„Barackfa” nemzet leszünk?

2015. augusztus 05. 07:38

Félreértés ne essék, rendkívül tisztelem azokat, akik tudnak énekelni – csak szeretem azt hinni magamról, hogy tudok –, de úgy érzem (és talán nem vagyok egyedül), hogy jelenleg nem ez a legnagyobb gondja a közoktatásnak napjainkban.

2015. augusztus 05. 07:38
Zoltai Ákos
Népszava

„Nyilván nem a »dal« miatt beszélt erről a nevetséges – egyelőre hál istennek még csak - ötletről Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nem is akárhogy: tárcája tervei között szerepel, hogy bevezessék a kötelező mindennapos éneklést. Az ötletet később a miniszter az Origónak finomította: cáfolta, hogy mindennapos énekórát terveznének, de fontosnak tartja, hogy naponta énekeljenek az iskolások.

Jó pár közeli ismerősöm jelenleg is a »csodálatos« magyar közoktatásban élvezi az életet és eszméletlen fura módon, senkinek sem az ugrik be először, hogy kevés az énekóra – kevés az éneklés. Félreértés ne essék, rendkívül tisztelem azokat, akik tudnak énekelni - csak szeretem azt hinni magamról, hogy tudok –, de úgy érzem (és talán nem vagyok egyedül), hogy jelenleg nem ez a legnagyobb gondja a közoktatásnak napjainkban. Sokkal inkább az, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) újabb botrányától hangos a sajtó: számos tanár késve, vagy még egyáltalán nem kapta meg jogos juttatását. A KLIK-nél ez már a sokadik ügy, amit a szervezet nyilvánvalóan nem tud kezelni. Ameddig még »csak« a tanszerek hiányáról, vagy a késve elkészülő tankönyvekről volt szó, talán kevésbé tűnt kezelhetetlennek a helyzet. A múlt heti hírek szerint azonban már általános iskolákban kapcsolták ki a gázszolgáltatást, most pedig a bérek ki nem fizetése után már lassan azt kell kérdeznünk, hogy létezik-e olyan feladat, amire alkalmas ez a szervezet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 115 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csomorkany
2015. augusztus 05. 11:13
Na jó, én itt nagyjából befejeztem: amit mondandó voltam, elmondtam. "Aki A-t mond, mondjon B-t is." Ha növeljük az énekórákat, valamit csökkentenünk kell, mert a diákok abszolút terhelése egyszerűen nem fokozható. A minisztérium nem mondta meg, mit akar csökkenteni, és senki nem is figyelmeztette rá, hogy ezt is meg kellett volna mondania. Ez a szanalmas.hu
mákgubó
2015. augusztus 05. 09:03
Más is hülyének tart, tevepitsa?:)
Onurisz
2015. augusztus 05. 08:54
Az közoktatás finanszírozási problémái és a nevelési koncepciója két különböző, csak részben összefüggő dolog. A zenei nevelés nagyon fontos, nem csak annak jótékony mentális hatásai miatt, hanem azért is, mert jelenleg Magyarországnak egyetlen világszínvonalú exportképes ágazata van, a zenekultúrája! Ezt az egyet tudja a legkülönbözőbb összetételben elvinni oda, ahol be akar mutatkozni. Elsősorban az összetett, míves zenét (klasszikus, jazz, népzenét és ezek kreatív feldolgozásait). A könnyűzenei kultúránk ezeknél szétesettebb, alacsonyabb színvonalú, de felzárkóztatható, ugyanakkor tömeges hazai érdeklődés csak a könnyűzene iránt mutatkozik. Ezt az ellenmondást orvosolni, az értő közönséget bővíteni, a tehetségkutatást szélesíteni kellene, mert a zenekultúránk így hosszú távon nem tartható a jelenlegi magas színvonalon. A cigányság felzárkóztatásához is hozzájárulhat a zenei nevelés, mert ezen a területen köztudottan jó képességekkel rendelkeznek. Nem szabad azonban a témához hübelebalázs módjára hozzányúlni. A zenekultúra fejlesztése nem csupán éneklés kérdése. Nem szabad a világban méltán elismert Kodály-módszert sem egy-az egyben alkalmazni, mert nem igaz, hogy minden gyerek képes elsajátítani. Vonzó, élvezetes programot kell kidolgozni, amit minden gyerek örömmel és felszabadultan teljesít, s szinte észrevétlenül fejleszti a zenei érdeklődésüket és ízlésüket. Az ellenzék pedig abbahagyhatná a mindennel való kötekedést. A zenekultúra ügye kifejezetten alkalmas lenne az együttműködésre. Nem direkt politikai kérdés, hosszútávú ügy, nem igényel sok pénzt és ha jó programot sikerül összeállítani, az ő gyerekeik mentális fejlesztését is szolgálja.
Romania Mare 1918
2015. augusztus 05. 08:13
Orsosnak, Farkas Floriannak, Baloghnak es a tobbi fidesz-lungodromosnak a vereben van a "muzsika" szeretete. Ezek ilyen fajtak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!