Jó nagy a baj Görögországgal

2015. július 07. 09:26

A görögöknek talán még a magyarokénál is szerencsétlenebb történelmük van, amiből sok olyan gazdasági hiányosság is következik, mint például a mindenkori kormány pénzszórása, a korrupció vagy a híresen gyenge adómorál.

2015. július 07. 09:26
Stubnya Bence
Index

„A görög válság nem egyszerű, de ha mindenképp rendszerben akarjuk nézni a dolgot, akkor a görög katasztrófa receptje a következő:

- Vedd a béna görög gazdaságot. A görögöknek talán még a magyarokénál is szerencsétlenebb történelmük van, amiből sok olyan gazdasági hiányosság is következik, mint például a mindenkori kormány pénzszórása, a korrupció vagy a híresen gyenge adómorál.

- Közben kicsit végiggondolatlanul indítsd be az eurózónát. A görög gazdaság gyengesége ugyanakkor még nem vezet olyan gazdasági katasztrófához, amibe a görögök 2010 után belefutottak. Ehhez kellett az eurózóna, amiről viszont általában kevesen tudják, hogy közel sem a világ legjobb gazdasági projektje. Hogy miért? A lényeg annyi, hogy a közgazdászok már a létrehozásakor óva intették a politikusokat, hogy az euróval kísérletezzenek, de az uniós integráció akkoriban olyan sebességgel pörgött, hogy elsősorban politikai megfontolásból mégis létrehozták a közös pénzt.

- Vedd fel a béna görög gazdaságot a béna eurózónába. Ráadásul a görögök sem a kiváló gazdasági teljesítményük miatt kerültek be az Európai Unióba: az EU kőkemény reálpolitika alapján vette be az országot az európai integrációba, hogy elkerülje azt, hogy a KGST-csatlakozással a görögök a szocialista blokkban kössenek ki.

- Válság, aminek a kezelését Európában még el is rontják.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2015. július 07. 14:23
"szerencsétlenebb történelmük van, amiből sok olyan gazdasági hiányosság is következik, mint például a mindenkori kormány pénzszórása, a korrupció vagy a híresen gyenge adómorál." ...... Hogy mi köze van a a mai rablóknak a "szerencsétlen" történelemhez! :)
Akitlosz
2015. július 07. 14:11
Nem az euróval, mint ötlettel van a baj, hanem csupán a megvalósítással. A saját maguk által kitalált amúgy enyhe szabályokat sem tartják és nem tartatják be, ez okozza az eurózóna problémáit. Görögországot ugye eleve fel sem szabadott volna venni. De Belgium, Németország és Franciaország sem teljesíti az euró bevezetéséhez szükséges feltételeket sem. Így komolytalan az euró, de ettől még az ötlet jól is elsülhetett volna. Sajnos nem így történt.
Akitlosz
2015. július 07. 13:57
"A görögöknek talán még a magyarokénál is szerencsétlenebb történelmük van" Ehhez képest a görög történelmet oktatják szerte a világban, mint a világtörténelem fontos részét, a magyar történelmet meg nem.
aleb19
2015. július 07. 13:07
az eurózóna, amiről viszont általában kevesen tudják, hogy közel sem a világ legjobb gazdasági projektje. Hogy miért? A lényeg annyi, hogy a közgazdászok már a létrehozásakor óva intették a politikusokat, hogy az euróval kísérletezzenek," 1.nincs olyan, hogy a kozgazdaszok mivel pl Matolcsy is Elqrcsanyo is kozgazdasz megsincsenek azonos nezeteik 2. nem az euro letrehozasaval volt gond hanem mikor Mario a goldmansach-os baromra biztak az ECB-t akkor valami elqrodott
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!