Ventimiglia, Olaszország

2015. június 16. 20:37

Ventimigliában most kiderül, hogy meddig tart a szolidaritás az EU-országok között. Nagyjából addig, hogy a jó dolgokon megosztozunk, a rosszakat pedig meghagyjuk a keletkezési állam sarának.

2015. június 16. 20:37
Sitkei Levente
Napi Gazdaság

„Ventimigliában most kiderül, hogy meddig tart a szolidaritás az EU-országok között. Nagyjából addig, hogy a jó dolgokon megosztozunk, a rosszakat pedig meghagyjuk a keletkezési állam sarának. Róma feje főhet a Líbiából tömegesen menekülők miatt − az unió értekezletek és munkaanyagok mellett sok segítséget nem nyújt. Mert ilyenkor azonnal szétesik az össznemzeti lelkesedés, Franciaország, Németország, Ausztria hirtelen visszagondol azokra az időkre, amikor még katona állt a határon, megóvva az anyaföldet a kintről jövő fenyegetéstől. Mert hiszen együtt vagyunk, de nem vagyunk egyek. Európa létezik, s mégse létezik. Nincsenek nagyon bölcs európai vezetők, akik tudják a közösség számára szükséges lépéseket; angol, német, francia és magyar vezetők vannak, akik ismerik a hazájuknak üdvös döntéseket, s céljuk, hogy ez másokat se sértsen nagyon.

A bevándorlás jelentette politikai válság tökéletesen alkalmas arra, hogy az eddig kialkudott pozíciókat és összhangot csorbítsa. A nagyon amatőr politikusok ezt is úgy fogják fel, mint amit statisztikusok meg tudnak oldani egy Excel-táblával, a még amatőrebb belpolitikai szereplők pedig ilyenkor muníciót látnak a tengeren áthajózó szerencsétlenekben. Igen, a politika valóban annak a tudománya, ki tudja megállapítani, miről is beszéljen az ember a boltban, de ezt okosan kell csinálni, érvekkel felvértezve, s nem a kommunikációs stábtól kérve az iránymutatást. Magyarország aggodalma az érkező rengeteg menekült jelentette helyezettől teljesen jogos. Portugáliáé, Svédországé, Nagy-Britanniáé is az. Egyik állam se szeretné, ha a társadalmi szerződés megkérdőjeleződne, ha megszokott életmódja megváltozna. Könnyű ilyenkor a jól bevált rasszizmussal vádolni azokat a politikai erőket − például a magyar kormányt −, amelyek veszélyként fogják fel a bevándorlók özönét, de ez csak egyszerű, borzasztó buta napi sárdobálás. Nem megoldást nyújt, hanem abban bízik, hogy szavazatot szerez. Hogy ellehetetleníti a kormányt, sarokba szorítja, és az meghátrálni kényszerül. Ez pedig hosszú távon akár teljes tizedszázalékos népszerűség-csökkenést fog eredményezni egyes közvélemény-kutatásokban a Fidesznél, a határ pedig nyilván a csillagos ég.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kálmi
2015. június 17. 12:51
Tegnap egy kelet Mo-ról jövő vonaton csak 6 pakisztáni bevándorlóval ültünk szemben. Az övéik várták őket. Ez az áradat nem áll meg! Meg kell jegyzeni azoknak a politikusoknak a táborát és nevét, akik ma azt szorgalmazzák, hogy fogadjuk be őket. Ezek az emberek felelősek lesznek az ország közbiztonságában, egészségügyében, gazdasági romlásában beálló állapotoknak. Most már nem babra megy a játék a más f..val verni nem lehet tovább a csalánost szoclibek! Személy szerinti felelősségre vonásnak kell következnie baj esetén!
pollip
2015. június 17. 10:10
"Már imámja is van az osztrák hadseregnek A hadseregben folytatott muszlim vallási tevékenység támogatását az idei év elején elfogadott iszlámtörvény teszi lehetővé Ausztriában. Mostantól imám is segíti az osztrák katonai lelkészség munkáját, az osztrák Védelmi Minisztérium és az ausztriai Iszlám Hitközség szerződése értelmében." http://pestisracok.hu/mar-imamja-is-van-az-osztrak-hadseregnek/
forsteandretredjemann
2015. június 17. 08:52
Az EU egyetlen közös értéke a pénz. A többi a hinni akaró tömegeknek szóló puszta propaganda. Ami pénzt hoz a közös ügy. Ami pénzt visz az magánügy.
vigyor
2015. június 17. 07:38
"Ki mondja meg a bevándorlóról, hogy vért ivó Iszlám Állam-terrorista vagy jólelkű fogorvos? Nem, ez nem kampánytéma. Ez az Európai Uniót fenyegető legnagyobb veszély." Végre, ezt hajtogatom első perctől. És lassan azt is el kellene kezdeni firtatni, hogy mi a fészkes fenét csinál az unió ennyi potens, fiatal, egyedül álló férfival, mert a menekültek nagyobb része az!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!