Integrációs gyakorlatok Svédországban

2015. november 03. 15:49

A gyors és hatékony integráció megvalósítása megválaszolatlanul lebeg a svéd társadalomban, ezzel is tovább fokozván a kölcsönös ellenérdekeltséget és elégedetlenséget a bevándorló népcsoportok és a svéd társadalom között.

2015. november 03. 15:49
Sántha Hanga
Migrációkutató Intézet

„Nem könnyű egyértelműen meghatározni a sikeres integráció eszközeit, noha ezek mindenkor a kölcsönösségre alapuló egyensúlyra kell törekedjenek a bevándorolt népcsoportok és a befogadó társadalom között. Minden bevándorlót értelemszerűen ugyanazok a jogok illetik meg, mint a többségi társadalmat, ennek viszont előfeltétele, hogy elfogadják a befogadó társadalom alapvető értékrendjét és normáit. Ezért kell a társadalmi integrációt szorgalmazó intézkedések közt olyanoknak is szerepelniük, amelyek megnevezik és elutasítják a normaszegő magatartást és a konfliktuskeltést.

A svéd modell a nemes célkitűzés mellett az említett egyensúlyra való törekvés sikertelenségét is szemléleti, ahogy az integrációs intézkedések mellett túlsúlyba került egy előzékenynek és megengedőnek nevezhető kisebbségpolitika, ami nem támasztott a svéd társadalomba és értékrendbe való integrálódáshoz hatékonyabb követelményeket. A párhuzamos társadalmak és etnikai enklávék fokozatos kialakulásával és az integrációs deficit immár kézzelfogható tapasztalataival egyetemben megváltozott az eddigi, bevándorlással kapcsolatosan egyértelműen pozitív svéd közvélemény is. Egy idén májusi közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 58 százaléka szorgalmazná a bevándorlás erőteljesebb korlátozását. Szintén erre a véleménybeli változásra utal az a tény, hogy bevándorlás nagyméretű korlátozását szorgalmazó jobboldali populista párt, a Svéd Demokraták (Sverigedemokraterna), a 2014. szeptemberi parlamenti választás indulói közül a harmadik legnagyobb pártként emelkedett ki.

A jelenleg tömegesen érkező menedékkérők számára Svédország, Németország mellett, továbbra is Európa legjelentősebb befogadó országa. A bőkezű befogadás hatásaként várhatóan újabb tízezrek kerekednek útra a kibocsátó országokból. Mindemellett a gyors és hatékony integráció megvalósítása – az eddigi tapasztalatok tükrében is – megválaszolatlanul lebeg a svéd társadalomban, ezzel is tovább fokozván a kölcsönös ellenérdekeltséget és elégedetlenséget a bevándorló népcsoportok és a svéd társadalom között.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tamas970
2015. november 26. 00:10
Integráció? Mégis, mit szeretnének egy koránszaggatás miatt népfelkelést, gyilkosságokat produkáló csőcseléktől? Komolyan azt hiszi valaki, hogy ezek attól MEGVÁLTOZNAK, hogy kiáll eléjük egy fejes, és elmondja, hogy Svédo.-ban ha azt látod, hogy a "szent könyvedet" vki WC-papírnak használja, tegyél feljelentést. A leckét megtanult mudzsahedin pedig szépen hazamegy, majd lincselés helyett az adott szituban kitölti a megfelelő formanyomtatványt a helyi rendőrörsön, ill tanúskodik. Ugyanúgy, ha a szomszéd, kevésbbé integrálódott kolléga fel akarja húzni a kolbászra az arra kószáló gimnazista lánykát.
Békanász a hasadon
2015. november 03. 21:57
Mi szükség van bevándorlókra egy olyan országban, ahol nő a munkanélküliség?
Mich
2015. november 03. 19:35
"A svéd modell a nemes célkitűzés mellett az említett egyensúlyra való törekvés sikertelenségét is szemléleti" Ennyi.
ottapont
2015. november 03. 19:34
"ahogy az integrációs intézkedések mellett túlsúlyba került egy előzékenynek és megengedőnek nevezhető kisebbségpolitika, ami nem támasztott a svéd társadalomba és értékrendbe való integrálódáshoz hatékonyabb követelményeket" Tipikus jogok vannak, kötelességek nincsenek elmebeteg hozzáállás. Az eredmény borítékolható.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!