Orbánnak úgyis mindannyian csak a vesztesei leszünk

2015. május 25. 11:37

2010 után, az első két évben még inkább csak a szegények voltak Orbán uralmának vesztesei. Ugrásszerűen nőtt az egyenlőtlenség. Ma már jól látszik, hogy mindannyian vesztesek vagyunk és leszünk.

2015. május 25. 11:37
Csillag István, Mihályi Péter
Népszabadság
2010 után, az első két évben még inkább csak a szegények voltak Orbán uralmának vesztesei. Ugrásszerűen nőtt az egyenlőtlenség. Ma már jól látszik, hogy mindannyian vesztesek vagyunk és leszünk. Aki arra számított, hogy a terebélyesedő és mélyülő szegénység felmorzsolja a Fidesz táborát, tévedett. A szegénység miatti elégedetlenség nem hozta vissza a demokráciát, a jogállamot és a piacgazdaságot, az úgymond senkit sem érdeklő, elvont ideológiai értékeket. Mint a Tárki most közzétett háztartás-statisztikai elemzéséből kiderül, 2012 és 2014 között valójában már csökkentek az egyenlőtlenségek, s a makrostatisztikai adatok alapján feltételezhetjük, hogy ez a folyamat az utóbbi fél évben is folytatódott.

Ez az egyik – és talán a legfontosabb – magyarázata annak, hogy Orbán miért tudott 2014-ben háromszor is fölényesen választásokat nyerni. Pedig öt éve nincs nap, hogy a Fidesz-uralom ne sértene meg újabb és újabb társadalmi rétegeket (legutóbb az egészségügyi dolgozókat), hogy ne korlátoznák újabb és újabb kipécézett csoportok önállóságát (legutóbb az egyetemi hallgatókét), hogy ne derülne ki valamely ájtatos pofával ismételt ostobaságról, hogy orbitális hazugság (például a vasárnapi boltbezárások családbarát jellege). Nincs nap, hogy, ne tipornák két lábbal a jogállami vagy európai normákat (l. halálbüntetés), hogy ne vennének ki a zsebünkből újabb és újabb tízmilliárdokat (l. a brókerbotrányok veszteseinek megmentése).

(...)

Hiába egyetlen év jó gazdasági eredményei, ha a kivándorlás növekedését, az iskolázottság folyamatos visszaszorulását, az önálló gondolkodás ellehetetlenülését, az alul lévők megalázását, a felül lévők panamáit nem állítja meg semmi. Az egyre gyakoribb, ám a résztvevők számát tekintve parányi tüntetések az elhallgatás, a közöny és a belenyugvás szürkeségébe simulnak bele, a kormányzó elit napról napra nyilvánosságra kerülő botrányos ügyei ellenére is. Csak rövid távon nyer újabb és újabb csatákat Orbán kormánya. Az Európai Unióval folytatott szabadságharc, a kis hírekből generált nagy győzelmi jelentések lassan megszokottá, azután unalmassá válnak. Unalmában azonban még egyetlen nép sem csinált forradalmat – a magyar sem fog. Várunk. Godot-ra?

Nem. Egymásra.
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 137 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vén Csataló
2015. május 26. 08:40
Kretén.
egyetmondok
2015. május 26. 08:00
A Fidesz szavazói nem is unalmukban csináltak forradalmat 2010-ben.
moricka13
2015. május 26. 03:34
Csillag István és Mihályi Péter /?/Közgazdászok! Valamit csak nem jól számoltak annak idején, amikor úgy hitték, hogy a magyar népet is úgy lehet palira venni hosszú távra, mint ahogyan tették Antallal, Hornnal , háttéralkukkal, paktummal. Tetszettek volna ilyen bölcsek lenni, itt lenne a Kánaán. Jól elrontották /nem Gyurcsány szavaival/ a rendszerváltást, vesztesei vagyunk. Visszafelé kiabáló, súlytalan mondanivalójukkal ne az istenadtát hergeljék, hanem etessék a kamu-baloldaliak és kamu-civilek vezetőit, vegyék őket is palira.
Öreg
2015. május 25. 20:07
Csillagnak mindannyian a vesztesei voltunk , Mihályinak csak a hülyeségeit- Pl: Európában nincsenek falvak- hallgattuk!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!