Az én lelkiismeretem tiszta

2015. november 07. 10:26

Ne gondoljunk csak a romákra. Fogadjuk el, hogy vannak ma Magyarországon olyan családok, vannak olyan szülők, akik nem tudják, nem akarják, vagy nem képesek teljesíteni azt a feladatot, ami a gyermekneveléssel jár. Interjú.

2015. november 07. 10:26
Balog Zoltán
Balog Zoltán
Népszabadság

Keresztény értelmiségiek állítottak össze, ön volt a konferencia házigazdája, a miniszterelnök pedig azt mondta, Az idők jelei tíz évre meghatározza a becsületes kormányzást. Mindennek fényében sem érezte úgy, hogy mint miniszternek, aki a gyermekéhezés ellen küzdő civil szervezettel tárgyalt, ki kellene állnia az általuk fémjelzett Nemzeti Minimum-javaslat mellett, amikor politikai konfliktushelyzet alakult ki arról a parlament népjóléti bizottságában?

Aki az Önök által is idézett keresztény sorokat írta, része ennek a Nemzeti Minimum-kezdeményezésnek. Velük nekem folyamatos kapcsolatom van, nem fél éve, azt is mondhatnám, hogy húsz éve. Ha az ifjúkori szociális munkámat tekintem, akkor én a szegénységnek a világában részben mint érintett, részben pedig az ügy mellett elkötelezett, ott voltam egész életemben... Abban az időben, amikor ez a vita folyt a héten a népjóléti bizottságban, én épp a kormányülésen terjesztettem elő azt a javaslatomat, amivel másfél milliárddal megemeltük a szünidei gyermekétkeztetésre fordított összegeket, egyúttal döntöttünk a javaslatomra arról is, hogy 2016. január 1-jétől kötelezzük az önkormányzatokat, hogy biztosítsák ezt a rászoruló gyerekek számára. Ez az én munkám. A határozati javaslatokon biztos sokféleképpen lehet vitatkozni, biztos nagyon kedves hölgyek és urak tárgyalják meg ezt az ügyet. De nekem a munkámat kell végezni és a munkámból következően ma több százezer gyerekkel többen étkezhetnek ingyen, mint amikor a munkámat elkezdtem.

Persze ez még mindig kevés. Szeretném, ha még jobban teljesítenénk, szeretném, ha jobban működnének a magyar reformok. Bőségesen van még tennivaló, de azt, hogy hatalmas lépéseket tettünk az elmúlt öt évben, józan emberek nem tudják vitatni. Miközben folyik ez az egész politikai »sztori«, azért zárójelben hadd jegyezzem meg, én már beletettem a magyar adófizetők pénzéből a Nemzeti Minimum Programba is. Az, hogy azt a koncertet meg lehetett rendezni, az annak köszönhető, hogy egy ingyenes napot kapott tőlünk... (...)

Kinek a felelőssége a szombat, vasárnap?

Ez egy jó kérdés. Én szerintem a gyermekekről való gondoskodás alapvetően a szülőknek a felelőssége Ezt ki kell mondani, még akkor is, ha nem mindenütt népszerű ez a gondolat. Hogyha valaki gyermeket vállal, akkor végig kell gondolnia, hogy ennek a gyermeknek milyen életperspektívát tud nyújtani. Ez a szülői felelősség. A felnőtt ember felelőssége. És hogyha valaki mégis olyan helyzetbe kerül, hogy nem tudja ezt a felelősségét vállalni, nem tud helytállni ebben az ügyben, akkor az államnak segítségére kell sietni, de annak is megvannak a feltételei. Fontos, hogy a szociálpolitikában a feltételekhez kötött támogatásoknak a rendszerét erősítsük. És ebben sikertörténeteink vannak. Az igazolatlan hiányzások az iskolából 30 százalékkal csökkentek egy év alatt akkor, amikor azt mondtuk, hogy azután a gyerek után, aki nem jár iskolába, nem kapnak családi pótlékot. Van egy olyan világ, ahol ilyen nyelven kell beszélnünk. Visszatérve a hétvégi étkeztetésre, erre is készül egy program, csak nem akarok előreszaladni. Vannak olyan forrásaink és elképzeléseink, amelyek segítségével az is lehetségessé válhat, hogy hétvégi ételcsomaggal a rászoruló családoknak tudjunk segíteni.

Ez melyik világ? Nem a romákra kell itt gondolni, ugye?

Ne gondoljunk csak a romákra. Fogadjuk el, hogy vannak ma Magyarországon olyan családok, vannak olyan szülők, akik nem tudják, nem akarják, vagy nem képesek teljesíteni azt a feladatot, ami a gyermekneveléssel jár. Ez a klasszikus kérdés, hogy hogyan tudjuk nekik az »akarást« megtanítani. Mert, ha nem tudunk akarni, akkor a segítség sem fog hatni. (...)

