Globális kizsákmányolás

2015. szeptember 07. 21:54

A harmadik világ – a hajdani gyarmatok – olcsó munkaereje pörgette fel a centrum-országok gazdaságát. Daimler és a többiek nyilván leválogatják a képzettebbeket, a képzetlenebbekkel meg bajlódjon Kelet- és Dél-Európa.

2015. szeptember 07. 21:54
Schiffer András
Schiffer András
Facebook

A következő hír jelent meg ma az indexen: »A menekültek között sok a fiatal, jól képzett és motivált munkaerő, pontosan ilyen alkalmazottakat keres a Daimler«  mondta a cég vezére, Dieter Zetsche a Bild am Sonntagnak a Portfolio szerint. »Elképzelhetőnek tartja, hogy a menekülttáborokban informálják a migránsokat a lehetőségekről és a feltételekről, elmondják nekik, hogy hogyan tudnak munkát vállalni Németországban és a Daimlernél. Németország számára a bevándorlók nagy lehetőséget jelentenek, segíthetnek az életszínvonal megtartásában vagy javításában, pont úgy, mint néhány évtizede a Németországba érkező vendégmunkások, mondta Zetsche.«

Akár örülhetnénk is az elmúlt hetek szégyenletes és tragikus képei után: küszöbön a happy end,mindenki jól jár... Arról a cégről beszélünk, amely a teljes, Magyarországon megtermelt húszmilliárdos tavalyi profitját visszaszivattyúzta Németországba. Tegyük fel, hogy nemcsak a Daimler, hanem más német (brit,francia stb.) nagyvállalat is így gondolkodik. Ugyanis így gondolkodtak az elmúlt ötven évben.

A harmadik világ  a hajdani gyarmatok – olcsó munkaereje pörgette fel a centrum-országok gazdaságát. Ezért is nyílt tágra az olló a centrum-országok és a félperiféria (Magyarország,Görögország és a többiek) versenyképessége között. Eközben a periféria (Szíria és a többiek) végérvényesen elveszíti a képzett munkaerőt, a potenciális polgárságot: marad a káosz, a fanatizmus, az újabb-és-újabb menekültáradat  tálcán kínálva az olcsóbb-és-még-olcsóbb munkaerőt az óriásvállalatoknak. A Daimler és a többiek nyilván leválogatják a képzettebbeket, a képzetlenebbekkel meg bajlódjon Kelet- és Dél-Európa. Pontosan ez a logika szippantja el a tehetséges fiatalokat is a centrum-országokba, ezért van végső soron azonos gyökere a bevándorlásnak és a kivándorlásnak. Így működik a globális kizsákmányolás.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rozsomák
2015. szeptember 08. 11:58
Van benne igazság, de mit kezd a nyugat a maradékkal? Visszaküldi? Hova?? Ide?? Kb addig lesz itt míg átlépi a határt, és curikkol vissza. Innen még a jól képzett diplomás magyar is elmegy kulimelózni nyugatra, mert sokkal több bért kap. A másik oldalról viszont a kinti magyarok fognak nagyot nézni mikor majd a bérek elkezdenek lefelé száguldani...
Ugyankérem
2015. szeptember 08. 10:52
Ismét igaza van, sajnos ez a realitás! És ez a gazdasági rész, mely viszont negatív módon generálja a kulturális, vallási attitüdöket.
Jabotinsky
2015. szeptember 08. 10:47
Kedves Schiffer Úr. Erről a kizsákmányolásról és profit éhségről egy sábáti kidus alkalmával a saját etnikai, vallási és történelmi eredetközösségén belül kellene egyeztetni, ahol, ott fönn a minjanban a Tóraolvasás közben egymás mellet áll a multinacionális tőketulajdonos, a szakszervezeti vezető és esetleg valamelyik Schiffer családtag.
puszika
2015. szeptember 08. 10:06
Társelnök úr! A pusztába szavakat kiáltani nem nagy kunszt.Ehhez még párt sem kell.Pláne társelnök! A kormánnyal való együttműködéssel többre mennének!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!