Kapitalizmuskritika: mítoszok és cáfolatok

2015. október 30. 14:26

A szabad piac nyilvánvalóan nem jelenti azt, hogy szabadon be lehet csapni a vevőt, fogyasztót. A szerződések betartatása a szabadpiac létének alapvető feltétele.

2015. október 30. 14:26
Ansinn
Kapitalizmus

A szabad piac nyilvánvalóan nem jelenti azt, hogy szabadon be lehet csapni a vevőt, fogyasztót. A szerződések betartatása a szabadpiac létének alapvető feltétele. Ha a fogyasztóvédelemtől, a csalás elleni hatósági fellépéstől eltekintünk is, (de nem tekintünk el, hiszen szabad versenyben nincsenek preferált piaci szereplők) a fogyasztó átverése az ezzel kísérletezőre hull vissza: a becsapott vevő nem tér vissza, hanem megy máshoz, hiszen ha szabad piac van, akkor más is próbálkozhat, és nyilván attól vásárol, akiben még nem csalódott.

De még szomszédjaival, rokonaival, ismerőseivel is megosztja a rossz tapasztalatait, fiatalabbak bojkottot szerveznek a Facebook-on. Persze, ha a falusi kisbolt védelmében elűzzük a hipermarketet, akkor a boltos már azt ad el és annyiért, amit és amennyiért nem szégyell, a vevő nem mehet máshoz. (Jól kiszúrva ezzel a kisfalvak szegény, elesett lakóival, akik nemcsak drágán kénytelenek vásárolni a napi cikkeket, de még az árufeltöltő munkától is elesnek hipermarketben.) Boltok esetén ezt könnyű feloldani, de vannak ún. természetes monopóliumok, olyan – főként vezetékes – szolgáltatások, amelyekből nem érdemes párhuzamosan többet fenntartani. Nem kéne legalább ezek piacát korlátozni?

Nos, aki elég koros, talán még emlékszik arra, hogy a kilencvenes évek elején még nem lehetett bárhol, bármikor telefonhoz jutni. Már volt több telefonos cég, de a hálózat a MATÁV-é volt, ők döntöttek arról, hol építik ki és hol nem. (A posta távközlési főigazgatósági korából nem csak ez maradt meg az akkor már privatizált vállalatban, hanem az ügyfélkezelés stílusa, hatékonysága is.) Az évtized végén már szinte ők könyörögtek, hogy vezessünk be telefont a nyaralóba, második vonalat a lakásba, stb. Mert jött a mobiltelefon és kiszorította őket a piacról.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Békanász a hasadon
2015. október 31. 20:52
"ügyfélkezelés stílusa, hatékonysága" Mi változott?
békalepcse
2015. október 30. 20:43
A cikkíró egyzerűen hazudik. Nincs szabad verseny, mert a nyereség igen csekély részéből bármikor tönkre tehető, megvásárolható a sokkal fejletlenebb, tőkehiányos jövőbeli konkurencia. Ha már telefonos példát hozott, akkor ellenpéldának elmondanám; A gengszterváltás idején kezdtel elterjedni aznolyan telefonok, amiknek csak egy fémes kapcsolat kellett a komunikációhoz, mint azelektromos hálózat nullpontja. Erre kapcsolódva ameddig amhálózat fémesen kapcsolódik bárkit bármikor ingyen lehetett vele hívni, akinek volt ugyanilyen telefonja. Ennek megakadályozására a parlament két hét alatt alkotott törvényt, a hálózatos szolgáltatókra vonatkozólag, meg kellett szakaszolniuk a hálózat fémes kapcsolatait! Nem kellett hozzá központ és bárki bárkivel ingyen beszélhetett ha vett egy ilyen készüléket és ismerte a partnere hívó kódját. A készülékek egymást nem zavarták. A kapitalizmus valós szabályai szerint azonnal ki is lett iktatva ezen versenytárs! Számtalan más példát lehet sorolni, de egy ilyen tudatlan szekértolót úgy sem lehet meggyőzni.
K12K23
2015. október 30. 19:51
Nem számít, hogy egyet ért-e velük valaki vagy sem szerintem érdemes a teljes cikket végig olvasni: "És mit mondjunk a zöldek felmagasztalására? Igen, a posztban írt meghatározás (a konkurenciára uszítható hasznos hülyék) meglehetősen csípős volt, a válasz nyilvánvalóan erre érkezett. És nem is lehet kétségbe vonni, hogy a környezet-, természet-, állatvédők, meg az elnyomottak oltalmazói magasztos, jó szándékkal eltelve teszik azt, amit tesznek. De azért megint célszerű a tapasztalatokhoz fordulni: a Négy Mancs libatömés-botrányához, a fair trade mítoszához, a Pangasius-hisztériához, hogy lássuk: könnyen lehet őket jól definiálható érdekek szolgálatába állítani. Ezzel együtt az öko-szociális mozgalmak nagyon fontos társadalmi szerepet töltenek be: ők szokták felhívni a figyelmet olyan globális problémákra, amelyeket mások kevésbé vesznek észre. A jelszavuk „Think global, act local!” számomra teljes mértékben elfogadható, sőt követendő. Csak mindig a javasolt megoldások mögé kell nézni, mert ugye, a fent említett szakértők nem csupán a kormányzati politikusok befolyásolására alkalmasak. Ez az óvatosság egyébként nem csupán a zöldmozgalmak, hanem minden más mozgalom tételeivel szemben ajánlott (a szabad piac híveivel szemben is)."
egysegelem
2015. október 30. 15:29
A kapitalizmus es a szabad verseny legfobb ellensege az allam es az allami korrupcio. Ha egy ceg meg tud kenni egy politikust elonyokert (marpedig meg tud), akkor meg is teszi es ez azonnal torzitja a piacot, ahogy Mo elmult 25 eveben (de az elmult 5 evben mindennel jobban) latszik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!