Van két tehened?

2015. augusztus 13. 15:24

Ősrégi, játékos gazdaságtani lecke a „Van két tehened” kezdetű okfejtés arról, hogy is működik a kommunizmus, a kapitalizmus, vagy épp Franciaország avagy Görögország. De hogyan szólna a magyar változat?

2015. augusztus 13. 15:24
Rajcsányi Gellért
Mandiner

Ősrégi, játékos gazdaságtani lecke a „Van két tehened” kezdetű okfejtés a kapitalizmus, a kommunizmus és más berendezkedések alapvető működési elveiről.

A kommunizmus az, amikor van két tehened, az állam elveszi mindkettőt és ad egy kis tejet. A bürokratizmus az, amikor a két tehenedet elveszi az állam, az egyiket lelövi, a másikat megfeji, a tejet meg kiönti utána. A francia változat szerint van két tehened, de sztrájkolni kezdesz, aztán zavarogsz és elzárod az utakat, mert három tehenet akarsz. Az ausztrál példa úgy szól: van két tehened, így úgy látod, elég jól megy az üzlet, ezért bezársz és elmész sörözni. A görög verzió szerint van két tehened, amiket francia és német bankoktól vettél kölcsönbe, de megetted mind a kettőt. A bankok jönnek a tejért, de nem tudsz nekik adni, ezért az IMF-hez fordulsz; ami ad is kölcsönbe két tehenet, de azokat is megeszed. A bankok és az IMF jönnek megint a teheneikért meg a tejért; erre pedig elmész a fodrászhoz. És így tovább, és így tovább.

Mike Hosking Facebook-oldalán most képekre fordították az okoskodásokat. Sajnos nincs magyar változat közöttük; mi meg arról tanakodtunk a szerkesztőségben, hogy is hangozna a két tehenes sztori a hazai viszonyok között.

De a legjobb megoldás, ha mindent tudó olvasóinkhoz fordulunk: kíváncsian várjuk a kommentekben a választ arra, hogyan szólna a két tehén-példabeszéd magyar verziója?

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 122 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
yes_we_can
2015. augusztus 17. 20:45
Miközben az eu pár milliót fizetett a magyar szőlő/bortermelőknek,hogy vágják ki a szőlőtőkéket és szüntessék be a termelést,a Balaton északi partján egy vadonatúj borászat indult elképesztő eu-s támogatással.
berzsian56
2015. augusztus 14. 10:18
Van két tehened. Egy éjjel két rejtett erőforrás benéz az udvarodra. Másnap már csak, volt két tehened.
Dénia
2015. augusztus 14. 08:44
Hú de nehéz! Nálunk gyorsan változik minden ilyen szempontból, évtizedes léptékekben. Van ilyen jellegzetes gazdasági viselkedésünk egyáltalán? Mindenfélék vannak nálunk.
Raven
2015. augusztus 14. 07:10
Móricz Zsigmond: A török és a tehenek Volt egy török, Mehemed, Sose látott tehenet. Nem is tudta Mehemed, Milyenek a tehenek. Egyszer aztán Mehemed Lát egy csomó tehenet. Csudálkozik Mehemed, Ilyenek a tehenek? Én vagyok a Mehemed! Mi vagyunk a tehenek! Számlálgatja Mehemed, Hány félék a tehenek. Meg is számol Mehemed Három féle tehenet: Fehéret, feketét, tarkát, Meg ne fogd a tehén farkát! Nem tudta ezt Mehemed, S felrúgták a tehenek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!