Átlépni a drótkerítésen

2015. június 25. 11:34

Határozottságra, erőre lenne szükség, és akkor megszűnnének a tömeges migráció okai. Ebben kellene gondolkodnia a Nyugatnak, különösen az Európai Uniónak, nem pedig abban, hogyan osszák el az érintett országok egymás között a menekülteket.

2015. június 25. 11:34
Gazdag László
Magyar Nemzet

„Átfogó, hosszú távú megoldást persze csak a nemzetközi összefogás jelenthet, de ez nem korlátozódhat a menekültkérdés kezelésére. A baj gyökereit kell kiirtani, és ehhez bizony hozzá kell férni, tehát oda kell menni ezekhez a gyökerekhez! A Nyugat elkövette azt a hibát az elmúlt húsz-huszonöt évben, hogy előbb visszavágott valamilyen terrorcselekményért, »odament« katonai erővel (például Afganisztánba, Irakba), majd kivonult onnan. Emlékezzünk csak, hogy két öbölháború is volt nemrég, apa és fia vívta őket: idősebb George Bush és George W. Bush. Holott Szaddám Huszein ügyét már az első öbölháború során le lehetett volna rendezni. Akkor volt is valós casus belli: Kuvait lerohanása. A második öbölháborúban már egy hamis casus bellit kellett kitalálni, hiszen utólag kiderült, nyoma sincs tömegpusztító fegyvereknek.

»Oda« kell mennie a Nyugatnak, és ott is kell maradnia, katonai, politikai, gazdasági és erkölcsi erejével, mindaddig, amíg nem konszolidálódik végleg a helyzet, más megoldás nincs. Viszont arra kellene hatalmas összegeket fordítani, hogy ezeket a társadalmakat gazdaságilag felvirágoztassák, elegendő munkahelyet és létbiztonságot teremtsenek – vagyis ott tartsák az embereket saját hazájukban. Az olyan rákos daganatokat, mint az Iszlám Állam, egyszerűen erővel ki kell metszeni, de úgy, hogy többé ne éledhessenek újra! Miért nem nyújt a Nyugat segítséget – katonai és gazdasági jellegűt egyaránt – Nigériának a Boko Haram ellen, vagy Líbiának, Szomáliának, Szudánnak és Jemennek az egységes állam megteremtésére?

Határozottságra, erőre lenne szükség, és akkor megszűnnének a tömeges migráció okai. Ebben kellene gondolkodnia a Nyugatnak, különösen az Európai Uniónak, nem pedig abban, hogyan osszák el az érintett országok egymás között a menekülteket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
telekaszter
2015. június 25. 16:03
Gazdag Lászlónak jobb írásai szoktak lenni. Ez sem rossz, de szerintem gyengébb, mint a korábbiak, nincs benne túl sok újdonság. Kicsit jobban kidomboríthatta volna USA szerepét a mostani menekülthullám keletkezésében.. A cikkben szereplő költői kérdések persze helyükön vannak.
marko11
2015. június 25. 13:51
Amerikai– mexikói határ: 1400 kilométer hosszú kerítés. Ha mégis átjut valaki, akkor nem tárgyalnak vele, még aznap átteszik a másik oldalra. Nincs határrendészeti őrizetbe vétel, nincs „elbírálás”, de nem nyüzsögnek ott álemberi jogi aktivisták sem. Az ottani felfogás – mégpedig jog- és erkölcsi felfogás – szerint az illegális határsértő az, aminek nevezik: határsértő, aki megsértette az Egyesült Államok törvényeit. Mielőtt visszaküldik a határon, ujjlenyomatot vesznek tőle, regisztrálják, és közlik vele: tekintve, hogy megsértette az amerikai törvényeket, most már legálisan sem fogják beengedni, mivel priusza lesz a bűnügyi nyilvántartásban. (Gazdag László)
marko11
2015. június 25. 13:48
"...arra kellene hatalmas összegeket fordítani a Nyugatnak, hogy ezeket a társadalmakat gazdaságilag felvirágoztassák, elegendő munkahelyet és létbiztonságot teremtsenek – vagyis ott tartsák az embereket saját hazájukban." E helyett: évtizedek/évszázadok óta kifosztják! Aztán amikor elindul a menekültek, előre megjósolható inváziója, akkor a "művelt" Nyugaton csak néznek, mint a hülyék!
áfonya
2015. június 25. 13:10
Végig gondoljuk a menekült ügyet rá jövünk ,hogy a nyugat mindig olyanokkal foglalkozik amiben haszna van.Afrikaiak képzetlenek beilleszkedni nem tudóktól ezért a nyugat igyekszik tőlük megszabadulni,hogy még is az emberi jogok demokrácia látszódjék keresik azt a törvényeket amivel az országukból kisöpörheti a hasznot nem hozó eltartásra szoruló afrikaiakat.Ezért vagyunk a nyugat célországa ezért akarják ránk sózni a vendégeiket.Ezért vagyunk a nyugat szemetes dombja,ha nemet mondunk irántunk rögtön eljárással fenyegetőznek akár az eu is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!