Ne használd a #PrayForParis címkét! A franciáknak csak egy kis része hisz Istenben.

2015. november 17. 16:42

A racionális gondolatok és a vallásos maradiság, a humanizmus és a vallásos „erkölcsök”, a gondolat szabadsága és az agymosás közötti küzdelmeket Franciaország túlságosan is ismeri. Franciaország már megvívta ezt a háborút, és győzött.

2015. november 17. 16:42
Yann LeCun
Facebook

„Kedves Barátaim!

Köszönöm szépen a sok imát és az összes #PrayForParis (#ImádkozzPárizsért) kívánságot. Tudjuk, hogy ezzel Ti jót akartok.

De kérlek, vegyétek tudomásul, hogy jelen pillanatban nagyon sok francia mérges minden olyasmire, ami a vallással kapcsolatos.

Franciaország az egyik legkevésbé vallásos ország a világon. A francia embereknek csupán egy kis része hisz Istenben, és még kevesebben hisznek az imák erejében.

Sokan gondolják úgy, hogy a vallás a legerősebb módszer, hogy olyan atrocitások elkövetését neveljék bele az emberekbe, mint amelyeknek most szemtanúi voltunk.

Franciaországnak bőséges történelmi tapasztalata van arról, hogyan tisztítsa meg magát és polgárait a vallásos agymosás veszélyeitől: a felvilágosodás, a francia forradalom, a szekularizáció, az állam és az egyház szétválasztása, vagy akár a vallásos jelképek betiltása az állami iskolákban.

A történelem folyamán Franciaország végigszenvedte a vallásos inkvizíciót, a vallási háborúkat és vérengzéseket, a vallási kisebbségek üldözését. Ezért ragaszkodnak annyira a franciák a »la liberté«-hez, és ezért nem tűrik az agymosást, különösen a vallásos agymosást.

A racionális gondolatok és a vallásos maradiság, a humanizmus és a vallásos »erkölcsök«, a gondolat szabadsága és az agymosás közötti küzdelmeket Franciaország túlságosan is ismeri.

Franciaország már megvívta ezt a háborút, és győzött.

A franciák sosem fognak harcba szállni egy olyan háborúban, amelyben egy vallás a másik ellen küzd, de együtt fognak küzdeni a középkori maradiság ellen.”

(Yann LeCun, a Facebook mesterséges intelligencia-kutatási igazgatójának írása a Mandiner fordításában. A bejegyzés több ezer ember mellett a Facebook alapítója, Mark Zuckerbeg tetszését is elnyerte.)

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 142 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vén Csataló
2016. július 11. 03:01
Mondjuk engem is zavar a "Pray for Paris" címke, de csak azon balfaszoktól, akikről tudom, hogy echte libsi nyomorultak, akik amúgy a vallásgyűlölettel kelnek és fekszenek. De amit ez a köcsög írt, abban szépen megmutatkozik a negyedművelt libsi gyökér óriási önbizalma, hogy ő azzal a máxemnyi eszével és még annál is kisebb tárgyi tudásával simán alkalmas arra, hogy megmondja mindenki másnak, hogy hol kel fel a nap. Mert ugye például a francia forradalomban, na abban atrocitás az egy szál se volt. Kicsit sem volt diktatúra és terror, kicsit sem irtottak ki a felvilágosodásra meg a haladásra hivatkozva pár százezer ártatlan embert, ugye? Ennyit tud ez a felfuvalkodott libsi barom. De megérdemelne egy csendes pihenőt egy guillotine alatt.
Csomorkany
2016. március 22. 00:46
Ja, persze, ha arra gondolsz, hogy pl. egy városnegyed szlömösödése során a lakók egy darabig lemossák a graffitiket, majd belefáradnak, és onnantól eltűrik, az egy jó példa a türelem spontán növekedésére. Csakhogy ebben az esetben a graffitik alkotói nem azzal jöttek, hogy "legyetek irántunk toleránsak", hanem fölnyomták a falakra a graffitiket oszt csókolom. Tehát erőből érvényesítették, amit akartak, nem hisztiztek azon, hogy "kedves lakók, legyetek toleránsak a mi önkifejezési szabadságunk iránt!" Ha cselekvés helyett értelmiségi sírást rendeznének a graffitizők jogairól, akkor elhajtanák őket a türelmi ideológiájukkal együtt.
Csomorkany
2016. március 22. 00:43
Még a 90-es években a néhai Igen c. katolikus újságban volt egy jó szösszenet, amit (nagyjából) megjegyeztem, szóval emlékezetből: "Nézem a tévét, a Tégy a gyűlölet ellen!-mozgalom aktivistáit mutatja. Merev tekintetek, összeszorított száj. Ezek nem viccelnek! Ezek megteszik!"
Zokni
2016. március 22. 00:35
"Jó közérzet?...Ez nekem semmi, neked minden..." - írja. De ez nagy tévedés. Ha Isten azt akarta volna, hogy születésünk után étlen-szomjan hallelujázzunk az ég felé, akkor a földre hozta volna a mennyországot. Ahogy meg is tette a Biblia szerint, csakhogy azokat az embereket (Á. és É.) nem lehetne igazán EMBERNEK titulálni, csak elégedett ösztönlényeknek, akiknek a "boldogság-idegvégződéseit" az Úr ravasz praktikákkal folyamatosan stimulálta. Mint a disznók az ólban... Magunknak kell fenntartanunk magunkat a magunk örömére. És azzal teszünk jót a Teremtőnek. (Már aki hisz benne, de mindegy...) Az önpusztítás, és önfeláldozás az égieknek sem tetsző dolog. Ezért furcsán ellentmondásos (ha úgy vesszük, félve írom le: istenkáromló?) pl. a katolikusok cölibátusa, meg az apácarendjei és kolostorai... És az Ön hozzáállása is. Azt hogy alantasnak titulál, nem haragszom, tudom, hogy ennyi jár Önnek, hiszen végső soron a hite alapjait kérdőjelezem meg... De muszáj. Másképp nem lenne igazam.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!