Az erőszak és a szélsőségek útján

2015. november 15. 17:46

Ameddig a befogadó országok társadalma és állampolgárai számára nem válik egyértelművé, hogy a politikai vezetésnek tényleg megvan a kellő akarata és kapacitása a migránsválság kezelésére és csillapítására, félő, hogy a bevándorlásellenes atrocitások száma nőni fog, és a cselekedetek egyre erőszakosabbak lesznek.

2015. november 15. 17:46
Sántha Hanga
Magyar Nemzet

„A fent említett példák jól illusztrálják annak a bevándorláspolitikának a következményeit, amely nem veszi figyelembe a lakosságban felmerülő, a bevándorlással kapcsolatos félelmeket és kételyeket, és nem is képes ezek hatékony orvoslására. A példák azt a gyakorta hangoztatott elméletet is cáfolják, miszerint a szélsőjobboldali és bevándorlásellenes légkör, illetve az ebből fakadó erőszakos bűncselekmények csupán a szegényebb országokban ütik fel a fejüket, az anyagi javak egyenlőtlen elosztásában gyökerező elégedetlenség az egyik lehetséges kifejezési formájaként.

Érdemes itt megemlíteni egy, a norvég Honvédelmi Kutatási Központ által nemrégiben lefolytatott kutatás következtetéseit, amelyeket a napokban tettek közzé. A tanulmány az elmúlt 25 év adatait alapul véve többek között azt vizsgálta, miért Svédországban a legmagasabb a szélsőjobboldali indíttatású bűncselekmények lakosságszámhoz mért aránya a nyugat-európai országok közül. A kutatók szerint az eredmény a rekordmértékben befogadott migránsok számának, a bevándorlással kapcsolatos erősen korlátozott társadalmi vitának (vagyis a bevándorlással kapcsolatban megfogalmazott kritika intézményesült elhallgattatásának), valamint a még napjainkban is erős svéd szélsőjobboldali mozgalomnak az összjátékával magyarázható.

A politikusok felelőssége

A közelmúltban több európai rendvédelmi szerv részéről hangzott el a figyelmeztetés, hogy a jövőben várhatóan egyre gyakoribbak lesznek a bevándorlásellenesség erőszakot sem mellőző formái. Annak ellenére, hogy a tetteseket ritkán tudják azonosítani és törvényszék elé állítani (ezzel felfedve a támadások valódi motivációit), a rendbontások tükröt tartanak a nyugat-európai bevándorláspolitikának, amelynek a továbbiakban a migráció okozta egyéb biztonsági kockázati tényezők mellett a befogadó társadalmakban erősödő elégedetlenséget is az eddigieknél hangsúlyosabban figyelembe kellene vennie. Az európai országokba irányuló nemzetközi migráció továbbra is térségünk egyik legmeghatározóbb – és egyben legvitatottabb – kérdése mind az Európai Unió szintjén, mind pedig tagállami szinten. Ameddig a befogadó országok társadalma és állampolgárai számára nem válik egyértelművé, hogy a politikai vezetésnek tényleg megvan a kellő akarata és kapacitása a migránsválság kezelésére és csillapítására, félő, hogy a bevándorlásellenes atrocitások száma nőni fog, és a cselekedetek egyre erőszakosabbak lesznek.

Jelenleg több, egymással látszólag ütköző érdek torlaszolja el a megoldás útját. Egyes európai országokban a társadalmi elöregedésből, a munkaerőhiányból és az ezekkel összefüggő gazdasági és politikai érdekeltségekből fakadóan a politikai erők nagyobb súlyt fektetnek a migráció gazdasági hasznára. Ennek következtében – ahogy azt az eddigi példák is mutatták – óhatatlanul háttérbe szorulnak a bevándorlás nagyságrendje és intenzitása által okozott társadalmi feszültségek. Noha nagy valószínűséggel állítható, hogy a bevándorlás egyelőre nem jelent tényleges egzisztenciális veszélyt a befogadó társadalmak számára, az erősödő bevándorlásellenesség mindenesetre olyan létező – és egyre inkább erőszakot sem mellőző – trendet tükröz, amivel Európa politikusainak számolniuk kell, amikor a jövőben a további befogadás nagyságrendjéről döntenek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Orange79
2015. november 16. 10:30
Nagyon helyes! Ha az alig tamogatott eu vezetok nem lepnek akkor az europaiaknak kell kezbe venniuk a dolgokat. Ez nem bevandorlas hanem agressziv betolakodas es haboru. A bevandolast mindig az adott allam kell, hogy szabalyozza amennyiben elbiralja a kerelmeket, elemzi a demografiai, gazdasagi es munkaeropiaci helyzetet majd celzottan, szigoru szempontok szerint elfogad bizonyos szamu idegent. Errol most szo sincs! Jelenleg ugy fest a dolog, hogy ellenorizetlen idegenek millioi onkenyesen ozonlenek be Europaba fittyet hanyva hatarokra, a hatosagokra, a torvenyes rendre. Ez haboru. A feher kontinens gazdagsaga, segelyei, juttatasai megkaparintasara erkezik egy olyan szinesboru, muszlim, ellenseges embertomeg akiket senki nem hivott (Merkelt es nehany ostoba libsit kiveve), senkinek nincs rajuk szuksege es kipusztulassal fenyegeti a feher oslakossagot.
48saxon
2015. november 15. 23:13
Érdemes azért elolvasni a hölggyel nyáron készült interjút is itt a mandineren. Álláspontja (és a cikké sem) egyáltalán nem migránspárti. Egyszerűen azt az aggályt fogalmazza meg, hogy - pontosan az említett teszetoszaság folytán - spontán, lakossági erőszakhullam indulhat el, ami bizony nagy valószínűséggel az esetek többségében ártatlanokat sújt majd, tovább mélyíti az állammal szembeni bizalmi válságot, kaotikus állapotot eredményez, mely még jobban kedvez majd bizonyos erőszakos csoportosulásoknak.
2015. november 15. 23:01
Ez a vélhetően értelmes hölgy a fogalmazása alapján úgy tűnik, hogy nagyon meg akar felelni, csak az nem világos, hogy kinek.
Öreg
2015. november 15. 19:53
Itt a Magyar nemzet új arca: Retteg a migránsokat érő támadások miatt, miközben bizonyítottan az állítólagos migránsok között is vannak terroristák, de ők csak Európaiakat gyilkolnak! Ez szóra sem érdemes, csak ne bántsák azokat, akik nőket erőszakolnak, embereket gyilkolnak, mert másképp vannak nevelve!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!