Ne Kínát irigyeljük, hanem Lengyelországot!

2015. május 11. 12:52

Visegrádi növekedési probléma nincs. A baj sokkal inkább az, hogy Magyarország az utóbbi tíz évben a régión belül vált sereghajtóvá.

2015. május 11. 12:52
Kónya István
Defacto

„Az ábrán a régió átlaga mellett az ún. BRIC országokat (Brazília, Oroszország, India és Kína) is feltüntetjük, Törökországgal kiegészítve. Az országokat 1995-ös fejlettségi szintjük szerint rendeztük csökkenő sorrendben. Az ábra legfontosabb tanulsága az, hogy a 2011-es fejlettségi sorrend megegyezik az 1995-össel. India és Kína sokkal gyorsabban növekedett a többi országnál (Kína egy főre jutó GDP-je több mint kétszereződött, míg a visegrádi régióé kevesebb mint másfélszeresére nőtt), de ennek oka az a jól dokumentált összefüggés, hogy a szegényebb országok által elérhető növekedési ütem magasabb, mint a fejlettebb országoké. Erősen leegyszerűsítve, a nagyon elmaradott országok esetében egyszerű reformokkal is gyors eredményt lehet elérni, de egy idő után elfogynak a gazdaságpolitika által könnyen orvosolható problémák, és a növekedés lelassul vagy megreked. (...)

Összességében tehát visegrádi növekedési probléma nincs. A baj sokkal inkább az, hogy Magyarország az utóbbi tíz évben a régión belül vált sereghajtóvá. Ez jól látható a második ábránkon, amelyen a négy visegrádi országot külön-külön vizsgáljuk. A hosszabb távú tendenciák érzékeltetésére kilencévenként (1995-re, 2004-re és 2013-ra) mutatjuk az országok egy főre jutó GDP-jének vásárlóerejét Németországéhoz képest.

Látható, hogy az 1995-ben alacsonyabbról induló Lengyelország és Szlovákia látványosan felzárkózott, míg Csehország (és kisebb részben Magyarország) szerényebb mértékben közeledett Németországhoz. Ebből az is következik, hogy a visegrádi országok közötti különbség is jelentősen csökkent. Szembeötlőek a különbségek az időszak második felében, amikor a két korábbi éllovas – Magyarország és Csehország – további felzárkózása megállt, míg Lengyelország és Szlovákia esetében a konvergencia töretlenül folytatódott.

A Defacto úgy gondolja, hogy a visegrádi régió növekedése a BRIC országokhoz képest sem ad okot szégyenkezésre. Ez azt mutatja, hogy a rendszerváltás valós lehetőséget jelentett a régiónknak, hogy felzárkózzon a világ legfejlettebb részéhez. Az utóbbi évtizedben azonban Magyarország, a világviszonylatban is jól teljesítő Lengyelországgal és Szlovákiával ellentétben, sajnos megrekedt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2015. május 12. 20:17
Amikor a szerzőnk szerint Lengyelország jól teljesített, már megérkezett Angliába 521 ezer lengyelországi születésű bevándorló. "At the time of the 2011 Census, 521,000 Polish-born people reported being resident in the UK,[3" Mindez az adósságkonszolidáció után.
Agnieszka
2015. május 12. 07:57
Nem az utóbbi 10 év műve a lemaradás! Az okok sokrétűek, de az emberei tényező az, ami végül is döntő, annyira, h. most már nagyon látszik az eredmény. Az emberi tényezőbe a vezetés és a vezetettek morális, tudás, gondolkodás, munkaerkölcsi színvonala játszik bele, többek között. Tessék kijárni, utánajárni, más világ! A lengyel út számunkra utánozhatatlan, annyira más volt az anyag, amiből építkezhettünk és építkezhetünk. Bumburi két oka ül, de még sokkal több a különbség, amit most idő és türelem hiány miatt nem szeretnék kifejteni. Lengyelország más világ. Érdemes szállás keresést játszani. Aki megteszi, megdöbbentő különbséget fog a magyarhoz képest találni és egyben fölmérheti, mennyit fejlődhettek az utóbbi 25 évben hozzánk képest, nemcsak az elfogadható árú szállások minőségében, számában, de az internetes földolgozottság szintje is magasan a nálunk megszokott fölött van.
neumagone
2015. május 12. 07:43
Miközben azon vitatkoznak otthon, hogy kit kéne leelőzni, soha ennyien nem hgyták el az országot, mint 2015 áprilisában. Talán nem vitakozni,hanem a démonokkal való harcot sürgősen befejezni, és egy egészséges vezető kéne, hogy a gyorsnaszád tényleg haladjon.
Box Hill
2015. május 12. 07:23
Ki a fene irigyelné Kínát? Azt a társadalmat, ahol a kommunisták megették az osztályellenséget. Minél magasabban voltál a párthierarchiában, annál finomabb testrészből kaphattál.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!