A néppártosodás nehézségei

2015. június 12. 10:06

Mint ahogy azt sejteni lehetett, a Jobbik „néppártosodási” törekvései nem kis ellenállást váltottak ki a tagságon belül. Új ellen-Jobbik szerveződik, ezen felül Novák Előd is egyre önjáróbb.

2015. június 12. 10:06
Palkó Attila
Mozgástér

A Jobbik eredetileg egy válságpárt. A szocialista kormányzás alatt Magyarország olyan helyzetbe jutott, hogy a választók elmélyültebb reflexió nélkül is hajlamosak voltak elfogadni a fundamentalista szervezeteket, mert zavaros időkben egyszerű kérdéseket tesznek fel fel és egyszerű válaszokat adnak. Jó példa erre a náci Németország esete, ahol a történelemben talán a legszélesebb tömeg támogatott fundamentalista szervezetet. 2015-ben a Jobbik fundamentalista retorikája már nem működik. Elsősorban azért nem, mert a Fidesz kormányzás öt éve csökkentette az egykori zűrzavart.

A Jobbik néppártosodása ennek a folyamatnak a következménye. Olyan üzenetet kell megfogalmazniuk, amely már egy poszt-krízis időszakban is megállja a helyét. Azaz szükség van az olyan szavazókra is, akik képesek árnyaltan reflektálni a politikai történésekre és nem elégednek meg a legegyszerűbb fundamentalista igazságokkal. Ha az ország olyan állapotban lenne, mint amilyenben 2010 tavaszán volt – kétség sem fér hozzá –, nyugodtan folytatódhatna a szélsőséges retorika.

Vona Gábornak azonban szembe kell néznie a régi motoros jobbikosokkal, akik nem nézik örömmel a régi elvek elkopását, az üzenetek felpuhulását. Van rá esély, hogy megindul a szektásodás, és Bertha Szilvia aprócska kezdeményezése után lehet Novák Előd sem áll meg ott, hogy (eddig elképzelhetetlen módon) nyilvánosan kritizálja az párt új irányát megszabó régi elnököt.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
katus
2015. június 12. 22:11
https://www.youtube.com/watch?v=1-JdaPiFZWw FELDERÍTŐ - Eltűnt a Fidesz? Abony, Edelény, Esztergom, Hajdúdorog, Kapospula, Mátészalka, Nak, Ózd, Paks, Rákospalota, Sásd, Szigetvár, Szombathely: szervezetfeloszlatási hullám söpört végig az elmúlt hetekben a Fideszben. Többségében belső harcok miatt kellett lépnie a Fidesz választmányának, de vannak olyan szervezetek, akiknek az önkormányzati választáson elért csúfos kudarcuk miatt kellett oszolniuk. A kimúlt Fidesz-szervetek felkutatását a Baranya megyei Sásdon kezdjük.
kjkj945
2015. június 12. 15:45
"" Néppárt: a lovagok szerveződése a reformok megvalósítása és a politikai hatalom megszerzése érdekében. ""
Akitlosz
2015. június 12. 14:40
Ki a szerző? Valaki fideszes bértollnok? Mert nagyon azt akarja valóságként eladni, amire a fidesz vágyik. Valahogyan nagyon nem úgy tűnik, hogy 2010. óta gyengülne a jobbik a sikeres fideszes kormányzás következtében. Éppen az ellenkezője a tendencia.
Mindjárt
2015. június 12. 10:55
Szeretném tudni ki ez a Palkó gyerek, Politikai és személyes háttere? Nagyon sokszor nem az a fontos, hogy ki mit mond hanem az, hogy ki mondja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!