Mélyszegénység, mélyreménytelenség

2015. november 08. 16:20

A mélyszegénység adott és egyértelmű. A mélyreménytelenség azonban talán nem annyira. Azt hiszem, azért nem képesek sokan közülük a mélyreménytelenséget megélni, mert az ellenpólust, a reménységet magát sem ismerik igazán.

2015. november 08. 16:20
Fábián Tibor
MNO

„Amikor másnap is becsenget a parókia ajtaján a fiatal cigány asszony, mellette a taknyosan és borzasan tébláboló siserahaddal, már némi indulat gyűl a hangomba: »Nem szégyelled magad?« »De igen – szabadkozik –, de nincs mit csináljak.« Így van ez. A koldulást önérzettel, egyenes derékkal nem lehet csinálni. Kézen fogni a négy pulyát, és a faluszéli romos házikóból elindulni kéregetni. Csengetni, várakozni, lehajtott fejjel továbbmenni. Mert enni kell ma is.

Vajon a mélyszegénység egyúttal mélyreménytelenséget is jelent? Bő éve keresem erre a kérdésre a választ, amióta a magyar–román határ romániai oldalán elterülő, országos szinten is szegénynek számító tömbmagyar kisrégióban, az Érmellék egyik falujában szolgálok református lelkészként. A mélyszegénység adott és egyértelmű. A mélyreménytelenség azonban talán nem annyira. Vannak arcok és sorsok, amelyeken jól láthatóan kiütközik. Másokén kevésbé, vagy egyáltalán nem. Talán a nyomor megszokottsága, evidenciája teszi? Talán a mélyszegénységben is tud nevetni és örülni az ember?

Nehéz ezt átérezni. Hiszen mi attól is kétségbeesünk, ha elveszítjük a bérletünket, elejtjük a telefonunkat, vagy éppen leenged az autónk kereke. Magyarán: az úgynevezett apró kellemetlenségek is könnyen felborzolják a kedélyünket, s beletaszítanak a reménynélküliségbe. Minél többet élek tehát a mélyszegénység állapotában lévők között, annál nagyobb talány számomra az életük. S annál kevésbé értem őket. Azt hiszem, azért nem képesek sokan közülük a mélyreménytelenséget megélni, mert az ellenpólust, a reménységet magát sem ismerik igazán. Reménykedni? Ugyan miben? Biztosan nem szép autóról, emeletes házról, tóparti villáról álmodnak, mint a konszolidált, bérből-fizetésből élő emberek. Talán számukra egy holnapi napszám, egy összekéregetett teli szatyor élelem is elég a remény megéléséhez.

Más szempontok szerint élünk. Átjárás nincs, hiába az empátia, mert az legfeljebb gondolkodni, belegondolni segít. Persze a semminél ez is több.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vezetéknév Utónév
2015. november 08. 18:25
A mélyszegénységgel kapcsolatban óriási az Orbán-kormány felelőssége. Bár a gazdasági válságnak jó ideje vége, 2010 óta nagyjából megduplázódott a létminimum alatt élők száma. Ez a szegényeket sújtó adóknak, a szociális ellátások felszámolásának, az oktatási rendszer szétverésének, a megélhetést nem segítő, szakképzettséget nem nyújtó közmunkának, a szakértelem helyett haveri alapon osztogatott posztoknak, a civilek vegzálásának, és a multikat szívató gazdaságpolitikának az egyenes következménye.
balbako_
2015. november 08. 17:32
A balliberális mély hülyeség ellen kéne sikerrel harcolni.
madarasi.abel
2015. november 08. 17:21
"Jézus belép Samáriába, amit az övéi jobbnak látnak kikerülni. Odamegy és megszólít, beszédbe elegyedik. Fesztelen és egyszerű szavakkal oldja a feszültséget, pontosabban nem is vesz tudomást azokról az emberi kötöttségekről, amelyekhez mi valósággal ragaszkodunk. Megláttatja a reménységet azzal, aki már nem mer reménykedni."
gudmen
2015. november 08. 17:05
valaki az elöbb linkelte..a rendszerváltáskor finnország mellett haladtunk fej-fej mellett...finnországban most 4000 euro a brutto átlagkereset...ég és föld.. tehát megdölt a teoria, hogy a kommunizmus, a tatárok, a török musztafák tehetnek a nyomorunkrol.. annál inkább világos, hogy a 25 éve diszponálo elit..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!