Merkel nehéz órái

2015. november 09. 08:58

Ő mondja, nem én, hogy a migránsválság még az ­euró beomlásánál is nagyobb veszélyeket hordoz. Szándékosan túloz. Ha leküzdi, még népszerűbb lesz.

2015. november 09. 08:58
Aczél Endre
Népszabadság

„A politikusok mentek a közhangulat után. Elsőnek Seehofer bajor miniszterelnök és testvérpárti (CSU) vezér szólalkozott össze Merkellel, mondván, állítsa le a migránsok beözönlését. Arra nézve nem volt ötlete, hogyan. Seehofer a fél évszázados CDU–CSU ikerpolitizálást látta a szakítás felé közeledni, amiről nekem csak annyi jutott eszembe, hogy a bajor erős ember akkor fogja leváltani Merkelt, amikor minálunk Semjén Zsolt Orbánt.

Múlt csütörtökön a koalíciós pártok – a szocdemek és az uniópártok – megegyeztek annak a bizonyos három évnek két évre való leszállításában, a jogtalanul menedéket kérők rendezett visszatoloncolásában (de hová?), ennek előtte a pénzbeli juttatások tárgyi juttatásokra való felcse­rélésében (vö. amerikai élelmiszerjegyek). Ennyi elegendő is lett volna, ha egy napra rá nem jön De Mai­ziére belügyminiszter (CDU) »brutusi tőrdöfése«. Ő azzal állt elő, hogy a menekültek csak egy évig maradhassanak (ügyük elbírálása nélkül), és ami a lényeg, helyezzék tilalom alá a családegyesítést. Igaz, De Maiziére hamar »curikkolt«, pláne, hogy kiderült, Merkel semmit se tudott az ötletéről. De nem mondanám, hogy nem voltak, nincsenek pártfogói.

A kancellár ezzel együtt sincs veszélyben – személyes népszerűsége szinte töretlen, alternatívája nincs –, de reagálnia kell a jelzésekre. Úgy látom, fáradhatatlan optimizmus hajtja előre. Ha egyszer kezelni tudta az euróválságot, tető alá hozni Ukrajnáról a minszki megállapodást, egyezkedni a brit Cameronnal, elmenni Törökországba, és olyan ajánlatot tenni Erdogannak, amilyet az soha eddig az uniótól nem kapott, akkor saját politikai hátországát is rendbe fogja hozni, sőt megkockáztatom, »kipréseli« a kvótarendszert az unió egészéből. Szereti az igazán nagy kihívásokat. Márpedig ő mondja, nem én, hogy a migránsválság még az ­euró beomlásánál is nagyobb veszélyeket hordoz. Szándékosan túloz. Ha leküzdi, még népszerűbb lesz.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2015. november 09. 16:53
Aczél elvtárs!! Leküzdi??????
marós
2015. november 09. 14:28
Rozsdásvas. Már nagyon nyikorog a tollad, a kancellár megbukott, vedd tudomásul.
UvegSam
2015. november 09. 13:09
Te beteg fasz acsádi! Neked ennyi a lényeg, hogy ez a levitézlett nő jól, de milyen jól politizál?! Tényleg árulók , kártevők vagytok, másfél millió integrálhatatlan cigány problémára 1, azaz egy darab bevándorló teher is sok, ti meg nótáztok, kvótáztok. Akkor kacagnál ha dőlne a szabadság szobor, ugye te bolsevik?! Ennyire feldolgozhatatlan a hatalomból való kitaszíttatásotok. Hiszen azt is magatoknak köszönhetitek. Most látszik csak igazán mekkora aljasok vagytok!
balbako_
2015. november 09. 12:19
Pont ez a baj Acsádi, hogy "„A politikusok mentek a közhangulat után", de nem eléggé. A normális politikus meg kitalálja a közhangulatot és aszerint politizál.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!