Ha Európa békét akar…

2015. június 21. 09:55

Az Iszlám Állam szelleme kiszabadult a palackból, és semmi jel nem mutat arra, hogy bármiben is engedelmeskedne létrehozói – ha vannak ilyenek – akaratának.

2015. június 21. 09:55
Torba Tamás
Magyar Nemzet
„A legnagyobb probléma, hogy az Iszlám Állam szelleme kiszabadult a palackból, és semmi jel nem mutat arra, hogy bármiben is engedelmeskedne létrehozói – ha vannak ilyenek – akaratának. Az IÁ-nak széles az eszköztára a világ iszlám népessége akaratának militáns befolyásolására. Hiába mondjuk, hogy a mozlimok többsége nem szeretne lefejezést vagy keresztre feszítést nézni esti szórakozásként, az IÁ kommunikációs stratégiája rendkívül hatásos, és éppen elegen vannak, akiket lelkesít. A stratégiai cél elsősorban a regionális uralom megszerzése, majd, folyamatos harcban, a keresztény kultúra feletti győzelem.

Az IÁ megfékezésére többféle forgatókönyvet is olvashatunk. Egyesek az iraki síita milíciákra és az őket támogató Iránra tippelnek, Tikrít minapi visszavételét idézve. Az elképzelés azért nem működik, mert a síiták nem kívánnak szunniták által lakott területeket megszállni, ugyanis ott utálják őket, továbbá mert nem tudnák ezeket ellenőrizni és megtartani – minek? –, a fentiekből következően számukra nincs értékük. Iránnak nem célja Irak állami integritásának védelme, sokkal inkább de facto feldarabolása és a déli, olajban gazdag, síiták által lakott részei fölötti kontroll.
Ugyanez igaz a kurdokra is. Ők is addig nyújtózkodnak – olyan területeket védenek meg –, ameddig a takarójuk ér, meglehetős sikerrel. Mértékadó megfigyelők komoly esélyt adnak az önálló kurd állam néhány éven belüli létrejöttének. A térség legerősebb hadserege, a török felsorakozott a határokon, de tétlen szemlélőként áll ott (Kobani ostroma), sőt mint említettem, többféleképpen is segíti az IÁ-t. Beavatkozni kívánó – akár arab, akár nyugati – katonai koalíció felállításáról nem érkeznek hírek. A szaúdi légierő inkább a jemeni kormányellenes erőket meg a civileket bombázza.

Az iraki hadsereg harcértékéről pedig mindent elmond, hogy Moszul 2014-es, egy teljes délelőttön át tartó ostroma során az iraki védők tizenötszörös létszám- és abszolút technikai fölényben voltak, de fegyvereiket eldobálva és hátrahagyva menekültek. Ugyanez ismétlődött meg nemrégen Ramadinál.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egyetmondok
2015. június 21. 16:30
Nincsen más,mint hogy a nyugat oda kell menjen,és minden erejét összeszedve,bármi erővel,bármi eszközzel el kell pusztítsa ezt a szörnyű állam-félét,kerül amibe klerül...,de sajnos ezt a nyugat nem teheti,mert micsoda szemét dolog más népekre rákényszeríteni a saját értékrendjét.
2015. június 21. 15:36
Azt hivatalosan nem lehet tudni, hogy az Iszlám Állam létrejöttét ki vagy kik indították el, de csak is olyanok lehetnek, akik a térség destabilizálásában érdekeltek,illetve azok érdekszférájába tartoznak. A falusi kocsmákban Izrael és az USA nevén kívül Szau-Arábia neve szokott felvetődni. Szíria megbuktatásával az oroszok egyetlen külső katonai támaszpontjának a kérdése is lekerülhetne a napirendről, Izrael terjeszkedésének sem lenne akadálya, és Iránhoz is akadálytalanul el lehetne jutni. A legszégyenletesebb az egészben Erdogán hozzáállása, aki a be nem vallott terjeszkedési szándékát még az ISI-szel folytatott olajseftelésével is ki tudja egészíteni. A magyar kormány meg kompenzál 150 fővel egy olyan térségben, amihez semmi közünk. végső soron a mi pénzünkből 20 milliárdot megér a kefefejű külügyminiszternek, ha ezzel a baksissal megválthatja az USA oktalan haragját. Európa akarata pedig semennyivel nem ér többet Szijjártó akaratánál. Hajszál pontosan azt akarhatja, amit megengednek neki Manhattan urai.
Mich
2015. június 21. 14:31
"Az Iszlám Állam szelleme kiszabadult a palackból, és semmi jel nem mutat arra, hogy bármiben is engedelmeskedne létrehozói – ha vannak ilyenek – akaratának." De mi van, ha az IÁ létrehozói számítottak ezzel a kis "költséggel" (civil veszteséggel)...?!
USsange
2015. június 21. 10:13
"Hiába mondjuk, hogy a mozlimok többsége nem szeretne lefejezést vagy keresztre feszítést nézni esti szórakozásként, az IÁ kommunikációs stratégiája rendkívül hatásos, és éppen elegen vannak, akiket lelkesít." Az iszlám állam olyan messze van ide, mint Makó Jeruzsálemtől. "A stratégiai cél elsősorban a regionális uralom megszerzése, majd, folyamatos harcban, a keresztény kultúra feletti győzelem" Amcsi paráztatós propaganda, hogy legyen elég támogatottsága a háborúskodásnak. A háborúskodás pedig épphogy növeli azok számát, akik inkább beállnak a háborúba a másik oldalon, ahelyett, hogy a békés életet választanák.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!