Ed Miliband a legjobb példa arra, miért gyenge és kártékony az európai baloldal

2015. május 08. 15:32

A Labour újbóli bukásával még egy szöget vert a mai európai balközép pártok koporsójába. Mostani vegetálása pedig ilyen formán hátráltatja a progresszív baloldali alternatívák létrejöttét is.

2015. május 08. 15:32
B. Simon Krisztián
Kettős Mérce

Milibandnek még az ígéretei sem voltak olyanok, hogy azoktól valóban igazságosabbá válhatott volna az ország, és feltehetőleg, akik jól jár(hat)tak volna azzal, ha betartja őket, azok se igazán hittek benne, hogy valóban azt fogja tenni, amit most a kampány hevében beígér.

(Mellesleg ugyanez okozta a libdemek vesztét is – Nick Clegg pártelnök le is mondott – , akik öt éve szemenköpték a főként fiatalokból álló választóköröket azzal, hogy azt ígérték, nem fog nőni a tandíj, majd végigasszisztálták, ahogy évi 3000-ről 9000 fontra növelte azt koalíciós partnerük. Szavazóik most jórészt a zöldeknél kötöttek ki, akik most a hivatalos baloldali alternatívát képviselik az országban. Ők egyre erősebbek, csak az aránytalan választói rendszer mellett képtelenek labdába rúgni, amíg a Labour a legnagyobb baloldali erő.)

Ez a hitelvesztés a Labour, és a mai, mainstream európai baloldal átka: a választók nem bíznak már a régi baloldal gazdasági szakértelmében, és nem adnak már a szavahihetőségére sem. Tehát inkább otthon maradnak, vagy úgy döntenek, választják inkább a biztos GDP-növekedést. Ha részesedni nem is fognak a növekvő vagyonból, legalább arra büszkék lehetnek, hogy dübörög a gazdaság.

A Labour maradéka pedig örülhet a parlamenti székeinek, hiszen ellenzékben is biztos megélhetést nyújthatnak egy csomó karrierpolitikusnak, akik egy valódi, szavahihető baloldali alternatíva elől foglalják a helyet (csak azért, mert pusztán méretük, a megszokás, az alternatíva – látszólagos – hiánya és egy-két talán sikerültebb ígéretük miatt a régi szavazóik egy része még velük maradt).

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
firka
2015. május 09. 09:50
Selamat, remélem nincs igazad, mert akkor elöbb-utóbb a Ukip fog kormányt alakitani.
firka
2015. május 09. 09:25
Szerintem meg föleg Millibanddel volt a baj. Nem való miniszterelnöknek, nulla karizmája van, furán beszél, nem sugároz semmi magabiztosságot. Egy ilyen arc tárgyaljon Junkerrel vagy Putyinnal? Vicc. Ezt érezték szerintem a bizonytalan szavazók is, akik eldöntötték a választást.
Selamat
2015. május 09. 09:03
Igazából semmi baj nem volt Milibanddal. Amit lehetett, azt valóban igyekezett képviselni a pártjából. Csak hogytt ott, már nem sok volt. Az eltűnt munkásokkal együtt ők is kiürültek, majd alaposan becsúsztak jobbfelé, és mindennek megkoronázásaként ott volt még a saját gyurcsányjuk is, Blair. Ahogy itthon sem tudja ledolgozni a baloldal a gyurcsányi múltat, ugyanúgy a Blair-i múlt is annyira összetapadt velük, hogy abból már soha többet nem fognak tudni jól kijönni. Úgy vélem, hogy a mostani volt az utolsó, még valóban "jónak" mondható szereplésük.
firka
2015. május 09. 08:56
Nem sokat tudtok a brit viszonyokrol, de sebaj. A válság óta a leggazdagabbak vagyona megduplázódott, mig a working class lecsúszása folyamatos. Nem nönek a bérek, de az árak cserébe igen, romlik az életszinvonal. A konzervativok megválasztásuk ota csorbitják a munkavállalok jogait, nyirbálják a szociális juttatásokat, cserébe adókedveényeket adnak a gazdagabbaknak, söt a leggazdagabbaknak nem is kell adót fizetniük (non dom). Az egészségügyet stikában privatizálják (az egészségügyi szolgáltatások egyharmadát ma már profitorientált cégek adják), gyakorlatilag elérhetetlenné tették a felsöoktatást a szegényebbek gyerekei számára. Hát mondjuk kábé ezért nem ártana, ha lenne valami valós _baloldali_ alternativa.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!