Mit adtak Erdélynek a magyarok? És mit a románok?

2015. november 03. 14:19

Olyan kastélyokkal, erődtemplomokkal, városi építményekkel dicsekszünk, melyeknek semmi közük sincs a bizánci-ortodox román civilizációhoz.

2015. november 03. 14:19
Tudor Duică
Főtér

„De nem a magyarok, vagy a románok döntöttek a későbbi fejleményekről… A történelmi sors akarta így, valamint az Ausztria–Magyarországot megbüntetni akaró győztes hatalmak, amihez társult még a bolsevik mozgalmak váratlan megjelenése Bécsben és Budapesten.

Ugyanilyen könnyen megtörténhetett volna az is, hogy Erdély Magyarországé marad, mert a magyaroknak is joguk lett volna nemzetállamhoz, nemcsak a románoknak. Ugyanilyen könnyen függetlenné is nyilváníthatta volna magát, 53 százaléknyi románnal és 47 százaléknyi más közösségekkel. Őszintén el kellene ismernünk, hogy a románoknak törékeny többségük volt. (...)

Erdély, tehát, egy komplementer tartománya mind Magyarországnak, mind a klasszikus Romániának, vagy ha jobban tetszik, akkor egy átmeneti tartomány.

A románok etnikai joga vitathatatlan, de a magyarok történelmi joga is vitathatatlan.

Állandóan Erdéllyel és az örökségével dicsekszünk, de nem szeretjük emlegetni, hogy a magyar, vagy osztrák közigazgatás alatt épült a legszebb és a legtöbb épület, templom, palota, vasút stb.

Annak óriási részét, ami itt van, magyarok, vagy szászok építették, akiket közülünk egyesek folyamatosan gyaláznak és állandóan Ázsiába küldözgetnek vissza.

Olyan kastélyokkal, erődtemplomokkal, városi építményekkel dicsekszünk, melyeknek semmi közük sincs a bizánci-ortodox román civilizációhoz. A barokk városok, a gótika, a római stílus katolikus és protestáns civilizációs elemek, nem ortodoxok. Persze, a románok egy része a görög-katolikus egyházon keresztül szintén része volt ennek a civilizációnak, kapcsolatot létesítettek azzal, ahonnan a nyelvünk és mi magunk származunk, vagyis Rómával.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
=nessuno=
2015. november 03. 21:58
Ne feledkezzünk meg a gyulafehérvári nemzetgyűlésről, meg arról, hogy a szászok is csatlakoztak hozzájuk...Könnyű mindig a nagyhatalmakra mutogatni.
Catullus
2015. november 03. 20:29
A szerző által felsorolt létesítmények nagy részét az Erdélyt birtokló magyar arisztokrácia építette (plusz egyházak. A románok viszont nem felejtik sok évszázados kiszolgáltatottságukat, megalázásukat, amit anno magyar részről kaptak. Trianoni megállapodáskor jóval több román élt Erdélyben, mint magyar. Ma sem lehet másképp. Vajon miért nem kedvelik a magyarokat azok a szomszéd államokbeli emberek, ahol valamikor magyar fennhatóság volt
ottapont
2015. november 03. 19:11
(máramaros= tara oasul.ui, pula calului) :D))
lajkakutyus
2015. november 03. 18:42
Az utsó mondattól eltekintve korrekt, józan írás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!