Dömpingverseny

2015. november 03. 07:30

A brit acélgyárak körülbelül olyan ütemben zárnak be, mint Mrs. Thatcher idejében a bányák.

2015. november 03. 07:30
Aczél Endre
Népszabadság

A világgazdaságban ezzel párhuzamosan zajlik egy, az acéllal összemérhetően létfontosságú termék, a kőolaj piacán egy különös verseny. Ott az Egyesült Államok, Oroszország és Szaúd-Arábia között tart a »meccs«, napi rendszerességgel felhangzó dömpingvádakkal. Mint tudjuk, az olajár a mélyben van, ám a legnagyobb termelők, az OPEC – szaúdi vezérlettel – tavaly úgy döntött, hogy szemben minden korábbi gyakorlattal, nem csökkenti a kitermelést. Inkább hagyja, hogy az olajár tovább zuhanjon. Inkább felesleget halmoz fel azzal a felkiáltással, hogy az importőrök gazdasága előbb-utóbb talpra áll, a kereslet visszatér a válság előtti szintre, és az olajár követi az ébredező konjunktúrát.

Ennek most semmi jele, de miként a kínaiak az acéljukkal, a szaúdiak is új piacok után néznek. Megjelentek Lengyelországban, amely eddig abszolút orosz vadászterületnek számított. Óriási árengedménnyel kínálják az olajukat, akár úgy is, hogy veszteséggel értékesítik. (Ez a kínai acélra is áll.) Annál tudniillik nincs komolyabb trófea, mint piacot megtartani és piacot szerezni bármi áron. A szaúdiakat a manőverezésben éppúgy nem korlátozza semmi, mint a kínaiakat. Eredetileg úgy gondoltam, hogy a szaúdiak – amerikai megrendelésre – az oroszokat akarják kivéreztetni, mert ők jobban bírják a versenyt. Idővel rájöttem, hogy a palaolaj amerikai bajnokait kényszerítik olyan versenyre – lévén ennek a kitermelése tízszer annyiba kerül, mint a szaúdi olajé – amelyben csak a tengerentúliak veszthetnek.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
packó_
2015. november 03. 09:59
Ezt az Aczél-gyárat miért nem zárták be felforgatásért?
írmag
2015. november 03. 09:59
Finggal tojásfestés esete: acélról írsz, hogy szerepeljen az aczél. Lehet elmenni!
GV0917
2015. november 03. 09:12
Nye znáju, biz isten nem tudom MI CÉLBÓL jelent Acsády ügynök ilyen átfogó világstratégiai módban mondjuk itt a Mandin?? A válasz világos: ACZÉLBÓL-hogy fenntartsa a mindent tudó bel,- és külügyi vonalon egykor volt ágens renoméját.... Nem felejt az öreg Aczél- Egy kis "honor" lehet A CÉL!!
Mich
2015. november 03. 08:47
A Népszabadság/Simicska/Soros kutyái ugatnak - a karaván halad.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!