Sajtó vagy kommunikáció

2015. május 05. 07:38

A mindenkori hatalom mégis mindig lenyúlná a médiumokat, mert nem hajlandó (képes?) tudomásul venni, hogy a pártirányításnak mily csekély hozama van.

2015. május 05. 07:38
Ugró Miklós
Magyar Nemzet

„Már huszonöt évvel ezelőtt is, amikor még csak olvasó voltam, volt egy gyötrő sejtésem, miszerint a politika túlságosan sokat gondol a sajtó szerepéről. Nem arról van szó, hogy a politikusok sokra tartották a sajtót, lenézték már akkor is, de mint szükséges rosszal, igyekeztek együtt élni vele, főleg azért, mert úgy hitték, a sajtó teszi őket népszerűvé vagy megvetetté, emeli a magasba vagy taszítja a mélybe, a sajtó hozzáállásától függ a győzelem vagy a vereség.

A rendszerváltás első éveinek kardinális politikai problémája volt, hogy a közélet szereplőiről mikor mit írnak az újságok, sugároznak az elektronikus médiumok, azt is mondhatnánk, az első választási ciklus politikai erői úgy tartották, akiknek a kezében vannak a médiumok, azok uralják a rendszerváltást. Azóta a hetedik ciklus közepe táján járunk, de még mindig így tartják. Pedig bebizonyosodott néhányszor a kijózanító igazság: a sajtó önmagában nem nyer és nem veszít el választásokat, s ha ideig-óráig eltussolhatja is a rossz, téves, szerencsétlen húzásokat, hosszú távon nem képes hazugságokkal, pártos lózungokkal »tájékoztatni« a közvéleményt. A mindenkori hatalom mégis mindig lenyúlná a médiumokat, mert nem hajlandó (képes?) tudomásul venni, hogy a pártirányításnak mily csekély hozama van. (...)

A politikai szereplők nem tájékoztatni akarják az embereket, nem a tudomásukra hozni a tényeket, hanem kommunikálni szándékozzák egyes döntéseiket. A kommunikáció lényege pedig az, hogy szeretnének valamit elhallgatni, elhazudni az éppen esedékes ügyletükből, mondhatni, pusztán verbálisan megoldani nagyon is konkrét, kétes hitelű és tisztaságú tetteiket.

Igazat kellene mondani. Azonnal kevesebb kommunikációs gondjuk akadna a pártoknak.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2020. március 26. 10:31
Választóvonal-2015. február 6.!
Antigoné
2015. május 31. 16:24
Már a premissza is hibás. Mind tudjuk, hogy a sajtó igenis azt csinál bárkiből, amit akar:tolvajt, stricit, rablógyilkost. Aztán, ha ártatlan is, még ő mosakodhat (apró betűvel szedve az utolsó oldalon).
Ellensúly
2015. május 12. 00:37
Már milliószor kértem tőletek olyan Magyar Nemzet-cikket, amely alátámasztja az állandóan szajkózott ellenzéki fordulatot. De hiába: képtelenek voltatok egyet is mutatni. Olyanok vagytok, mint a szoclibek: valahol hallanak valamit, aztán annyit ismételgetik, hogy már maguk is elhiszik. Lásd Gyurcsány hazugságát Kövér akasztós beszédéről, az elmebeteg liberálisok hörgését az antiszemita hátterű Fidesz–Jobbik-paktumról vagy a feleségverő Orbánról szóló szoclib legendákat.
Berecskereki
2015. május 07. 14:13
Ha úton útfélen szájba vernének, ha meglopnának, ha nem lennének állami szolgáltatások, stb. ezeket nem tartanád károsnak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!