Miért nem lehet magánvéleménye a főpolgármesternek?

2015. június 08. 16:51

Tarlós mondata büntetőjogilag nem értékelhető, nem történt uszítás, becsületsértés, rágalmazás.

2015. június 08. 16:51
Simon Éva
A TASZ jelenti

Amikor ilyet tesz, akkor a Fővárosi Közgyűlést és minden fővárosi lakost képviseli. Kijelentéseinek pedig összhangban kell állnia az alkotmányos alapjogokkal. A főpolgármesteri székben ülő ember ráruházott feladatainál fogva nyilatkozik. Ha a nyilatkozata nem felel meg alapjogi eszméknek, azért a főpolgármester politikailag felelősséggel tartozik. (…)

Mivel nincs alkalmazható jogi szankció, érdemes végiggondolni azt, hogy szükséges-e a politikai felelősség mellett jogilag szankcionálni az ilyen beszédet. Nem a politikusi minősége miatt kell őt akár politikailag, akár jogilag felelősségre vonni. Ha ugyanezt a kijelentést egy közhatalmat nem gyakorló Jobbikos politikus teszi, akkor ő a politikai közbeszédben a szabad szólását gyakorolja. Amikor azonban közfeladatot ellátó vagy közhatalmat gyakorló személy tesz ilyet, akkor az ő jogi felelősségrevonása indokolt lehet egy olyan politikai közegben, ahol a politikai felelősségre vonás nem létező intézmény.

Sajnos nem csak a politikai felelősségrevonás ismeretlen széles e hazában. A TV2 újságírója az égvilágon semmit nem reagált, még vissza sem kérdezett a kirekesztő megjegyzésre, kizárólag hiányos ismereteiről tett tanúbizonyságot, amikor a menet áthelyezésének lehetőségéről érdeklődött a főpolgármesternél. Hála istennek sem a főpolgármesternek, sem a közgyűlésnek nincs áthelyezési jogköre. A békés gyülekezések bejelentésének tudomásulvétele továbbra is rendőrségi kompetenciába tartozik.

Tarlós István meg igazán bocsánatot kérhetne, és ha már itt tart, akkor akár London konzervatív polgármesteréhez, Boris Johnsonhoz hasonlóan lehetne a Budapest Pride egyik főtámogatója.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2015. június 09. 08:41
A naftalin szagú Pista bátyánktól vétek többet remélni...
Sulammit
2015. június 08. 22:02
Neked elment a maradék eszed? Tarlós legyen a fő támogatója??? :)
Caipirinha
2015. június 08. 21:33
Kíváncsi lennék,ha egy PC korrekt családban a kisgyermek kijelenti,hogy nem szereti a spenótot,vajjon kikap-e,hogy ő spenótofób??
Quet
2015. június 08. 20:46
A tisztelt kommentelők pedig sajnos az orruknál sem látnak tovább.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!