Osztie Zoltán plébános, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége elnöke közölte, hogy »igenis politizálniuk kell a papoknak«. Egyetért?

Igen. Persze ő sem pártpolitizálásra gondolt. Attól is függ a válasz, hogy a »politika« szót hogyan definiáljuk. Ha a politikát közéleti felelősségként értelmezzük, akkor mindenképpen egyetértek vele. Nemcsak a saját közösségeinknek, egyházainknak van szükségük arra, hogy megjelenítsék a keresztény létükből fakadó közéleti álláspontjukat, hanem az egész országnak szüksége van rá, hogy megismerje az egyházak tanúságtételét közéleti kérdésekben. Nem kell feltétlenül ugyanazt gondolni, meg lehet vitatni, akár vissza is lehet utasítani. De akkor működik jól az ország, ha a társadalom szövetét alkotó közösségek világosan megmutatják, milyen értékek és elvek alapján vállalnak közéleti vagy egyéb felelősséget – és erről lehetséges a vita. Ha valaki elolvassa »Az idők jelei« című vitairatot, amiről már beszéltünk, abban bizony nagyon súlyos, kritikus felvetéseket is talál.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
áfonya
2015. november 09. 01:28
Mszp szocik rágódnak a gyerekéhezésen,jobb lenne ha befognák a mocskos hazug pofájukat.. Gyermekéhezés nem mostani keletű ,vissza mehetünk a kádári időkbe, amikor a családoktól elvették a megélhetést kikergették a saját vagyonából családjának fenntartást adó házából földjéről éhbéren dolgoztatták az embereket. 1989 után ismét kifosztották az embereket a privatizációval, 1.500 millió munkahelyet vittek csődbe.Na ekkor kezdődött a magyar nép nyomorba döntése ,közben a nyugdíjakat béreket csökkentették az ország fuldoklott a szocik által felszedett adósságtól ,elvették a gyest gyedet ,,és most ezek gonosz baloldali kommunisták üvöltenek gyerekéhezést .Pofájukról süljön le a bőr.
Takács Dezső
2015. november 08. 04:52
Hollandia remekül kezeli ezt,meg Dánia is.Szociális juttatások igénylése interneten elérhető.A név és adoszám után első kérdés munkahely?Miután itt rájöttek ha valaki kapni akar először ADNIA kell a társadalomnak !Adót fizetni és gyereket is ugy vállalni hogy fel tudja nevelni.Aki nem akar dolgozni eleve kizárja a segélyekből .Viszont törvény van akár KÜLFÖLDÖN is kell munkát keresnie ha helyben nem talál !Fura a magyar cigányok elmenekülnek Kanadába ,de Ausztriába legfeljebb lopni mennek.Munka pedig van dögivel,igaz nem sz@rlapátolokat hanem szakmunkásokat,sofőröket,diplomásokat keresnek.
választópolgár
2015. november 07. 20:59
Balogh zoltán szerint Magyarország lakosságának összetétele: romák és nemromák.
katus
2015. november 07. 20:22
JOBBIK: NE MARADJON A BŰNÖZŐ CSALÁDOKNÁL A GYERMEK! A bűnözéssel szembeni küzdelem a kiváltó okok megszüntetésével kezdődik - jelentette ki Volner János, a Jobbik alelnöke Mendén, ahol egy közelmúltban meggyilkolt idős házaspárra emlékeztek a párt szervezésében szombat este. Volner János úgy fogalmazott: meg kell szüntetni, hogy emberek dologtalanságban, a munka hiányát szüleiken látva úgy szocializálódjanak: meg lehet élni a társadalom erőforrásaira rátelepedve, ügyeskedve, kisebb vagy nagyobb bűncselekményeket elkövetve. Hangsúlyozta: ha pártja 2018-ban kormányra kerül, megszüntetik azokat a törvényi lehetőségeket, amelyek következtében jelenleg "egyes körökben a nyomor és bűnözés bővített újratermelése" folyik. Mint mondta, megszüntetik, hogy a bűnöző családoknál maradhat a gyermek, mert ott a társadalom értékrendjét sértő, bűnöző szülő mintáját látja. Fontosnak nevezte, hogy a munka és az értékteremtés világába vezessenek minden olyan embert, aki - bár munkaképes lenne - alapvetően a társadalom segélypénzeiből akar élni. Azt mondta, a hasonló kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság esetében a tettesek jellemzően már voltak korábban büntetve, ezért álláspontja szerint a társadalomnak jogos önvédelmi reflexe az ilyen bűnözők hosszú ideig történő elzárása. Megjegyezte: a "három csapás" törvényt úgy kell megvalósítani, hogy ne csak a bűnözők 3-4 százalékára terjedjen ki. http://alfahir.hu/jobbik_ne_maradjon_a_bunozo_csaladoknal_a_gyermek
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!