Nagyítás

2015. október 07. 13:20

A kibontakozó exodus Földünk társadalmi és természeti változásának immáron félreértelmezhetetlen megnyilvánulása.

2015. október 07. 13:20
Nagy Bálint
Nagy Bálint
hvg.hu

A migráció – jobb híján nevezzük így a jelenséget – egy seb, pontosabban több seb hirtelen, de nem váratlan kifakadása. Határozott jelzése annak, hogy amiről azt hittük, a szervezet öngyógyító mechanizmusa által kikúrálható, sebészi beavatkozást nem igénylő, »lábon kihordható« betegség, valójában több annál, sőt más, mint aminek hittük. A klíma változása, a környezet szennyezése, az erőforrások mértéktelen elhasználása, a változások – technológiai és társadalmi – tudatos felpörgetése, a szociális különbségek irracionális kiélezése, a konzumtársadalom látszólag békés keretrendszerébe ágyazva, a kép eleddig homályban tartott, kevéssé lényegesnek, vagy inkább kevéssé kívánatosnak tartott, sokszor szándékoltan kiretusált részletei voltak. 

A világ egyes részeire már korábban, s most nagyhirtelen Európára szakadt migráció ezért bír rendkívüli súllyal. Nem egyokú, nem egytövű, nem egyképletű probléma. Ezért bénul le országok és kontinensek politikai vezetése, ezért mondanak csődöt intézmények és mechanizmusok, ezért esnek egymásnak korábban egymással szót értők, és ezért nem értjük az eddig racionálisan és kiszámíthatóan cselekvők, irracionális vagy annak vélt, kapkodó reakcióit.

A kibontakozó exodus Földünk társadalmi és természeti változásának immáron félreértelmezhetetlen megnyilvánulása. Nem Európa ügye. Ahogy 2001. szeptember tizenegyedike, vagy a 2008-ban kirobbant, »válságnak« nevezett előjel, is csak pillanatokig maradt amerikai ügy. Tizennégy, illetve hét éve valójában paradigmaváltás indult el, a kép már akkor magában hordozta a mostani eseményeket, csak a világ nem akarta észrevenni, inkább a probléma elkenését választotta. 2008 jelképes kezdete, 2015 pedig logikus folytatása a fogyasztáscentrikus társadalom megroppanásának. Újabb, az eddigieknél is durvább események adják tudtunkra, hogy a növekedés mindenhatóságára épült gazdaság mind a fogyasztás kialakult pazarló jellege, mind egyenlőtlen mivolta okán fenntarthatatlan, akárcsak a hiányzó szociális érzéketlenség jelenlegi mértéke. Ezt már nemcsak a Latouche féle, nemnövekedés hívő, renitens közgazdászok, hanem a Föld egyik spirituális lelkiismerete, a pápa is így gondolja, ezért szentelte e témának néhány hónapja nyilvánosságra hozott első és talán egyetlen enciklikáját.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Onurisz
2015. október 07. 16:29
Nagyjából így igaz, még akkor is, ha ennek a konkrét eseménynek, a jelenlegi migrációnak vannak konkrét előzményei, amelyek nélkül nem következett volna be. Pl. ha az amerikaiak kívülről nem nyúlnak bele az arab országok politikai életébe. De kétségtelen, bizonyos idő múlva bekövetkezett volna valami hasonló "belső fejlődés" eredményeképpen is. Csak az a kérdés, hogy "a növekedés mindenhatóságára épült gazdaság" következményeivel egészen pontosan kinek kellene "szembenézni", s mit jelent a "szembenézés", illetve minek kellene következnie a szembenézésből? Erre még hozzávetőleg sincs válaszunk, nemhogy tervünk. Sem az emberiségnek, sem a "fejlett" társadalmaknak, sem a politikusoknak, sem a tudósoknak, sem a társadalmi mozgalmaknak. Egyes "kivonult" embereknek, családoknak, kisebb közösségeknek vannak saját válaszaik, ezek azonban nem terjeszthetők ki a szélesebb társadalomra. S amíg a világ üzleti vagyonát birtokló és irányító legszűkebb körök és "menedzsmentjük" nem "néz szembe" és nem akar gyökeresen változtatni a jelenlegi működésükön, addig úgy tűnik, nem lesz változás, mert nincs aki kikényszerítse belőlük a változást. S nem is lesz, mert a kritikus tömeg a saját életmódját ásná alá, ha változtatást akarna. majd ha a "katasztrófa" magától is aláássa és szétrombolja a jelenlegi életüket, akkor történik valami. Vajon legalább addig megszületik-e a terv is?
Senye Péter
2015. október 07. 14:30
A gyarmatosítók csak saját hasznukat szolgáló tevékenységüket félig fejlesztett gazdaságú országok magukra hagyásával tetézték. Ott a feszültségek soha véget nem érő polgárháborúkat és ahhoz járuló tömeges menekülést váltanak ki. Nem rémálom annak feltételezése, hogy a menekülést kiváltó rémségek Európába hozatala is megtörténhet. Kegyetlen dolog azt követelni, hogy mindenki maradjon szülőföldjén vagy térjen oda vissza, de az talán lefojtja az elszabadult indulatokat.
Quet
2015. október 07. 14:16
Hiányzi a szociális érzéketlenség? Vagy mi?
Vezetéknév Utónév
2015. október 07. 13:55
Sajnos a felelőtlen politika és a tudatlanság miatt még mindig sokan nem értették meg, hogy a migráció elsődleges oka a klímaváltozás, amit csak a fosszilis energiahordozók használatának korlátozásával, lecserélésével lehet csökkenteni. A közel-keleti szegénység, éhezés és háborúk a tartós aszály és a túlnépesedés következményei: a szíriai kormány azzal válaszolt a terméshiány okozta munkanélküliség miatti tiltakozásokra, hogy elkezdte lövetni, gázosítani a tüntetőket...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!