A P.Mobil is társadalomkritikus volt

2015. május 21. 12:28

A Kárpátia és sok más zenekar ipari szinten gyártja a nemzeti rockot, mi ebbe sosem álltunk bele. Lehet, hogy mi kezdtük el a rendszerváltást, de sajnos, nem mi fejeztük be. És olyan is lett.

2015. május 21. 12:28
Schuster Lóránt
Nullahategy

Ahhoz képest, hogy dalszövegeidben már 1973 óta ironizálsz a szakmán, de a társadalomkritikus hangvétel nem olyan feltűnő, mint több mondjuk a HBB vagy a Beatrice esetében.


Először kénytelen vagyok a másik két zenekarra reagálni… Nem hiszem, hogy a Beatrice programja progresszívebb lett volna, mint a P. Mobilé, hiszen a műsoruk egy része operett -és műdal paródiákból állt… Sok dalt szerettem a Ricsétől természetesen, de ők csak akkor kezdtek el tényleg rockot játszani, amikor meghallották az első AC/DC-lemezt, és megcsinálták a She’s Got The Jack-ből kiindulva a Térden állva című bluest. Feró minden műfajban jól érzi magát, és mindegy, hogy mit csinál, el is adja… Jellemző volt, hogy amikor az X-Faktoros műsorban egy csaj lefikázta Ferót, hogy nem is tudsz énekelni, Feró visszaszólt: Igen, de én vagyok a Nagy Feró… Ez igaz, Feró nem tud, illetve alig tud énekelni, de jól eladja, amit csinál. Idáig minden kurzust levett, több párt is támogatta anyagilag, de ez az ő dolga. Hobóról… Egerben játszottunk, Omegával és a HBB-vel, bejön indulatosan, hogy miért nem kapott jogdíjat a Miskolc-kislemez B-oldala után? Mondtam neki, hogy azért, mert az egy instrumentális szerzemény, és abba nem írt egy sort sem…

Visszatérve az eredeti kérdésre! Nem értek egyet azzal, hogy a P.Mobil nem tartalmazott volna társadalomkritikát! Annak ellenére, hogy sosem akartunk más lenni, mi egy rockzenekar vagyunk, voltunk. Volt olyan ismerősöm, aki azt mondta, hogy harminc év után most értette meg, hogy miről szól a Lámpagyár című számunk…  „A csillagokat lehozták”-sor például 1956-ra utal. Pozsonyi Ádám írta nemrég, hogy a »P.Mobil a legmagyarabb zenekar. Érzésre, hangulatra, világlátásra. Miközben ezt a szót, talán ki sem ejtik soha.« És elemezte is a dalszövegeket, pont a társadalomkritikák felől. A Kárpátia és sok más zenekar ipari szinten gyártja a nemzeti rockot, mi ebbe sosem álltunk bele. Lehet, hogy mi kezdtük el a rendszerváltást, de sajnos, nem mi fejeztük be. És olyan is lett.

Amikor az Omega előtt legutóbb felléptetek 1999-ben, vendégeskedett Vikidál Gyula is veletek. Most is meghívjátok?

Ha akkor tudom, hogy ügynök volt, biztos, hogy nem hívom el! Utána derült ki. Számomra ő a jellemtelenség szinonimája. És nem csak azért, mert besúgó volt. Nem vállalt egy tévés szereplést, ami promózta volna azt a lemezt, amelyen ő is játszott, csak azért, mert nem kaptunk érte pénzt. (...)

1985 nyarán, a Pokolgép fellépése előtt előtt, a Pecsában élménybeszámolót tartottál a bécsi Deep Purple koncertről. Érezted, hogy hamarosan generációs váltás lesz, és mindent elsöpör majd a heavy metál újhulláma?

Mindig jönnek újak, ez 1973-ban is világos volt, most is vannak új zenekarok… Akkor is tele volt a naptárunk, nem azért oszlottunk fel 1986 elején, mert jött a Pokolgép együttes… Tunyogi és a Kékesi haknizni kezdtek, playback fellépéseket vállaltak. Amíg vadul szerveztem, hogy összejöjjön egy miskolci sportcsarnok, miközben nincs médiatámogatásod, sem szponzoraid, csak a közönséged tart életben, és látom séta közben, hogy beszerveztek valami faluba, egy hordó tetején, kazettáról playbackelve 30 percet…Akkor már belefáradtam abba, hogy naponta kellett a szájukba dobálni a pénzt. A Zeffer és Donászi is kavartak, szóval, minden összejött…”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2016. szeptember 08. 19:12
Lóri! Gyógyulj, hogy küzdhess! Kénytelen vagy meggyógyulni, mert szükségünk van rád! Ennyi.
néhai Ch.Pilot
2015. október 28. 00:11
"Lehet, hogy mi kezdtük el a rendszerváltást, de sajnos, nem mi fejeztük be." A besúgó Vikidállal? Talán jobb is...
Hamiskártyás
2015. október 28. 00:10
Nagyon visszatetsző ez az óvódás, sértődött stílus. Mindenkit leszólok, mert az egyik pénzéhes, a másik divathuszár, a harmadik haknizni megy... Legalább csak egy volt zenészkollégára mondta volna: Na ő egy fasza csávó! Lóri meg a legellenzékibb, legrendszerellenesebb a leg.... Mr. Tökély. Sajnálom, pedig kölyökkoromban kedveltem őket.
írmag
2015. augusztus 27. 17:03
Lóóóóóóóóóóóóóóóri! "Akkor is ilyen leszek"! Legyél és maradj is! R'&R'!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!