Nyílt levél Vona Gáborhoz

2015. április 21. 18:58

Újpesti párttársad, egy jobbikos évek óta azért küzd, hogy az 1919-es honvédő hősök emlékművét ledöntsék. Véletlen? Vagy a Jobbik ideológiai alapon mazsolázik a magyar történelemben?

2015. április 21. 18:58
Kalmár Szilárd
Munkások Újsága

„Kedves Vona Gábor!

Az egyetemi kollégiumi ismertséget nem tagadom meg, így nem egyszerűen radikális baloldaliként, fordulok egy szélsőjobboldali politikushoz, hanem abban az egymást tisztelő, távolságtartó hangnemben, amely tíz évvel ezelőtt is jellemezte kapcsolatunkat. Miért írok nyílt levelet? Mert egy olyan dologról van szó, ami mindannyiunk számára fontos vagy az kellene legyen.

Ma, egyik párttársad javaslatára, a Fidesz által lelkesen támogatva ismét szobrot készülnek eltávolítani valahonnan. Immár nem egy politikus szobrát vagy egy rendszer szimbolikus jelképét, hanem egy olyan emlékművet, amely honvédő hős katonáknak állít emléket.

Történésznek tanultál, így részletesen nem is kellene magyaráznom, hogy miről is van szó, mégis megteszem. 1919 tavaszán az antant képviselője a fiatal Magyar Köztársaság vezetőit felszólította, hogy hazánk újabb területet adjon át a megszálló cseh és román csapatoknak, nagyjából Debrecen és Szeged vonaláig. A köztársaság polgári-szociáldemokrata kormánya ezt nem fogadhatta el és lemondott azok javára, akik felmerték vállalni a fegyveres küzdelmet. Ekkor néhány hét alatt megszervezték és mozgósították a magyar haderőt és 1919. május végén megindult Stromfeld Aurél vezetésével az az Északi Hadjárat, amely történelmünk utolsó győztes hadjárata lett. A magyar és az őket támogató nemzetközi önkéntesek előbb a Tisza vonala mögé szorították a román hadsereg, majd néhány hét leforgása alatt visszafoglalták Kassát és elérték a lengyel határt.

Azok a magyar katonák, akik ebben a hadjáratban részt vettek, hősök voltak, miként az utókor maximális tiszteletére méltóak azok a katonai vezetők is, akik akkor a hadműveleteket irányították.

Vagy ebben nem értünk egyet? Nem volt katonai bravúr ez a hadjárat? Nem voltak hősök azok a katonák, akik életüket adták Miskolcért, Kassáért vagy Eperjesért? Nem állhat emlékmű azok tiszteletére, akik katonái voltak történelmünk utolsó győztes hadjáratának? Újpesti párttársad, egy jobbikos évek óta azért küzd, hogy az 1919-es honvédő hősök emlékművét ledöntsék. Véletlen? Vagy a Jobbik ideológiai alapon mazsolázik a magyar történelemben? Az a győztes hadjárat, amelynek célja a békediktátumok elleni küzdelem volt, de kommunisták és szociáldemokraták irányították, az kitörölendő a nemzeti emlékezetből?

Tudod 1919 tavaszán ebben az országban kétféle ember volt. Volt egy kisebbség, amely csak saját magára gondolt, amely hazaárulásra is kész volt a hatalomért és volt egy többség, amely látva az egyre igazságtalanabb diktátumokat a fegyver után nyúlt. A hazaáruló kisebbség szegedi kávézókban antant tisztekkel kvaterkázott, a honért aggódó és tenni is kész többség Budapest első valóban szabad Május 1-i felvonulásáról egyenesen a frontvonalba masírozott.

Nekik, a magyar Vörös Hadsereg katonáinak állít emléket a Jobbik kezdeményezésére ledönteni szándékozott emlékmű. Ezt az emlékművet a rendszerváltás után egy helyi népszavazás egyszer már megvédte, mert akkor még az emberek tudták, hogy kiknek és minek is állít emléket a puskáját a magasba tartó katona. A negyedszázados történelemhamisításnak köszönhető csak, hogy ma jelentősebb tiltakozás nélkül le lehet dönteni egy ilyen emlékművet.

Most azért fordulok hozzád, mert van bennem némi remény, hogy fel tudod és fel mered emelni a szavad történészként, politikusként és emberként is, hogy egy félresikerült önkormányzati döntésből mégse legyen szobordöntés. Tiszteljük a hősöket, tiszteljük a bátrakat, azokat a felmenőinket, akik négy pokoli háborús esztendő után is fegyvert tudtak fogni.

Ha mégsem teszel eleget kérésemnek, elvárom, hogy részletes magyarázatot adj arra, hogy miért indokolt a szobor ledöntése, miként viszonyulsz egy ilyen fontos történelmi eseményhez, miért látjátok indokoltnak egy dicsőséges hadjárat történelmi emlékezetből való kiiktatását?

Üdvözlettel és köszönettel,

Kalmár Szilárd,

A Balpárt elnöke”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ormányos csillós
2015. április 22. 12:44
Balpártos! nem az imádott kommunista eszméid miatt harcoltak a magyar katonák a Vörös Hadseregben (akik valóban hősök voltak) hanem épp azért, hogy megvédjék az országukat, ez volt a legfőbb indok. Igen, miattuk lett dicsőséges az északi hadjárat! Tisztelet nekik! Ugyanakkor a zsidó felmenőitek és cimboráitok a linderbélák mondták azt az áruló Károlyival,hogy nem akarnak többé katonát látni,meg is lett az "eredménye". Enélkül még mindig jóval kintebb lennének Magyarország határai!
korona
2015. április 22. 12:37
Egy KERESZTÉNY, MAGYAR EMBER másik embernek CSAK MAGYAR, KERESZTÉNY EMBER számít embernek. A világ többijei nem.
korona
2015. április 22. 12:33
Csak Magyarország SZÁMÍT! Csak a keresztény, magyar ember SZÁMÍT! A többi NEM SZÁMÍT! A világ nem számít! Ez lebegjen MINDIG lelki szemeitek előtt, ha MAGYAROK VAGYTOK és, - mindenféle pápaságtól függetlenül - IGAZ KERESZTÉNYEK, akiknek EGYETLEN tanítója van: JÉZUS KRISZTUS !!!
BőröndÖdön
2015. április 22. 09:31
Na,Gábor,ilyenkor mi van??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!