Finnország: Európa Japánja a liberálisokra szavazott

2015. április 20. 11:56

Sipilä kampányígéreteit és pártjának terveit látva azonban egyértelmű: a liberálisok tisztában vannak az ország előtt tornyosuló nehézségekkel.

2015. április 20. 11:56
Németh Áron Attila
DiploMaci

A következő 5-10 évben még jó lesz ott élni, de 2030 körül, amikor a lakosság közel fele már 60 felett lesz, a kedvező finn nyugdíjrendszer és kiterjedt szociális háló végleg bedönti az így is omladozó helyi gazdaságot. Persze csak akkor, ha a Juha Sipilä vezette liberális Centrum Párt és a minden bizonnyal általa felállított koalíciós kormány nem tud megálljt parancsolni a zuhanásnak. Az esélyek jók, hiszen azt a bénázást, amit sok helyi elemző szerint az elmúlt 4 évben a jobbközép Nemzeti Koalíció Pártja saját szivárvány koalíciója élén összehozott, nehéz lenne meghaladni. Persze nem is lehetetlen. Sipilä kampányígéreteit és pártjának terveit látva azonban egyértelmű: a liberálisok tisztában vannak az ország előtt tornyosuló nehézségekkel. Átlátható és egyszerűsödő adórendszerről, új munkahelyek teremtéséről, nyugdíj- és egészségügyi reformról beszélnek, valamint átgondolt gazdasági megszorításokról

Mi várható tehát a tegnapi választások után? A legfontosabb minden kétséget kizáróan a koalíciós tárgyalások levezénylése. Sipilä számára a következő pár hét erről fog szólni. Legfőbb esélyes a második helyen végzett, az európai médiában sokszor radikális jobboldalinak vagy szélsőséges populistának bélyegzett, Timo Soini vezette Finnek pártja (korábban: Igaz Finnek), illetve a negyedik helyen végzett, legutóbb is kormányon lévő, Antti Rinne elnökölte szociáldemokraták. Előbbi 38, utóbbi 34 mandátumot szerzett a Centrum 49-e mellett. Az egyeztetéseket nehezítheti, hogy a Finnek bevándorlás-ellenesek és erősen EU-szkeptikusok (pl. a görögök pénzügyi kimentését legutóbb leszavazták – bár tény, ezt a Centrum Párt is megtette), míg a szocdemek például közel sem olyan lelkesek a nyugdíjrendszer változtatásait illetően. A legtöbb elemző amúgy Centrum-Finnek koalíciót vár, mondván, Soini akár a »nagyanyját is eladná a kormányra kerülésért«. Hamarosan kiderül. És a fejleményeket érdemes lesz figyelni, mert lassan mindannyian finnek leszünk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2015. április 20. 20:59
A lappokat szerintem ez sokkal inkább foglalkoztatja, mint a "rokon" magyarokat.
forsteandretredjemann
2015. április 20. 16:11
Az azért érdemes tudni, hogy ott a liberális az nem a destruktív/közösségellenes/korrupt/véleménynáci/stb. szinonímája. A cikkben szerpelő pártot a "magyar" "liberálisok" minden további nélkül lenáciznák.
paraklétosz
2015. április 20. 13:24
Sőt. A finn liberálisok túlnyerték magukat: 24,5%! Ott a hidegben még 1/4-el is lehet nyerni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!