Plakátháború helyett

2015. június 15. 13:52

Az európai bevándorlási vita akkor is folytatódni fog, ha a menekültkvótákat Brüsszelben valahogy leosztják. A több mint ötszázmilliós európai térségben aligha pár tízezer menekült befogadása váltja ki a komolyabb indulatokat, hanem valószínűleg a belső vándormozgás, az egykori KGST felől.

2015. június 15. 13:52
Tamás Pál
Népszabadság

Teljesen félrevezetőek a menekültügyi kormányplakátok, de tévesek az ellenállás gyermeteg formái is. Ismét a kormány témáiról vitatkozunk. De mi lenne, ha a befogadáspártiak hajlandók lennének sokba nem kerülő, de egyfajta érzelmi, hangulati rendszerváltást mikroszinten mégis megvalósító civil akciókba belevágni? Országunkban hiánycikk a szolidaritás, s ez most sem bukkan elő. Nem hallottam olyan iskolákról, főzőszakkörökről, legényegyletekről, agilis nyugdíjassejtekről, melyek valamilyen személyes, baráti, emberi, gyermekfej-simogató akciókkal akarták volna a menekültek ügyében magukat kifejezni.

Magyarország soha nem volt a menekültek számára célország, most sem az, de a máshova igyekvőket az EU jelenlegi rendszere nem engedi tovább. Egyre többen itt rekednek, és semmit sem teszünk azért, hogy ha majd továbbjutnak (és ebben ne kételkedjünk), a magyar társadalomra mint bajtársias, emberi, és kinek úgy tetszik, keresztényi közösségek hálózatára emlékezzenek. Kezdetnek az idevetődött vagy menekült embereket el kellene hívni egy kis kuglófra. Gyerekeikkel egy délelőtt játszaniuk kellene ami gyerekeinknek. El lehetne vinni a kicsiket az állatkertbe.

Láttam, ahogy koszovói családok megérkeznek egy sporttáskával. Nem hiszem, hogy a progresszív családokban nincsenek olyan jó karban lévő cuccok, amelyek jól jönnének nekik. Egy-két alkalom után esetleg a beérkezettek is megnyílnának, s próbálnák nekünk is megmagyarázni, hogy kifélék-mifélék, és hogy ne rettegjünk már annyira tőlük. Akinek tetszik a plakátháború, folytassa. De a progresszív oldalnak önmagában is bizonyítania kellene, hogy működnek még benne a politikai szembefeszülésnél mélyebb emberi érzések, ösztönök, tanult értékek.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2015. június 16. 07:33
Kiváncsi vagyok, a népszabó hogyan képzeli el a menekültek befogadását? Idejön a menekült egy hátizsákkal, esetleg családdal. Utána hogyan tovább? Valahol laknia kéne, lehetőleg olyan helyen, ahol munkát is lehet adni. Ki adjon lakást, házat, ágyat, ágyneműt, lábost, tűzhelyet, hogy az első héten is élni tudjanak? Budapesten sok az üres lakás, falun sok az üres ház. Hol legyen az életterük? Ha gyerekek is jöttek, kell iskola.....stb A ballibeknek ezekre a gyakorlati kérdésekre nem ártana választ adni, mert amíg nem válaszolnak, csak a levegőbe beszélnek.
Mich
2015. június 15. 23:27
A Ballik pártjai és hazugsággyárai "plakát(tépkedő)háborút" indítottak a magyar kormány ellen... aztán hamar el is vesztették, hiszen egész Európa arról (az illegális bevándorlásról) beszél, aminek a vitáját ezek (a "liberálisok") meg akarták tiltani a magyaroknak... most meg ez a firkászuk valami mást akar előrángatni az elvesztett "plakátháború helyett": az EU-állampolgárok törvényes szabad mozgását az EU-n belül... neki ez a probléma... és közben persze hazudik "pár tízezer menekültről" hadovál, a várhatóan csak az idén egymillió afrikai és ázsiai migráns helyett...
hátakkor
2015. június 15. 19:02
"A több mint ötszázmilliós európai térségben aligha pár tízezer menekült befogadása váltja ki a komolyabb indulatokat, hanem valószínűleg a belső vándormozgás, az egykori KGST felől. " Milyen indulatokat a KGST felől? Pár tízezer menekült?
1120
2015. június 15. 18:17
"A több mint ötszázmilliós európai térségben aligha pár tízezer menekült befogadása váltja ki a komolyabb indulatokat, hanem valószínűleg a belső vándormozgás, az egykori KGST felől." Pár tízezer?! Te tényleg ennyire hülye vagy? CSAK India lakossága CSAK 1 év alatt 16 millióval növekszik, te istenbarma, te...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!