámos fogságában

2015. december 12. 16:14

Az a fideszes szemfényvesztés, hogy a Nyugat válságban van, súlyos áldozatokat fog követelni a magyar néptől, amely nagy részének nincs pontos képe arról, hogy mi tesz egy civilizációt sikeressé.

2015. december 12. 16:14
Béndek Péter
1000 A Mi Hazánk

„Az a fideszes szemfényvesztés, hogy a Nyugat válságban van, súlyos áldozatokat fog követelni a magyar néptől, amelynek nagy részének – fogalmazzunk finoman – nincsen pontos képe arról, hogy mi tesz egy civilizációt sikeressé.

Kollektív meg nem értés van azzal kapcsolatban, miért fontos intézmény a piac, amelyet az állam szabályozzon átláthatóan és hatékonyan (van erre tér), de ha elkezdi becsmérelni és rombolni, korrumpálni és hazugságokkal övezni, akkor az automatikusan és szükségszerűen hozza magával egy közösség erkölcsi romlását és elszegényedését. A minél szabadabb (egyensúlyi) piac forráselosztó és értékteremtő képessége páratlan. A lehető legkisebb veszteséget termeli, a lehető legtöbb embernek nyújtja azt a lehetőséget, hogy (eladható) értéket teremtsen, önmagát »megtalálja« és fejlessze, hozzájáruljon a közösség boldogulásához. Minél fejlettebb, műveltebb, tanultabb emberek kapcsolódnak be a piaci mechanizmusba, az annál nagyobb hozzáadott érték előállítására képes. A tudásnak nem alternatívája a »munka«: az országot belőni arra a közműveltségi szintre, ahova fideszes urai tették, egyenes út az elszegényedés felé.

Alapvető dolgokkal nincsen tisztában a magyarok többsége. A kapitalizmus folyamatos versenyhelyzetet teremt, amely egyszerű elven nyugszik: a jobb győz. Kell ennél igazságosabb mérce egy versenyben? Ha vannak árnyoldalai, azok nem a piaci logika hibáiból, hanem a szabályozás (az állam) korruptságából erednek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2015. december 13. 17:18
"Egy politikai szélhámos fogságában" Már azt hittem Péter bácsi, hogy foglyul ejtett Bokros Lalyos, már akartam szedi a válság díjat.
vigyor
2015. december 13. 08:40
...régi szép idők, amikor még volt, hogy naponta kétszer is megbukott a kormány! Most mán csak jó, ha kéthetente...vasárnap...eh....
beflower56
2015. december 13. 08:37
Több éve a "válságban "levő nyugaton/Bajorországban /élve,az a véleményem hogy,Magyarország csak szeretne ilyen "válságban "élni!Joggal mondhatom ezt,hiszen 55 évesen jöttem el.Az igazi rendszerváltást ekkor éltem át.Magyarországon még soha sem volt igazi szociális piacgazdaság,és látva a mai folyamatokat nem is lesz belátható időn belül.Viszont tényleg nincs "magyar út",soha nem is volt!Viszont a teljesen szabadpiac se létezik,mert bizonyos területeken nem engedik csak a profit elvét érvényesülni.Viszont ennek semmiköze a magyar"majd az állam bácsi"megoldja szemlélethez,sem a menekült ügyhöz,sem az Angoloknak ahhoz a szemléletéhez,hogy a Nemzetközösség fontosabb számukra mint az Únió.
Akitlosz
2015. december 13. 02:14
Béndeknek még arról sincsen pontos képe, hogy mi teszi a pártját sikertelenné.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!