Fekete hetek

2015. november 30. 09:53

Pár éve Magyarországon is bevezették az üzletek a hatalmas leárazásokkal kecsegtető napot, amely nálunk mindjárt egy egész hétvégét foglal magába, így futhattunk bele magunk is a szombaton reggel nem szokványos külvárosi dugóba.

2015. november 30. 09:53
Velkei Tamás
Magyar Nemzet

Pár éve Magyarországon is bevezették az üzletek a hatalmas leárazásokkal kecsegtető napot, amely nálunk mindjárt egy egész hétvégét foglal magába, így futhattunk bele magunk is a szombaton reggel nem szokványos külvárosi dugóba. Lehangoló tudósítások eddig legalább csak külföldről érkeztek, ám mi is gyorsan a Nyugat sarkára tapostunk: egy kaposvári hipermarketben félrelökve, a dobozokat embertársuk kezéből kitépve harcoltak a vásárlók az akciós lapostévékért. Szörnyű volt a tudósításokban látni, ahogy egy fiatal nő arcáról süt az elkeseredett düh, miközben folyamatosan sikoltozza: »De én fogtam meg előbb!«

Adventus Domini latinul azt jelenti, az Úr eljövetele, az időszak a karácsony előtti négy hetet jelöli. E periódusnak az elcsendesedésről, lelkünk megnyugvásáról kellene szólnia, amikor lecsillapodunk, még haragosainkkal is megbékélünk, tiszta szívvel és elmével várjuk az Úr eljövetelének ünnepét. Ehhez képest az egyik kereskedelmi adón tavaly futó, »A karácsony a vásárlásról szól!« gyomorforgató szlogent idén oly módon finomították, hogy a mondatba betoldottak egy »is« szócskát. Sem így, sem úgy nem jó ilyen mottót hallgatni, mert bárhogyan csomagolják, a jelmondat azért csak a vásárlásra buzdít. Nem vagyok álszent, magam is meg fogom ajándékozni szeretteimet, de igyekszem megérezni, mi a feleségem szíve vágya, milyen kicsiny apróságnak örülnének rokonaim. Igyekszem kizárni az életemből a hirdetéseket, amelyek folyamatosan a vásárlásra ösztökélnek. Mindenkinek lehetősége nyílik arra, hogy függetlenítse magát a reklámoktól, szerencsére »felülről« megkapjuk a függetlenedés lehetőségét.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ellensúly
2015. november 30. 17:06
A szerző nyilván nem azt a vevőt kárhoztatja elsősorban, aki 150 ezer helyett 90 ezer forintért szeretne lapostévét venni. A baj azzal a mentalitással van, hogy a karácsony szinte csak a vásárlásról – prolinyelven szólva: shoppingról – szól.
bigyomail
2015. november 30. 14:22
Attól, mert reklámoznak, vagy attól, mert akcióznak, még nem kell vásárolni, az csak egy lehetőség. Ha valaki hithű katolikus - mondjuk túl sokan nem vagyunk ebben az országban - az meg úgy éli meg az adventet, ahogy akarja, függetlenül attól, hogy milyen reklám megy a tévében. Ezért kaptunk szabad akaratot. Ja és attól, mert valaki olcsóbban akar tv-t venni, még épp úgy lehet katolikus, hiszen nem tiltja sem a biblia, sem a katekizmus azt, hogy valaki ésszerű gazdasági döntést hozzon és mindentől függetlenül megvegyen egy tv-t, ha az majdnem fele annyiba kerül egy akció keretében, mint egyébként. Ha valaki katolikus, akkor neki úgy sem a vásárlásról szól az ünnep. Mindenkinek arról szól, amiről akarja hogy szóljon. A többségnek akár a vásárlásról is szólhat, ha ez a szíve vágya. Miért kellene ezért elítélni? A boltokban kialakult tumultuózus jelenetekért meg nem a vevő a felelős. Ha valaki 150e ft helyett 90-ért akar venni egy tévét, az teljesen racionális döntést hoz. Ha belekényszerítik egy ilyen tömegjelenetbe, arról meg nem tehet, csak az, aki ebbe belekényszerítette. Aki ezért megveti, az vessen magára. A bolt vezetőjét, aki ezért a "szervezésért" felelős, miért nem pellengérezi ki a szerző? És ha már kereszténység: ha valaki keresztény, akkor nem szól meg másokat azért, mert az illetőt megalázták egy boltban a rossz szervezés miatt.
balbako_
2015. november 30. 11:37
Mert a lumpen prolinak a karácsony a vásárlásról és a bóvliról szól.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!