Merkelék szégyelhetik magukat, egy balos Orbánt csinálnak a Szirizából

2015. április 11. 11:48

Persze még semmi nincs veszve. Már ha az Unió és Ciprasz is úgy akarja... Jó lenne tehát leülni, beszélni, és hagyni Putyint a fenébe.

2015. április 11. 11:48
B. Simon Krisztián
Kettős Mérce

Az új görög miniszterelnök (tudjátok, az, akinek az újbaloldali pártjáról többször is ódákat zengtünk, mert szembemenne az oligarchákkal és a neoliberális válságkezeléssel) most éppen Putyinnal, Medvegyevvel és társaikkal flörtöl Moszkvában. Bár azt állítja, pénzért nem kuncsorgott, azért szóba hozta, hogy tökjó lenne, ha feloldanák a görög élelmiszerexportot érintő ellen-szankciókat, és a két nép hasonlóságát hangsúlyozva elmondta azt is: tudtával a második világháború alatt az oroszok és a görögök voltak azok, akik a legnagyobb mennyiségben áldozták a vérüket a fasizmus elleni harc sikere érdekében.

Ezen kívül az TASZSZ hírügynökségnek azt nyilatkozta: szerinte a jövőben Görögország lehet a kapocs az EU és Oroszország között.

Ez a keleti nyitás szagú blöff picit furcsa, ha azt vesszük, hogy Oroszország jelenleg agressziót szít, és Ukrajna tönkretételén munkálkodik, az EU vezetői pedig nem tudják eldönteni, hogy kit rühellnek jobban, az autoriter, agresszor és minden lében kanál Putyint, vagy a megszorítások leállítása érdekében (amúgy teljesen jogosan) harciasan fellépő Görögországot. Inkább azt mondanám, hogy Ciprasz orosz kérdésben most már nyíltan játssza az Orbánt.

Amellett ugyanis, hogy többször megpróbált keresztbe tenni az Oroszország elleni szankcióknak, az évek óta az államcsőd szélén egyensúlyozó Görögország abban is reménykedik, hogy olcsóbb gázhoz juthat majd egy új orosz gázvezetéken keresztül, amelyről nemrégiben tárgyalgattak is Budapesten a magyar, szerb, macedón, török és görög kormány képviselői. A Kommerszant című orosz napilap erről úgy írt: megalakult a »Gazprom szövetségeseinek új koalíciója.«

Az orosz vezetés szemében ez azt jelenti, vannak, akik hajlandók belülről bomlasztani az uniót.

(...)

Azt el se merjük képzelni, mi jön majd Görögországban, azután, hogy a Sziriza belebukott a vállalkozásába.

Persze még semmi nincs veszve. Már ha az Unió és Ciprasz is úgy akarja... Jó lenne tehát leülni, beszélni, és hagyni Putyint a fenébe. Ha ugyanis az Unió és az IMF fejesei nyitottak lennének arra, hogy tényleg megoldják Görögország problémáit azután, hogy a megszorító programjukkal ők maguk taszították teljesen kilátástalan helyzetbe a görög gazdaságot, és ha nem heccelnék a Sziriza ellen a közvéleményt, akkor talán nem tartanánk itt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szancso
2015. április 12. 06:45
A minszki egyezmeny elötti heten neztem Günther Jauch Talk-Showjat. Vendegek többek között Schulze ur(EU) es Kornblum ur(USA Volt nagykövete Berlinben). Tema: Putyin es Ukrajna. Legnagyobb meglepetesemre Schulze ur allasat veszelyeztetve kifejtette, hogy a jelenlegi konfliktus Europa es Oroszorszag ügye, ezt nekünk kell megoldani. Kornblum ur "viragnyelven" kimondta, amit persze a kettös mercen kivül mindenki tud, hogy tök mindegy mit akar Europa, a döntes ugyis Wasingtonban lesz.
balbako_
2015. április 12. 06:11
" autoriter, agresszor és minden lében kanál Putyint,"? Akkor Obama mi?
Riwen
2015. április 11. 21:25
"a megszorítások leállítása érdekében (amúgy teljesen jogosan) harciasan fellépő Görögországot" Tényleg borzalmas, hogy be kell tartaniuk a szerződéseket, és vissza kell fizetniük a kölcsönöket, amelyeket nagyrészt jóléti intézkedések bevezetésére fordítottak.
atila68
2015. április 11. 20:28
Az van kislányok, ott a kettős mércénél, hogy Putyin bizony tényező, ti meg nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!